marți, 6 februarie 2024

Cum să negociezi munca hibridă cu un șef care vrea să mergi la birou în fiecare zi, potrivit experților de la Harvard

Cum să negociezi munca hibridă cu un șef care vrea să mergi la birou în fiecare zi, potrivit experților de la Harvard. Dacă șeful tău nu prea înțelege ideea de a combina munca acasă cu mersul la birou, urmează aceste recomandări de la experții de la Harvard pentru a-l convinge, scrie elle.com.



Cele mai recente date sunt de acum câteva zile, din sondajul institutului de 40 dB. pentru EL PAÍS și Cadena SER privind satisfacția în muncă în Spania. Doar 9% dintre spanioli lucrează la distanță în fiecare zi și 24% mențin un fel de formulă hibridă. Procentul crește la 32% atunci când sunt luați în considerare lucrătorii între 27 și 42 de ani, dar dacă ne uităm în continuare la Europa, datele sunt insuficiente: în Irlanda, implementarea muncii la distanță absolută este de 25% și în Finlanda, de 23%.


După experimentul de succes al pandemiei, în care multe companii și-au accelerat digitalizarea și sistemele pentru ca angajații să-și poată menține sarcinile de acasă, au existat companii care și-au dat seama că munca la distanță aduce mai multe beneficii decât probleme: mai multă productivitate, mai puțin absenteism și chiar mai mult. ore suplimentare (da, acestea sunt beneficii pentru companii). Dar alții, pradă unui prezentism care pare deja dintr-un alt secol, și-au chemat muncitorii înapoi la birou fără să le acorde opinie.

Pentru lucrătorii de astăzi, flexibilitatea muncii este cel mai important lucru alături de salariu. Programele flexibile vă permit să puneți locul de muncă în locul său și să o faceți compatibilă cu timpul liber, bunăstarea fizică și psihică și petrecerea timpului cu cei dragi. Cu toate acestea, unii manageri nu cred că lucrătorii sunt la fel de productivi de acasă; De aceea, uneori este incomod să propui un anumit tip de flexibilitate sau muncă hibridă. Din acest motiv, experții de la Harvard au oferit cinci strategii pentru a negocia un program de lucru hibrid cu încredere și respect.



1) Înțelegeți punctul de vedere al companiei dvs

Deși munca la distanță este o tendință în creștere, este și un concept tânăr care generează incertitudine. Potrivit unui sondaj realizat de Rezerva Federală din New York, managerii cred că patru domenii sunt afectate de munca la distanță: cultura muncii, coeziunea și mediul în echipă, comunicarea între angajați și formarea și mentorat. Trebuie să înțelegeți perspectiva companiei dvs. pentru ca dezbaterea despre munca la distanță să fie fructuoasă. La fel de?


Încercați să aflați argumentele companiei împotriva muncii hibride. Cunoașterea acestora te va ajuta să-ți pregătești mai bine strategia și îl va face pe șeful tău să înțeleagă că iei în considerare opinia companiei și că ești angajat în succesul și creșterea acesteia.

Fii atent când pui întrebări. Încearcă să fii proactiv și nu agresiv, pune întrebări mai puțin amenințătoare și mai concentrate pe soluții. De exemplu: „Ce părere ai despre productivitatea mea când lucrez la distanță?” Dacă șeful își exprimă îngrijorarea, oferiți o soluție sau cereți-i părerea despre cum să o îmbunătățiți.

Exersați ascultarea și repetarea, astfel încât toate conceptele să fie clare. Lucrează la formule precum „Deci, ceea ce vrei să-mi spui este...”, pentru că dacă asculți cu atenție, vei fi mai bine pregătit să empatizezi și să te angajezi în conversații viitoare cu o minte deschisă.



2) Definiți-vă bine motivele

Este adevărat că a lua o oră și jumătate pentru a obține un loc de muncă este un motiv întemeiat, dar gândește-te la mai multe motive de oferit șefului. De exemplu, dacă există diferențe de timp cu colegii de serviciu și trebuie să te conectezi la ore ciudate, este mai bine să faci asta de acasă. Poate că aveți grijă de un copil mic sau trebuie să aveți grijă de un părinte cu Alzheimer. Sau poate ai o problema medicala de care nu tii cont si de care ar beneficia de petrecut cateva ore acasa. Oricare ar fi motivele lui, ei ar putea deschide calea pentru un proces pe termen scurt, în timp ce argumentează pentru un aranjament de muncă hibrid pe termen lung.

Explicați-i șefului că faceți cel mai bun lucru de la distanță, fără a afecta comunicarea

3) Arată că ești calificat pentru asta

Șeful este sigur că va aduce în discuție oricare dintre cele patru preocupări menționate mai sus: impactul negativ asupra culturii muncii, mediului și relațiilor în echipă, comunicare și instruire și mentorat. Pregătiți-vă bine pentru acest lucru, de exemplu, demonstrând că unele dintre cele mai bune lucrări au fost făcute de la distanță sau specificând modul în care v-ați consolidat relația cu colegii de la distanță.


A avea abilități de comunicare nu se demonstrează doar în persoană, ci și de la distanță: explică-i șefului tău că ești bun la comunicare prin e-mail, WhatsApp, chat de companie sau apel video. Și nu numai că ești bun la asta, dar atunci când faci întâlniri online sunt mult mai scurte decât în ​​persoană, așa că arăți cât de eficient ești (și ai și mai mult timp pentru alte sarcini).


Documentați că vă abordați la fel și volumul de muncă la domiciliu și la birou. Explicați care este strategia dvs. de a vă organiza și încercați să găsiți ce obstacole vă împiedică să vă îndepliniți sarcinile în persoană: întâlniri foarte lungi, întreruperi constante, zgomot pe care nu îl puteți controla... Documentarea volumului de muncă în mod proactiv vă face proiectele și sunteți mai vizibil. la seful tău.


4) Propuneți un program logic și bine gândit

Potrivit Microsoft, munca în persoană este cea mai benefică în trei momente: pentru a întări coeziunea echipei, dacă tocmai v-ați alăturat unui post sau când este lansat un proiect. Dacă vă aflați într-unul dintre acele cazuri, uitați de negociere, dar dacă nu, este timpul să folosiți informațiile pentru a propune un acord de muncă hibrid.

Pentru a depăși teama șefului tău de a nu te putea controla atunci când ești acasă, fii proactiv și planifica ce vei face de la distanță; angajați și livrați lucrarea. Sau explicați-vă că vă veți profita de zilele petrecute la birou pentru a lucra în echipă, pentru a colabora și a crea și pentru a vă rezerva zilele la distanță pentru sarcini independente și gândire critică și analitică. Stabiliți termene limită astfel încât să puteți măsura succesul.


5) Ai încredere (și respect) atunci când negociezi cu șeful tău

Acum că ai făcut pregătirea, este timpul să abordezi întâlnirea cu șeful tău. Încearcă să o faci în persoană, într-un moment în care nu ești saturat de muncă și, dacă se poate, într-un moment în care munca ta este lăudată sau știi că este recunoscută. Solicitarea dvs. de muncă hibridă trebuie să fie asertivă, atentă și respectuoasă și să fie pregătită pentru ca șeful să fie defensiv: orice schimbare aduce rezistență și, pentru majoritatea companiilor, acesta este un teritoriu nou și necunoscut.


Dacă o accepți, felicitări! Dacă o resping, transformă-o într-o oportunitate de învățare și încearcă să vezi dacă, în viitor, va exista o posibilitate (oricât de mică). Dacă încerci să-ți faci bine cercetările, este foarte probabil să ajungi să reușești. În orice caz, un ultim cuvânt de încurajare: dezvoltarea forței de a vă susține vă va face un angajat mai puternic în fața provocărilor profesionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu