duminică, 3 iunie 2018

Ce trebuie să știm dacă vrem să călătorim în țările Americii de Sud? Stil și etichetă

În continuare, citiți ce trebuie să știți dacă vreți să călătoriți în Ecuador, Paraguay, Peru, Bolivia,Uruguay și Columbia. Sursa informației este cartea Noul cod al bunelor maniere. Ghid actualizat pentru un comportament adecvat de Silke Schneider-Flaig, apărut în anul 2011 la editura ALL din București.

Ecuador
În Ecuador nu numai clima diferă de cea din Chile, ci şi obiceiurile locale. Locuitorii de la ţărm sunt deschişi, cei din regiunea muntoasă, distanţi.Denumirea de indian din America de Sud este percepută ca o jignire, chiar dacă nu aceasta a fost intenţia. În Ecuador, ca şi în alte ţări latinoamericane este necesară răbdarea în dezbateri.

Formule de salut
În principiu, sunt valabile aceleaşi reguli ca în Chile, punându-se şi aici valoare pe folosirea corectă a titlului.

Vestimentaţia
Pe ţărmul Pacificului este permisă o vestimentaţie mai lejeră, dar în regiunea de deal se recomandă purtarea unui costum închis la culoare cu cravată. Nu trebuie trecut cu vederea faptul că nu doar negrul este admis, ci şi albul, care este şi semn al doliului.

Mâncarea şi cinele de afaceri
La invitaţiile de afaceri se recomandă o „apariţie întârziată” de 30 minute, iar la evenimentele private, de 30 până la 60 de minute. Şi aici, cadourile pentru gazdă sau florile sunt foarte apreciate, fiind preferate mărfurile de calitate superioară şi cadourile de o foarte bună calitate. La cinele de afaceri se trece direct la subiect, însă abia după desert.

FEMEILE ÎN ECUADOR
În Ecuador nu este firesc, aşa cum se întâmplă în SUA sau în Europa, ca femeile să ocupe funcţii de conducere. Din acest motiv, femeile de afaceri ar trebui să adopte un anumit comportament, mai rezervat, să aibă o prezenţă sigură pe sine şi să nu se lase intimidate.

Generalităţi
Întârzierile la dezbaterile de afaceri sunt de nedorit, în special în rândul străinilor. Sfertul acade-
mic poate fi valorificat. Critica directă nu este apreciată în Ecuador. Din acest motiv, trebuie să aveţi o abordare diplomatică, aşa cum se procedează şi în Brazilia. Ca în orice ţară, locuitorii se bucură când străinii pronunţă câteva cuvinte în limba lor maternă, în acest caz în spaniolă (vezi Spania/Argentina). Relaţia Ecuadorului cu Peru este foarte tensionată. Mai mereu apar opinii divergente în ceea ce priveşte delimitarea graniţei.

DE REŢINUT!
Punctualitatea.
Reacţia mai curând rezervată.
Suvenire sau flori.
Cunoaşterea câtorva cuvinte în spaniolă.

DE EVITAT!

Discuţiile pe tema graniţei cu Peru.
Critica directă sau criticarea unei persoane care nu este de faţă.

Paraguay
Pregătirea întâlnirilor în Paraguay necesită mult timp, nu se ajunge niciodată la tema propriu-zisă imediat, iar punctualitatea este un concept mai curând abstract. Din acest motiv, dezbaterile nu numai că necesită multă răbdare, dar rezultatele trebuie fixate neapărat şi în scris.

Formule de salut
Străinii se salută printr-o strângere de mână, altminteri sunt obişnuite îmbrăţişările, atingerea umărului şi sărutul obrazului. Şi în această ţară menţionarea titlului este apreciată.

Vestimentaţia
În Paraguay, este permisă vestimenţia lejeră; la o primă discuţie cu un partener de afaceri se recomandă însă purtarea unui costum cu cravată. Acelaşi lucru este valabil şi pentru invitaţiile la evenimentele festive sau la vizitele de seară. Cu toate acestea, seara vestimentaţia permisă poate fi sport, însă pantalonii scurţi trebuie evitaţi.

Mâncarea şi cinele de afaceri
La invitaţiile private nu este recomandată o apariţie extrem de punctuală. însă, la cinele de afaceri trebuie să fim punctuali, chiar şi atunci când există riscul de a ajunge mai devreme. Şi aici cadourile pentru gazdă sunt apreciate.

FEMEILE ÎN PARAGUAY
În Paraguay puţine femei ocupă funcţii de conducere. Din acest motiv, femeile de afaceri trebuie să fie rezervate, dar conştiente de sine.

Generalităţi
Critica făţişă nu este bine privită nici în Paraguay. Din acest motiv se recomandă o abordare diplomatică. Ca şi în alte ţări, locuitorii se bucură când străinii rostesc câteva cuvinte în limba lor, dar nu toţi vorbesc spaniola (vezi Spania/Argentina), ci guarani. Guarani este cea de-a doua limbă naţională. Spre deosebire de celelalte ţări sud-americane, legăturile economice cu Europa nu sunt foarte bine consolidate.
O caracteristică a activităţii economice este că fiecare vrea să iasă învingător. într-adevăr, această dorinţă este specifică multor ţări, dar în Paraguay acest statut are o mare legătură cu onoarea. Aceasta înseamnă că o ofertă de contract nu va fi acceptată imediat. Cel mai bine este să se ceară un timp de gândire, să se pună multe întrebări şi să se aducă contraargu-mente. Chiar şi atunci când oferta este foarte atractivă, un răspuns spontan îi va da impresia celuilalt că discută cu un om prost, pentru că a acceptat o ofertă prea slabă. Din respect pentru aspiraţia spre armonie a locuitorilor, vizitatorii nu trebuie să refuze ceva în mod direct.

DE REŢINUŢI
Fără critică făţişă.
Suvenire sau flori.
Acceptarea unui contract se face doar cu ezitare.

DE EVITAT!
Pantalonii scurţi.
Critica directă sau criticarea persoanei care nu este de faţă.
Acceptarea unei oferte pe loc.
Refuzarea unei oferte în mod direct.


Peru

În Peru, patria incaşilor, mentalitatea peruvienilor ce locuiesc în Munţii Anzi, care sunt mai curând rezervaţi şi timizi, este diferită faţă de cea a locuitorilor din centrul ţării.

Formule de salut
Străinii sunt salutaţi printr-o strângere de mână. îmbrăţişările şi sărutul pe obraz sunt acceptate după o îndelungată perioadă de cunoaştere a celuilalt. Titlul şi menţionarea corectă a acestuia sunt importante şi în Peru.

FEMEILE ÎN PERU

Şi în Peru femeile care ocupă o poziţie de conducere reprezintă o excepţie. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, peruvienii nu au nicio problemă cu femeile manager care vin din străinătate, dacă acestea se conformează obiceiurilor ţării. Trebuie conştientizată mica neîncredere pe care o au peruvienii în femeile care ocupă un astfel de post.

Vestimentaţia

În Peru, în materie de vestimentaţie se preferă culorile închise. Cu toate acestea, nimeni nu se prezintă seara într-o ţinută sport, ţinând cont, mai ales, de indicaţiile date de gazdă.

DE REŢINUT!
Fără critică directă.
Suvenire sau flori.
Acceptarea unui contract doar cu ezitare, pentru a da impresia partenerului de afaceri că a înregistrat un mare succes.
Acordarea unui termen de plată prelungit (nu imediat, ci la sfârşitul conversaţiei).

DE EVITAT!
Exprimarea criticii aduse politicii conducătoare.
Critica directă sau criticarea unei persoane care nu este de faţă.

Mâncarea şi cinele de afaceri
La invitaţiile private bucuria cadoului este dată de obiectele tipice aduse din Europa. Şi florile sunt apreciate.

Generalităţi
Ca în multe alte ţări sud-ame-ricane critica nu se face în mod direct şi în văzul tuturor.
Aceasta trebuie exprimată întotdeauna în mod diplomatic. Şi peruvienii se bucură când străinii pot pronunţa câteva cuvinte în
limba lor, dar nici aici nu se vorbeşte doar spaniola (vezi Spania/ Argentina), câţiva dintre locuitori vorbind limba tradiţională numită „quechua”.

Oferta unui contract nu trebuie acceptată pe loc nici în Peru, ci trebuie solicitat un timp de gândire. Ofertantul este astfel pus în-tr-o lumină mai bună. în plus, denotă calitate. în loc să se scadă preţul pot fi menţionate alte modalităţi de plată (plata în rate, prelungirea termenului etc.).

Abordarea dă impresia că nu se doreşte reducerea preţului pentru a păstra reputaţia şi performanţele produsului, dar acest lucru se poate obţine în alt fel.

Astfel, succesul este garantat. Suportul tehnic pentru rezolvarea eventualelor probleme este foarte apreciat. Prin urmare, este bine să existe o ofertă şi în acest sens.
Bolivia

În Bolivia locuiesc şi mulţi emigranţi germani. Aceştia participă activ la viaţa economică, aducând contribuţii (de exemplu, există o companie aeriană înfiinţată de nemţi). Prin urmare, aceştia sunt trataţi ca parteneri de afaceri.

Formule de salut

Străinii sunt salutaţi prin strângerea de mână. îmbrăţişările şi sărutul pe obraz sunt acceptate între apropiaţi. Şi în Bolivia menţionarea titlului este foarte apreciată. Adresarea se face menţionând numele de familie sau funcţia academică plus numele de familie.

Vestimentaţia
În Bolivia, oamenii de afaceri se îmbracă formal. în spaţiul privat este acceptată o apariţie mai lejeră şi mai sportivă. Chiar şi pantalonii scurţi pot fi purtaţi fără probleme în sfera privată. în schimb, sandalele dau o impresie neserioasă şi contrară bunelor obiceiuri.

FEMEILE ÎN BOLIVIA
Legătura fără probleme dintre bolivieni şi nemţi se aplică şi în relaţia cu turistele sau femeile de afaceri din străinătate.

Mâncarea şi cinele de afaceri
La invitaţiile private gazda se bucură de suvenire. Şi florile reprezintă o bună alegere. Bolivienii sunt punctuali, conform obiceiului.

Generalităţi
Şi aici locuitorii se bucură be cuvintele pronunţate de străini m limba lor maternă (vezi Spania Argentina).

DE REŢINUT!
Suvenire sau flori.
Nu trebuie uitat faptul că oaspeţii apar la timp (din respect şi politeţe).

DE EVITAT!
întrebări legate de politică.
Discuţii pe teme religioase.
Critica directă sau criticarea unei persoane care nu este de faţă.


Uruguay

Punctualitatea nu este punctul lor forte, iar la evenimentele private sunt aşteptate mici cadouri.

Columbia

Sărutul pe obraz vine după o perioadă mai lungă de cunoaştere a celuilalt, iar purtarea pantalonilor scurţi trebuie evitată cel puţin în oraşe.

Venezuela
În Venezuela se pune accentul pe punctualitate, titlu, vestimentaţia conservatoare, apartenenţa la cluburi importante şi su-.enire generoase. Îmbrăţişările şi sărutul pe obraz se practică după un timp, pentru nceput obişnuindu-se strângerea de mână. Whisky-ul scump este foarte apreciat şi se află în multe meniuri. La cumpărarea unui cadou oentru gazdă trebuie să se ţină cont de aceste informaţii.

Şi în Venezuela locuitorii se bucură la auzul unor cuvinte în spaniolă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu