duminică, 12 iulie 2020

Spaniola: în ce țări se învață această limbă

Se estimează că în lume se vorbesc aproximativ 7.000 de limbi.

Dar majoritatea oamenilor folosesc doar un număr mic pentru a comunica, atât pentru că este limba lor maternă, fie pentru că o folosesc ca a doua limbă.
Pe lista celor mai răspândite limbi din lume, primul loc este pentru chineza mandarină cu 950 de milioane de vorbitori.
Iar locul al doilea este ocupat de spaniolă cu 577 de milioane de oameni, relatează Institutul Cervantes în studiul său „Spaniolă: o limbă vie” din 2018. Acest număr include vorbitorii de limbă spaniolă ca limbă maternă, cei cu competență limitată și studenții limbii străine.

Conform raportului, există 21 de țări care vorbesc spaniolă și peste 30 în care se vorbește spaniola, deși nu este considerată limba oficială.

Și există un grup de țări care au un procent din populație care studiază limba spaniolă ca limbă străină.

Cine sunt cei care aleg să învețe spaniola?
Limba engleză rămâne de departe cea mai studiată din lume.

Dar spaniola dispune cu franceza și chineza mandarină pentru locul doi în clasificarea limbilor cel mai studiate ca a doua limbă.

Potrivit Institutului Cervantes, care este instituția specializată în predarea limbii spaniole la nivel mondial, 21,8 milioane de persoane sunt studenți spanioli în 107 țări.
În ce tări din lume se studiază limba spaniolă? Țările cu cel mai mare număr de elevi

Pentru a ne face o idee, acest număr este aproximativ echivalent cu suma populației din Chile (18,3 milioane) cu cea a Uruguayului (3,4 milioane).

Deoarece datele nu sunt complete și dificil de calculat, institutul clarifică faptul că cererea reală de spaniolă ar fi cu cel puțin 25% mai mare decât cei 21 de milioane de oameni.

Iar interesul pentru a învăța limba spaniolă este deosebit de important în cele două țări principale de limbă engleză: Statele Unite și Regatul Unit.

În Statele Unite, spaniola este cea mai studiată limbă la toate nivelurile de învățământ, cu peste 8 milioane de studenți.

Brazilia este a doua cu 6,1 milioane, iar Franța, țara a treia cu 2,5 milioane de ucenici.

Este urmată de Italia, cu 687.000 de studenți, Coasta de Fildeș, cu 566.000, Germania, cu 554.000 și Regatul Unit, cu 519.000.

De ce aleg să studieze limba spaniolă?
Institutul Cervantes subliniază că, în ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a numărului de studenți spanioli ca limbă străină.
Acest lucru se datorează în mare măsură creșterii comerțului dintre țările de limbă spaniolă și restul lumii.

Și mai ales pentru că este o comunitate în creștere continuă de vorbitori care devine o limbă și mai populară, mai ales în ultimii 30 de ani. În acele țări în care engleza este limba oficială, spaniola este considerată cea mai importantă limbă străină, arată studiul. Acesta este cazul Statelor Unite, care la toate nivelurile de învățământ, spaniola este cea mai studiată.

„În 2008, 88% din școlile primare cu programe de limbă predau spaniolă, comparativ cu 79% în 1997 și 68% în 1987", subliniază un raport al consiliilor americane pentru organizația de educație internațională.

Această perioadă coincide cu o scădere a predării limbii franceze și germane, adaugă el.

Și în cazul Regatului Unit, spaniola este, de asemenea, percepută drept „cea mai importantă limbă pentru viitor”, potrivit unui studiu publicat în 2017 de British Council.

Pentru a ajunge la această concluzie, raportul a luat în considerare nevoile lingvistice ale afacerilor, exporturile, prioritățile comerciale ale guvernului, piețele emergente cu creștere ridicată, prioritățile diplomatice și de securitate, interesul lingvistic al publicului, destinațiile turistice britanice de top, strategia în învățământul internațional în Regatul Unit, comanda limbii engleze în alte țări și greutatea diferitelor limbi pe Internet.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că vorbitorii nativi de limba engleză din aceste țări consideră cunoașterea spaniolei drept un avantaj economic, analizează Institutul Cervantes.

Limba puternică
O limbă poate fi, de asemenea, măsurată în termeni de putere în funcție de gradul său de influență în lume. Aceasta este tradusă studiind câte locuri este prezentă limba, greutatea sa economică, capacitatea de comunicare, utilizarea ca instrument de transmitere și utilizare a cunoștințelor în domeniul diplomatic.

Unind aceste caracteristici, spaniola ar fi a patra cea mai puternică limbă din lume, conform Power Language Index, pregătit în 2016 de economistul canadian Kai L. Chan. Se află ușor în spatele francezilor și chinezilor, și la o distanță mare de englezi, care este în față.

Care sunt cele mai puternice limbi? Index de putere legat de limbi.

Limba paniolă pe internet
Internetul are peste 4.386 de milioane de utilizatori în întreaga lume, potrivit datelor din aprilie 2019 din Internet World Stats.

Și spaniola este a treia limbă cea mai folosită pe net, cu aproximativ 344 de milioane de utilizatori.

Aceasta înseamnă că 7,9% dintre utilizatori utilizează spaniola pentru a comunica practic.

Provocați-vă: cât de multe știți despre limbile vorbite în lume?
Limba dominantă este engleza cu 25,2% (1,1 miliarde de utilizatori), urmată de chineză cu 19,3% (863 milioane de utilizatori).

Cele mai utilizate 10 limbi de pe internet. Număr de utilizatori de Internet după limbă

În timp ce pe rețelele de socializare Facebook și Twitter, spaniola este a doua limbă cea mai folosită, evidențiază raportul Institutului Cervantes, cu date de la InSites Consulting.

Va spori limba spaniolă în continuare?
Proiecțiile indică faptul că vorbitorii de limbă spaniolă vor continua să crească, iar până în 2050 se estimează că vor fi 756 milioane de oameni.
În 2060, se estimează că Statele Unite sunt a doua țară de limbă spaniolă din lume, după Mexic.

Biroul de recensământ al Statelor Unite prevede că pentru acel an, hispanicii vor fi de 119 milioane.

Aceasta va reprezenta că 28,6% din populația SUA, aproape unul din trei locuitori ai țării, va fi hispanică.


Sursa: Analía Llorente. Español: los países en que más se estudia nuestro idioma [online] [citat 16.06.2018]. Disponibil: bbc.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu