miercuri, 31 ianuarie 2024

INTERVIU // Penélope Cruz: „Nu mă privesc să fac nimic, să merg la supermarket, să merg la cursurile copiilor mei... Acele lucruri care te fac să simți că poți avea o viață normală”

Pe cale să debuteze cu Ferrari în Spania și cu mai multe proiecte în desfășurare, actrița spaniolă își dezvăluie combustibilul pentru actorie: viața de zi cu zi



Viața de zi cu zi nu pare o opțiune foarte realistă atunci când ai filmat peste 60 de filme care te-au dus să călătorești în jurul lumii și să cunoști unele dintre cele mai imense talente ale timpului nostru, când ai câștigat un Oscar (și ai fost nominalizat). în patru ocazii) și trei premii Goya (și ai avut opțiuni de paisprezece ori până în prezent), când ești actrița fetișă a lui Pedro Almodóvar și oameni ca Salma Hayek sunt pe lista ta de contact rapidă. Totuși, acea calitate care respinge uneori anonimii care nu au de ales decât să fie guvernați de ea este, paradoxurile destinului, cheia succesului personal și profesional pentru Penélope Cruz (Alcobendas, Madrid, 1974). „Actoria este o explorare continuă a misterului comportamentului uman, care este o groapă fără fund de învățare. Trebuie să mergi pe stradă observând, să stai într-un restaurant și să fii cu ochii pe ce se întâmplă la celelalte mese. Este o curiozitate care este legată doar de dorința de a înțelege comportamentul nostru și de ce nu există două personalități la fel. Asta mi se pare fascinant, așa că nu aș putea niciodată să nu mai fiu observatorul și să devin doar cel care este observat. Cred că fără asta ar fi imposibil să mă dedic actoriei, să mă bucur și să continui să învăț”, explică actrița spaniolă despre acea preocupare pe care încearcă să o hrănească cât mai mult și care nu poate apărea decât într-un context de o anumită normalitate. . Și continuă să se certe: „Prietenul meu Pedro [Almodóvar] este un mare exemplu pentru mine în acest sens, pentru că nu încetează să iasă să-și facă lucrurile, atât cu prietenii, cât și cu familia, sau singur. Nu mă privesc să fac nimic, să merg la supermarket, să merg la cursurile copiilor, să merg în excursii... Acele lucruri care te fac să simți că poți avea o viață mai mult sau mai puțin normală. Nu aș fi putut să renunț la toate astea pentru muncă pentru că, în același timp, sursa de creștere în acest job este acela de a putea face toate acele lucruri de zi cu zi”, conchide el.



Această explorare a (aparent) mic și banal a fost și cheia în pregătirea ultimului rol care o va readuce pe marele ecran: cel al Laurei Dominica Garello, soția și partenerul lui Enzo Ferrari în emblematica companie de automobile omonimă, în filmul Ferrari, al regizorului american Michael Mann, care va fi lansat pe 9 februarie în Spania. Un personaj complex, cu o personalitate tulbure, pe care Cruz l-a confruntat cu cel mai mare adevăr. „Când am cercetat-o, nu mi-a plăcut ce am auzit acolo. Aveau multă manie pentru el, nu era compasiune, nu era afecțiune. A fost foarte complicat și oamenilor le era frică de asta. Dar apoi descoperi că era o femeie care a trăit lucruri oribile și care a fost atât de tristă încât poate singurul lucru care a ținut-o în viață a fost să poată continua să lucreze la companie. Altfel, nu avea alte speranțe și era devastată de pierderea fiului ei. Așa că am luat-o personal, trebuia să dau voce unei femei de la care societatea i-o luase”, explică interpretul. Ferrari nu este primul film bio cu care s-a confruntat madrilena, ea a mai făcut-o în cel de-al doilea sezon al serialului American Crime Story, axat pe uciderea lui Gianni Versace, unde a jucat-o pe sora iconică a designerului italian. „Am avut mult mai multă presiune cu Donatella, pentru că este o persoană foarte cunoscută și toată lumea știe cum merge, cum vorbește, cum se mișcă…

Dar în acest caz, au fost foarte puțini oameni care au cunoscut-o pe adevărata Laura Ferrari, pentru că a trăit mult timp.ascunsă și deprimată după ce s-a întâmplat cu fiul ei și mai târziu cu partenerul ei. Dar, în ciuda acestui fapt, ea a avut întotdeauna locul ei în companie: ea era cea care controla finanțele și cea care se asigura că nimeni nu minte, avea un ochi incredibil pentru a detecta asta. Era foarte organizată și meticuloasă, ca și el [soțul ei, Enzo Ferrari], aveau aceeași viziune despre cum să conducă compania. El a fost ca un alt fiu pentru ei și, poate, singurul lucru care i-a ținut împreună până la urmă.”


Totuși, această muncă grea de introspecție de a lucra asupra personajelor sale nu îl împiedică să fie foarte conștient de complexitățile și provocările vremurilor în care trăim și care, într-un fel sau altul, se simt și în industria cinematografică. „Nimic grav nu mi s-a întâmplat ca unora dintre prietenii mei”, spune ea, referindu-se la lunga listă de abuzuri comise în industria filmului, „dar am văzut lucruri care astăzi nu ar fi permise în întâlniri, în lecturi de scenarii, în castinguri, la filmări... Și, deși a fost ceva subtil în cazul meu, a fost trist, pentru că erau multe diferențe în ceea ce privește ceea ce se cerea actorilor și actrițelor în conferințele de presă, de exemplu. Toate acestea se schimbă și s-au întâmplat lucruri importante, cum ar fi ieșirea la iveală personaje specifice, unele dintre ele foarte puternice în industrie, care făceau foarte mult rău, dar nu cred că totul este rezolvat în termeni de egalitate. , respect sau de includere. Mai este un drum lung de parcurs în industria noastră și în toate acestea”, spune el. O problemă, cea a inegalității de gen, care extrapolează și din cercul cinematografiei pentru a o duce într-un domeniu mai larg care ne afectează pe toți ca societate. „Problema violenței sexiste în țara noastră, de exemplu, este un adevărat dezastru. Și mai sunt oameni care spun că nu există. Este ceva foarte grav și trist. Faptul că în profesia noastră avem deseori ocazia să fim auziți poate ajuta alte profesii și alte situații, precum cea a unei gospodine care este supusă unui calvar zilnic, să vorbească mai mult despre asta.”, asigură el.



Tinerețea este o altă preocupare a ei – o atinge foarte mult: madrilena are doi copii, Leo și Luna, rezultat al relației ei cu Javier Bardem – și a precizat acest lucru în conversația cu Rosalía publicată în numărul trecut din noiembrie. din 2023 de la Vogue España, unde a dezbătut alături de cântăreț efectele asupra noilor generații ale machismului, uneori rampant, emanate de versurile reggaetonului. Dar Cruz subliniază și abuzul de digitalizare la vârste tot mai mici. „Când eram adolescenți nu trebuia să ne confruntăm cu acest experiment social macabru de a-i expune la utilizarea nelimitată a tehnologiei și a rețelelor sociale la vârste când nu erau pregătiți pentru asta, nici mental, nici emoțional. Am protestat de ani de zile și acum începem în sfârșit să vorbim mai mult despre asta. Este într-adevăr un experiment foarte nebunesc. Adolescenții de astăzi trebuie să se confrunte cu un monstru care nu a existat înainte”, spune el cu insistență.


Este imposibil să nu o întrebați pe actriță cu privire la apariția crescândă și de neoprit a femeilor regizoare care conturează o nouă cinematografie spaniolă cu povești personale și intime. „Ma face foarte fericit pentru că există foarte mult talent, sunt atât de mulți și sunt atât de buni. Cred că a fost inevitabil și foarte necesar și este ceva de sărbătorit. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu mulți dintre ei”, dezvăluie el optimist. O meserie, cea de regizor, care a fost mereu în minte și în care a început de curând să se cufunde. „Regia m-a tentat foarte mult de când eram adolescent. De fapt, fac un documentar, lucrez la el de aproximativ un an și mai am vreo doi pentru că este un proiect destul de complex și, din fericire, nu am pe nimeni să mă grăbească. Are vremuri foarte sensibile și complexe, pentru că trebuie să interviu mulți oameni din multe locuri din lume”, dezvăluie el fără să poată da mult mai multe detalii despre chestiune. Și adaugă în treacăt: „Regea ficțiune este ceva care și pe mine mă interesează foarte mult, poate când copiii mei vor fi mai mari va veni momentul potrivit, la fel ca și pentru documentar. Dar știu că este ceva ce vreau să fac în viața mea”, rezolvă ea cu convingere. Ceea ce se extinde este cea mai recentă operă în care a decis să se îmbarce ca actriță și, de asemenea, ca coproducător: adaptarea cinematografică a romanului Zilele abandonului, de Elena Ferrante, pe care o va regiza Isabel Coixet, cu care Cruz lucra deja la delicata Elegie. „Îl înfrunt cu mare entuziasm, pentru că m-am conectat foarte mult cu ea și îmi plac filmele pe care le face. Este o femeie foarte specială. În plus, amândoi suntem superfani ai Elenei Ferrante. Suntem încă în proces de dezvoltare a scenariului pentru că nu este ușor, această carte este o capodopera și trebuie să încercăm să fim la înălțimea ei. Dar suntem foarte fericiți că Isabel este cea care o va regiza.” Până când va ajunge, Penelope va continua să se bucure de normalitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu