marți, 12 octombrie 2021

Nu ştiu cum reuşeşte de Allison Pearson

Romanul Nu ştiu cum reuşeşte de Allison Pearson a fost tradus de Ioana Miruna Voiculescu pentru editura Polirom din Iaşi. Romanul a apărut în anul 2006.

Titlu original: I Don't Know How She Does It Romanul Nu ştiu cum reuşeşte de Allison Pearson este o comedie despre eşec, o tragedie despre succes. 

Katty Redde este administratoare de fonduri în centrul financiar al Londrei şi mamă a  doi copii: Emily, de cinci ani şi Ben, de un an. Conflictul dintre aceste aceste două ipostaze determină întreaga tensiune a romanului. Via'a lui Kate este macată de lupta zilnică împoriva somnului, a efectelor decalajului de fus orar şi a altor neajunsuri, dar ironia sorţii este optimismul personajului principal care evită orice deviere spre melodramatic. Romanul e împărţit în patru părţi.


Cei de la Library Journal afirmă: „Încercaţi să vă închipuiţi cum ar arăta Jurnalul lui Bridget Jones combinat cu Supermenajera şi vă veţi face o idee despre romanul de debut al lui Allison Pearson, o autoare care ştie şi spune multe depsre provocările cărora trebuie să le facă faţă mamele de carieră.”


Subiectul romanului începe cu noaptea dinaintea serbării de Crăciun de la şcoală a fetiţei lui Katty, eroina principală. Ajunsă târziu acasă, dintr-o călătorie de afaceri, încerca să mimeze precum că ar coace nişte plăcinte. Deşi le cumpărare din market. Pentru că, după cum menţionează Katty, „nicăieri nu e ca acasă. Iar acasă este mama care pregăteşte ca la mama acas pentru copiii ei.”

La şcoală, profesorii „când scriu păinţi, se referă de fapt la mame. (A citit vreodată un tată care are o nevastă prin preajmă vreun mesaj de la şcoală? ”

Asta e situaţa unei femei de carieră de succes, care are o funţie de conducere la o firmă importantă şi 2 copii mici. Şi un soţ care se simte incmod că soţia lui are un salariu mai mare ca al lui. 

„Trecerea dintr-o viteză în alta, de la serviciu la familie, e uneorii atât de abruptă încât aş putea s jur că aud în creier scârţâitul schimbătourului de viteze care se blochează” afirmă Katty. Drumul casă-serviciu e dificil şi din cauza traficului londonez. Nici nu reuşeşte să ajungă bine în birou, că deja e informată că i s-a pus documentul de la Brengt Bergman pe birou.

După o absenţă de la serviciu, presupune şi trierea mail-urilor: care sunt spam şi care sunt importante cu adevărat. Iar când mai ai o prietenă apropiată - mailurile pot fi o bincuvântare adevărată.

După cum spuneam, să îmbini utilul cu plcăutul, presupune mult efort. Uneori asta rpesupune să fii nevoită să renunţi la serviciu. 

Motive să renunţi la serviciu:

1. Pentru că am dou vieţi şi nu am timp să mă bucur de nici una;

2. Pentru că 24 de ore nu îmi ajung;

3. Pentru că puii mei or fi mici doar pentru puţin timp;

4. Pentru că într-o zi l-am surprins pe soţul meu privindu-mă aşa cum îl rpivea mama şi tata;

5. Pentru că a deveni bărbat înseamnă ca să mă gândesc să iroseşti o femeie;

6. Pentru că sunt prea obosită ca să mă gândesc la alte „pentru că”.


Fragment din roman: capitolul 2


Sursa imaginii: polirom.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu