marți, 12 martie 2024

Premiu // Aceasta a fost soția lui Oppenheimer, rolul pentru care este nominalizată Emily Blunt

Nominalizarea actriței la Oscar este mult mai mult decât o recunoaștere a talentului ei, ea scoate în evidență și importanța figurii Katherinei Oppenheimer.

Emily Blunt, în rolul lui Katherine Oppenheimer. (Cu amabilitatea/Universal Pictures)


De-a lungul istoriei Premiilor Oscar, puțini au fost privilegiați care au câștigat râvnita statuetă. Aproape 100 de ani de viață pentru premii, plini de curiozități și anecdote, unde „Titanic”, „Ben-Hur” și „Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui” își mențin recordul de cele mai premiate filme cu câte 11 Oscaruri fiecare . Urmează „West Side Story” și „Gone with the Wind”, care ne amintește de moartea nepotului preferat al lui Vivien Leigh. Câteva cifre de transmis posterității care ar putea egala sau depăși „Oppenheimer”, povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer, munca sa la Proiectul Manhattan și poziția sa antinucleară ulterioară. Un film cu 13 nominalizări la Oscar în acest 2024, inclusiv cel al lui Emily Blunt, în rolul ei ca Katherine Oppenheimer, mult mai mult decât soția savantului.

Katherine Oppenheimer, într-o imagine din tinerețe. (Cu amabilitatea/Muzeul Național al Energiei Nucleare din SUA)


Actrița britanică primește prima ei nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru că a intrat în pielea acestui important biolog și matematician american. Katherine Vissering Puening, care a fost numită Kitty de către familia ei, s-a născut în Recklinghausen, în regiunea Westfalia, care atunci făcea parte din Prusia și acum face parte din Germania. Singura fiică a inginerului metalurgic Franz Puening și a Käthe Vissering, s-a născut pe 8 august 1910, emigrând în Statele Unite când avea doar trei ani. Acolo familia s-a stabilit în Pittsburgh, deși a făcut călătorii constante în Germania pentru a-și vizita familia și chiar și-a încheiat o parte din studiile universitare în țara natală înainte de sosirea nazismului. Licenţiată în biologie, chimie şi matematică, tocmai în această şedere în Europa l-a cunoscut pe Frank Ramseyer, un muzician american, cu care s-a căsătorit în 1932.


Actrița britanică primește prima ei nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru că a intrat în pielea acestui important biolog și matematician american. Katherine Vissering Puening, care a fost numită Kitty de către familia ei, s-a născut în Recklinghausen, în regiunea Westfalia, care atunci făcea parte din Prusia și acum face parte din Germania. Singura fiică a inginerului metalurgic Franz Puening și a Käthe Vissering, s-a născut la 8 august 1910, emigrând în Statele Unite când avea doar trei ani. Acolo familia s-a stabilit la Pittsburgh, deși a făcut călătorii constante în Germania pentru a-și vizita familia și chiar și-a încheiat o parte din studiile universitare în țara natală înainte de sosirea nazismului. Licenţiată în biologie, chimie şi matematică, tocmai în această şedere în Europa l-a cunoscut pe Frank Ramseyer, un muzician american, cu care s-a căsătorit în 1932.

Moartea soțului ei i-a marcat destinul

O căsătorie care a durat doar un an, de când în 1933 s-a cerut anularea acestei nunți din cauza problemelor de dependență de droguri ale muzicianului și a posibilei sale homosexualități. O nouă etapă pentru tânăra, care și-a continuat studiile la Universitatea din Wisconsin. În același an, l-a întâlnit pe Joseph Dallet Jr., fiul unui important om de afaceri care era strâns legat de Partidul Comunist din Statele Unite. Cei doi au început o relație romantică care i-a făcut să treacă altarul la doar șase săptămâni după ce s-au întâlnit. „M-am îndrăgostit de el la acea petrecere și nu am încetat niciodată să-l iubesc”, a scris omul de știință în scrisori. Foarte concentrat pe activismul lor politic, cuplul a trecut prin mai multe crize, deși plănuiau să se reîntâlnească în Spania. Joseph Dallet Jr. călătorise în țara noastră pentru a lupta în Brigăzile Internaționale de partea republicană. Cu toate acestea, o problemă medicală aflată deja în Europa a determinat-o pe Katherine Puening să-și întârzie călătoria la concurs. Aflând mai târziu că soțul ei, Dallet, fusese ucis în luptă.


O relație de dragoste despre care se poate descoperi mai multe în scrisorile pe care Joseph Dallet Jr. i le-a scris din Spania și care au fost publicate în cartea „Scrisori din Spania de Joe Dallet, voluntar american, către soția lui” („Scrisori din Spania , de Joe Dallet, voluntar american, către soția sa’). O lovitură dură în urma căreia Kitty Puening a părăsit Bătrânul Continent și s-a întors în Statele Unite cufundată în doliu profund. Acolo și-a reluat studiile la Universitatea din Pennsylvania, unde și-a cunoscut al treilea soț, Dr. Richard Stewart Harrison, în 1938. O perioadă în care căutarea stabilității sentimentale a dus la această legătură, în același timp în care savantul a absolvit în botanică.la Universitatea din Pennsylvania și a început o bursă de cercetare absolventă la Universitatea din California. Acolo a participat, de asemenea, la diferite studii și cercetări, cum ar fi cea a fizicianului Charles Lauritsen asupra razelor X.


Tocmai, mediul științific al orașului stelelor va fi martorul prieteniei în devenire dintre Katherine Vissering Puening și J. Robert Oppenheimer, care se întâlniseră la o petrecere la Institutul de Tehnologie din California (Caltech). O relație apropiată care a mers mai departe, devenind un cuplu oficial în 1940. După ce a divorțat de Dr. Harrison, avea să vină care avea să fie a patra nuntă a lor. O legătură care a coincis cu sarcina matematicii. Cuplul și-a întâmpinat primul copil împreună, Peter, câteva luni mai târziu. Fiica lui Toni i se va alătura în 1944. Așa a început o viață între cei doi oameni de știință din Berkeley, lângă San Francisco, dar pacea nu a durat mult. În decembrie 1941, Oppenheimer a început să recruteze pentru Proiectul Manhattan. Ceea ce s-a încheiat cu mutarea ei în zona secretă din Los Alamos, New Mexico, unde Katherine, ca biolog, a putut lucra în zona sănătății analizând probe de sânge și impactul radiațiilor. Deși, după a doua sarcină, s-a mutat împreună cu părinții în Pennsylvania, revenind în 1945. Un an care a fost marcat și de sfârșitul războiului, inclusiv de bombele nucleare proiectate la Los Alamos.

Depresia postpartum și alcoolismul

Personal, situatia Katherinei a fost foarte complicata.Pe langa diversele probleme de sanatate cauzate de depresia ei postpartum s-au adaugat consecintele unui accident de masina si dependenta ei de alcool. De fapt, una dintre cele mai criticate părți ale cărții pe care se bazează filmul lui Christopher Nolan, „American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer”, de Kai Bird și Martin J. Sherwin, este lipsa de empatie față de pe care le tratează problemele de sănătate mintală ale matematicianului și biologului. Schimbându-se din nou casa, cuplul Oppenheimer avea să se mute la Universitatea Princeton, unde biologul s-a concentrat pe studiile ei despre plante.



Pasionați și de navigație, ceea ce i-a făcut să călătorească frecvent în Insulele Virgine din Caraibe, unul dintre cele mai complicate momente pentru familie a fost trăit în 1954, când a avut loc audierea de securitate a lui Oppenheimer pentru posibile practici neloiale față de Guvern. . Deși loialitatea soțului ei față de țară a fost confirmată în 2022, odată cu „vânătoarea de vrăjitoare” care a avut loc în timpul ascensiunii senatorului Joseph McCarthy, a fost o perioadă foarte tulbure pentru cuplu. Soția lui a fost un mare sprijin pentru om de știință, iar aceste acuzații în favoarea anticomunismului au marcat și cariera figurilor de la Hollywood precum Ginger Rogers, Gary Cooper și Kirk Douglas cu sprijinul pentru Trumbo, atât în ​​bine, cât și în rău.


În cele din urmă, povestea lui Robert Oppenheimer și Kitty Oppenheimer avea să se încheie cu moartea sa în 1967 de cancer. Cinci ani mai târziu, Katherine Oppenheimer avea să moară în timpul unei călătorii cu prietenii în Panama, din cauza unui accident vascular cerebral. Copiii lor și-au împrăștiat cenușa pe aceeași plajă, făcându-i pe cei doi oameni de știință să se odihnească împreună privind la mare. În ceea ce privește cei doi copii ai săi, Peter Oppenheimer trăiește încă la 82 de ani, dar Toni Oppenheimer s-a sinucis în 1977. O mică abordare a incredibilei și fascinante figuri a lui Kitty Oppenheimer, care ar da mult mai mult pentru că, așa cum chiar Emily Blunt a mărturisit în În un interviu pentru 'Fotogramas', „nu a fost nici o femeie fermecătoare, nici o mamă, ce se spune, iubitoare. Cred că, la fel ca multe femei, s-a simțit prinsă în fața mesei de călcat atunci când ar trebui să se confrunte cu sarcini mai intelectuale. A fost constrânsă de epoca în care a trăit”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu