luni, 31 mai 2021

Este adevărat că scăldatul cu apă rece îți transformă corpul și mintea?

 Vrei să faci ceva care, în doar un minut, îți va lupta împotriva stresului, te va ține alert și va avea un impact asupra sistemului imunitar?



Este nevoie de curaj, dar dacă ești hotărât, stai pe marginea unui lac, a unui râu sau a mării când este frig.

Dacă nu aveți norocul să vă aflați în apropierea oricăruia dintre cele de mai sus, o piscină, dușul dvs. sau chiar un furtun vor funcționa.

Respirați adânc, invocați voința voastră și ... predați-vă!

De ce să suferi atât de mult când apa fierbinte este atât de reconfortantă?


Ei bine, înotul în apă rece câștigă popularitate cu pretențiile că vă poate transforma corpul și mintea.

Așadar, oamenii de știință au cercetat fiziologia imersiunii în apă rece și se pare că poate avea o serie surprinzătoare de beneficii.

Este un domeniu interesant de cercetare cu potențialul de a oferi noi tratamente pentru o varietate de afecțiuni, de la hipertensiune arterială și diabet de tip 2 până la depresie și inflamație cronică.

Înotul de iarnă este o tradiție în mai multe țări europene, cum ar fi Suedia, unde această fată este pe cale să intre în lac. În țările nordice, precum și în Europa de Est, face parte, de asemenea, din sărbătorile religioase.


Sunteţi curioşi?

Dacă da, să începem! Să ne aprofundăm cunoştinţele în știința apei reci pentru a afla de ce se crede că vă îmbunătățește starea de spirit și beneficiază creierul, sistemul imunitar și inima.


Apa rece stresează corpul

De-a lungul evoluției, corpul tău a dezvoltat un răspuns la stres care începe automat atunci când este amenințat pentru a-ți menține corpul în viață.

Este un design cu adevărat îngrijit și eficient - totul începe în același timp, afectând întregul corp, de la creier până la degetele de la picioare.

Și se dovedește că corpul tău consideră că apa rece este o mare amenințare, așa că activează răspunsul principal la stres.

Acest lucru vă face să vă hiperventilați, ritmul cardiac să crească și să vă umpleți de adrenalină.

Vasele de sânge încep să facă tot felul de trucuri pentru a schimba forma, de la scăderea rapidă și dramatică în câteva secunde în unele părți ale corpului, până la dublarea dimensiunii în altele.

Este o întreagă orchestră de răspunsuri care vă pregătește corpul pentru a supraviețui.


Dar aşteaptă!

Am fost învățați că stresul este un lucru rău, așa că de ce v-ați dori ca corpul dvs. să intre în acea stare de supraviețuire, când s-ar putea bucura de efectele plăcute de relaxare ale unei cești de ceai și de o dimineață liniștită?

Deși stresul cronic nu este cu siguranță bun, există dovezi că o explozie scurtă de stres, doza potrivită, poate fi benefică.


Doar puţin

În ultimii ani, multe cercetări au arătat că o perioadă scurtă de stres poate fi un lucru bun.

Acest lucru este valabil pentru o gamă largă de situații pe care oamenii de știință le-au analizat, de la vorbirea în public până la încercarea de a face aritmetica mentală sub presiune.

Deoarece apa rece este una dintre cele mai eficiente modalități de a crea stres pe termen scurt în tot corpul, răspunsul pe care cercetarea îl arată declanșează beneficiile.

În acest moment, oamenii de știință se uită la modul în care apa rece poate afecta totul, de la răspunsurile imune și hormonii de stres până la depozitele grase care înfundă arterele.

Este un domeniu de cercetare relativ nou, dar până acum rezultatele au fost promițătoare.


Cât timp trebuie să rezistați?

Există dovezi din ce în ce mai mari că înotătorii de iarnă sunt mai rezistenți la anumite boli și infecții, cum ar fi cele ale căilor respiratorii superioare; există indicii că le experimentează mai rar și într-un mod mai blând.

Și oamenii de știință cred că ar putea fi apa rece, nu înotul, care oferă beneficiul.

Un studiu randomizat controlat efectuat în Olanda în lunile de iarnă a arătat că voluntarii cărora li s-a cerut să facă dușuri reci de 30 de secunde în fiecare dimineață timp de 60 de zile s-au îmbolnăvit cu 30% mai puține zile decât grupul de control, căruia i-a plăcut să facă baie fără să înghețe.

La Universitatea din Porsmouth, Anglia, Mike Tipton, profesor de fiziologie umană și aplicată în Laboratorul de mediu extrem al Colegiului Sportului, Sănătății și Științelor Exercițiului, a investigat exact ce se întâmplă cu corpul atunci când este scufundat în apă. Rece și de ce ar putea avea un impact pozitiv asupra corpului și creierului, cu efecte de lungă durată.


„Munca pe care am făcut-o indică faptul că persoanele care se scaldă în apă rece au o funcție imunitară îmbunătățită și că îmbunătățirea nu se limitează la cei care înoată în aer liber.


"Mai mult, măsurătorile markerilor funcției imune par să indice că beneficiul rezultă dintr-o scufundare mai scurtă decât una lungă.


Vești bune pentru cei care nu se bucură de experiență.

„Totul indică faptul că efectele benefice pot fi rezultatul răcirii pielii, dar dacă stai suficient de mult pentru ca țesuturile mai adânci să se răcească, ar putea duce la hipotermie, care este dăunătoare”, avertizează expertul.

Să clarificăm: dacă sunteți unul dintre cei care suferă în fiecare secundă că rămâneți în apă rece, atunci când Tipton vorbește despre o perioadă scurtă se referă la 120 din acele secunde.

„Desigur, variază de la o persoană la alta, dar sfatul general pe care îl dăm atunci când încercăm să protejăm oamenii de apa rece este să stăm liniștiți un minut până la 90 de secunde până când își pot controla respirația”.


Pentru a ridica starea de spirit

În urma scufundărilor cu apă rece, au fost raportate creșteri ale nivelului de dopamină, serotonină și b-endorfină, în concordanță cu „post-înotul ridicat” raportat de mulți entuziaști ai apei reci.

Au existat, de asemenea, studii de caz în care s-a demonstrat că înotul în apă rece ajută la reducerea utilizării antidepresivelor.

Și un domeniu deosebit de interesant de cercetare se referă la modul în care obișnuința la rece scade răspunsurile inflamatorii în timp.

Acest lucru este esențial, deoarece „inflamația este ceva care se crede că stă la baza multor afecțiuni moderne, cum ar fi depresia, Alzheimer, diabetul de tip 2 etc. etc.”.


Cât durează efectele?

În ceea ce privește cercetarea în acest domeniu, există încă o cale de parcurs, totuși se pare că tratarea apei reci ar putea fi surprinzător de puternică și de durată. Un studiu a constatat că doar șase imersiuni în apă rece au produs un efect fiziologic care a putut fi văzut încă mai mult de un an mai târziu.

„Știința din spatele acestui lucru este la început.

„Cu toate acestea, este o perspectivă foarte interesantă, deoarece am studiat efectele dăunătoare ale frigului de ani de zile, dar de cealaltă parte a acestei sabii cu două tăișuri sunt potențialele beneficii.”

Aveți grijă, avertizează Tipton, trebuie să vă asigurați că minimizați prima și maximizați-o pe cea din urmă.

"Rețineți că suntem animale tropicale care doresc să trăiască la temperaturi de 28 °, astfel încât să aveți apă care abia atinge 9 sau 10 ° cade asupra dumneavoastră este deosebit de stresant.”

Dacă doriți să o încercați, trebuie să mergeți pas cu pas ... sau mai bine zis, picătură cu picătură.

„Este un pic ca și cum ai decide să începi să faci jogging: nu sari imediat în kilometri. Mai întâi te încălzești și mergi încetul cu încetul, într-un mod controlat și incremental."


Destul de sigur, nimeni nu ți-ar recomanda să faci o baie într-un râu înghețat, decât dacă te-ai adaptat corect, dar o explozie rapidă de apă rece timp de aproximativ 30-40 de secunde la sfârșitul unei înoturi de dimineață este ușor de gestionat.


Articolul a fost scris de Dr. Michael Mosley pentru Serie „Just One Thing” BBC şi publicat pe 30 mai 2021. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu