vineri, 1 septembrie 2023

Opinia unei rusoaice referitor la guvernarea PAS: „se gândește să plece în Rusia, pentru că Maia asta Sandu cine știe ce o să facă din ei”

Limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova este o temă sensibilă pentru mulți. Schimbarea sintagmei „limba moldovenească” din constituția țării în „limba română” a stârnit multe reacții. Pe de o parte, lumea care știe logica funcționării limbii în stat - s-au bucurat. Iar reprezentanții minorităților naționale și moldovenii care au înrădăcinată ideea moldovenismului, s-au revoltat de această schimbare lingvistică. 



Minoritățile naționale, dar și moldovenii care nu-și cunosc istoria, se revoltă mai mereu, de această schimbare lingvistică și acuză guvernarea actuală că în țară sunt alte probleme mai importante de rezolvat și că „pe noi nu ne-au întrebat ce limbă vorbim.” De parcă guvernarea lui Dodon ne-a întrebat vreodată ce limbă vorbim atunci când impunea ideea de limbă moldovenească și că suntem moldoveni.

Minoritățile naționale sunt venetici pe acest meleag și se cred stăpâni în țara noastră. Știu mai bine cine suntem noi și ce limbă vorbim, chiar dacă ideea bolșevică a fost una falsă, dar foarte bine implementată în spațiul pruto-nistrean. 


Minoritățile naționale sunt fanii nr. 1 a lui Vladimir Putin, dar nu realizează că acesta nu dă doi bani pe rușii din Moldova. Rusia e un stat agresor și are doar interese aici în Moldova. Iar reprezentanții minorităților naționale - e ultima lui grijă. 

Minoritățile naționale nici măcar nu-și dau seama că nici Igor Dodon nu pune preț pe ei. Doar profită de ideea că Rusia e cel mai bun prieten a Moldovei și „pune gaz pe foc” pe ideea că suntem moldoveni și vorbim limba moldovenească, doar ca să fie votat și să aibă un fotoliu bun, respectiv să fie la conducere. 


Păcat că în Găgăuzia se implementează atâtea proiecte românești și europene, iar găgăuzii de acolo rămân a fi manipulați de propaganda rusă și cred că Rusia îi va salva de toate. Ei nici măcar nu se gândesc că mai curând ar avea o legătură cu Turica ori Bulgaria și deloc cu Rusia. Cei de la sudul țării beneficiază de proiecte românești și europene, dar sunt foarte agresivi când vine vorba de europeni și români. Încă ți se reproșează „кому нужна эту европенизациа и румынизация? Толко с Россья!”

În timp ce făceam sondaje cu vorbitorii de limbă rusă, am rămas chiar destul de șocată de această agresivitate a rușilor față de limba română și de faptul că guvernarea PAS a schimbat sintagma de „limba română” în Constituția țării. 

Iar o rusoaică de vreo 70 de ani îmi spune că ea originară dintr-o localitate din Rusia, s-a căsătorit cu un moldovean și deja trăiește aici de tânără, cum s-a căsători, dar „se gândește să plece în Rusia, pentru că Maia asta Sandu cine știe ce o să facă din ei.” Adică din ruși.

Bine măcar că stătea cu spatele la mine și nu mă vedea cum râd. Dar în sinea mea, mă gândeam... de ați pleca cu toții, ne-ați face o mare favoare. Rușii din Moldova cred că sunt salvatorii noștri și fără ei nu ne-am putea descurca.

Deși realizez că mai sunt și ruși de treabă, întradevăr, pe ici-colea.!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu