marți, 2 aprilie 2024

Capitala Verde Europeană 2024: Ce a planificat Valencia pentru anul său verde?

 Valencia, este Capitala Verde Europeană în acest 2024. Știați că Valencia și-a luat un angajament de pionierat pentru a deveni un oraș neutru din punct de vedere climatic și inteligent până în 2030?

Capitala Verde Europeană 2024: Ce a planificat Valencia pentru anul său verde?



Pe parcursul acestui an, peste 400 de evenimente vor avea loc în jurul sustenabilității. Ce aștepți să o cunoști? Acest oraș spaniol vrea să fie „farul” politicilor ecologice din Europa în acest an.


Citește și Ce să vizitezi, să vezi și să faci în VALENCIA

Citește și 10 motive pentru a vizita Valencia

Cel mai verde oraș din Europa s-a mutat oficial de pe coastele baltice ale Estoniei în **Marea Mediterană spaniolă.**Într-o ceremonie desfășurată săptămâna trecută, Valencia a preluat din Tallinn capitala verde europeană, dând astfel startul a peste 400 de evenimente durabile în 2024.


Premiul este acordat din 2010 și generează o rivalitate sănătoasă între marile orașe ale UE în tranziția lor către energia curată, protecția naturii și îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor lor.


„Valencia a câștigat titlul de Capitală Verde datorită strategiei sale ambițioase de durabilitate și a învățat din lecțiile trecutului”, spune Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit. „Timp de multe decenii, orașul a fost condus de o mișcare civică îndrăzneață care susține schimbarea autentică. Oamenii sunt atuul Valencia”.

De ce este Valencia cel mai verde oraș din Europa?

În ceea ce privește ecologie, orașul levantin pleacă deja de la o bază solidă. Valencia are peste două milioane de metri pătrați de grădini, ceea ce o face o destinație turistică populară pentru restul Europei. La doar 10 kilometri sud de centru se află Parcul Național Albufera, o lagună protejată pe care Ramón Adsuara, primarul municipiului Alfafar, o descrie drept „plămânul verde” al orașului.


Dar ceea ce contează este ceea ce faci cu ceea ce ai, iar asta i-a adus Valencia titlul în 2024, **învingând cofinalista, echipa italiană Cagliari.**Motto-ul Valencia este „Împreună în misiune”, iar autoritățile orașului au fost lăudate. de către Comisie pentru colaborarea cu rezidenții pentru a-și atinge obiectivele de neutralitate climatică și de mediu.

Ca parte a misiunii sale de a atinge neutralitatea climatică până în 2030, o serie de inițiative ecologice sunt lansate în întreg orașul. Multe dintre ele sunt situate în cartierul Cabanyal, cămin istoric al comunității locale de pescuit. În Piața Municipală Cabanyal de 3.500 de metri pătrați, de exemplu, aerul condiționat este acum furnizat de panouri solare instalate pe acoperiș.


În apropiere, în Las Naves, prima „centrală solară socializată” din Valencia este finanțată în proporție de 80% de cetățeni individuali, care contribuie cu între 100 și 2.000 de euro fiecare pentru a participa la generatorul de energie regenerabilă. Alte inițiative ecologice sunt iluminarea inteligentă a promenadei, unde au fost instalate peste 20.000 de lumini stradale cu tehnologie de economisire a energiei. Luminile stradale sunt, de asemenea, transformate în puncte de încărcare pentru vehicule electrice datorită proiectului MAtchUP finanțat de UE.


Cum devine Valencia și mai verde?

„Astăzi luăm ștafeta de la Tallinn și o facem cu mare forță”, a spus primarul Valencia, María José Catalá, în cadrul ceremoniei de inaugurare de la Palau de la Música din 11 ianuarie. „Începe un an în care se vor desfășura peste 400 de activități, unde Valencia va fi farul politicilor verzi în Europa pentru a construi un oraș mai uman, mai durabil și mai pregătit să lupte împotriva schimbărilor climatice”.

Primarul orașului Valencia, María José Catalá, a spus că își dorește ca orașul să fie „mai uman, mai durabil și mai pregătit pentru a combate schimbările climatice”. Vizitează Valencia


Programul evenimentelor din Valencia indică care vor fi unele dintre aceste activități. Deși, așa cum am văzut în vizita noastră la Tallinn din toamnă, poate dura un an până când statutul de capitală verde este atins pe deplin. Acestea sunt câteva dintre proiectele emblematice de care știm până acum.

Protejează parcul Albufera

Una dintre inițiativele Valencia în calitate de Capitală Verde Europeană este de a declara Albufera rezervație a biosferei. Parcul național găzduiește cea mai mare lagună de apă dulce din Spania, găzduind (uneori) 300 de specii diferite de păsări, în special acvatice, inclusiv flamingo.


Este o zonă de protecție specială pentru păsări de 30 de ani, dar devenind rezervație a biosferei UNESCO i-ar conferi un caracter și mai sacru ca „loc de învățare pentru dezvoltare durabilă”.


Noi rute verzi în Valencia

Valencia a proiectat trei noi rute pentru a arăta atuurile și progresele orașului în trei zone fundamentale: natura, inclusiv Albufera; mobilitate durabilă, cu o mai mare promovare a transportului public, a mersului cu bicicleta și a mersului pe jos; și recuperarea spațiului public pentru bucuria cetățenilor.


Primul traseu nou se numește „râul verde” și străbate cei nouă kilometri ai Grădinii Turia, unul dintre cele mai mari parcuri urbane din Spania care străbate vechiul albie al râului Turia. Este descrisă ca o „coloană vertebrală sănătoasă” cu avantaje climatice clare: rămâne cu trei grade mai rece decât alte zone ale orașului, acționând în același timp ca un burete natural care reține și filtrează apa până în subsol, prevenind astfel inundațiile și eroziunea.


Grădinile Turia străbate nouă kilometri prin Valencia - unul dintre cele mai mari parcuri urbane din Spania


Al doilea traseu îi duce pe pietoni prin centru, prin piețe și străzi pietonale care arată angajamentul Valencia față de mobilitatea durabilă. Al treilea face turul celor „trei cămări naturale” ale orașului: grădina periurbană, Marea Mediterană plină de pește și Albufera cu câmpurile de orez, unde a fost gătită pentru prima dată lapaella.


Valencia are, de asemenea, pe agenda sa încărcată celebrarea unui summit asupra climei care va reuni peste 200 de orașe europene pentru a cataliza progresul continentului către neutralitatea climatică. Orașul va primi 350.000 de euro de la UE pentru eforturile sale ecologice în acest an. Vilnius va prelua anul viitor, iar locul 2026 este încă deschis pentru aplicații, cu termenul limită de 30 aprilie 2024, și mai multe informații aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu