marți, 29 septembrie 2020

Politică // Cine ascultă apelurile președinților

 Conversațiile șefilor de guvern sunt de obicei înregistrate sau înregistrate în note și sunt clasificate în funcție de gradul de confidențialitate

Președintele rus Vladimir Putin în decembrie 2018 la Sankt Petersburg. ALEXEI NIKOLSKY



Înregistrările unei conversații telefonice între Donald Trump și Vladimir Zelenski au declanșat o furtună politică și un proces de destituire a președintelui SUA. În acest caz, mai mulți oficiali au luat notițe care ulterior au fost făcute publice. Fiecare țară are protocoale pentru a înregistra apelurile liderilor săi și modul în care acestea sunt clasificate în funcție de gradul lor de confidențialitate. Iată câteva exemple:

Rusia

La fel ca SUA, Rusia înregistrează toate conversațiile lui Putin cu liderii internaționali. Kremlinul dorește ca transcrierile apelurilor de la președintele Vladimir Putin și Donald Trump să rămână confidențiale. „Sperăm că în relațiile noastre bilaterale, în care abundă probleme destul de grave, nu vom ajunge la asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, după scandalul izvorât din conversația dintre președintele SUA și președintele Ucrainei. Volodymyr Zelensky.

Serviciul special de comunicații și informații al Serviciului federal de securitate, una dintre cele mai înalte agenții de informații din Rusia, este responsabil pentru conversațiile telefonice ale președintelui. În ele, o sursă a ziarului Moskovski Komsomolets, un traducător este prezent – chiar dacă ambii oameni au o bună cunoaștere a limbii comune –, un inginer de comunicare și o parte a echipei președintelui. Există o înregistrare a tuturor, deși nu se specifică dacă este întotdeauna o înregistrare audio sau o transcriere sau ambele. Și sunt considerați un secret de stat. Uneori, Rusia a amenințat că va publica una dintre aceste conversații. 


Franţa

Convorbirile președintelui cu alți lideri sunt consemnate în notele consilierilor săi diplomatici. Cu toate acestea, nu toate conversațiile sunt întotdeauna înregistrate. Documentele prezidențiale sunt transmise arhivelor odată cu încheierea mandatului și, din această perioadă, sunt păstrate secrete timp de 25 de ani, prelungibile la 50 în cazul în care afectează interesele vitale ale statului.


Italia

Convorbirile pe care primii miniștri le au cu alți șefi de stat trec prin biroul diplomatic al Palatului Chigi, sediul Guvernului. În mod normal, explică un fost șef de cabinet, „există întotdeauna altcineva care îi ascultă”. „Unele sunt realizate printr-o linie protejată, altele nu”, detaliază el. Conversațiile sunt de obicei înregistrate și arhivate. Nu sunt publice. Acestea ar fi livrate doar dacă vor fi solicitate de un judecător, explică surse din Palatul Chigi.

Președinția Republicii, pe de altă parte, acționează diferit. După cum sa explicat în Palatul Quirinal, conversațiile purtate de actualul președinte, Sergio Mattarella, nu sunt niciodată înregistrate.


Germania

Conversațiile telefonice ale cancelarului Angela Merkel nu sunt înregistrate. Un alt lucru este că oamenii din Cancelaria apropiată de Merkel și care fac parte din nucleul dur al procesului decizional pot asculta anumite conversații cu acordul ei și atunci când consideră că este necesar. După consultarea Ministerului de Externe, aceștia refuză să facă declarații oficiale despre ceea ce consideră că este o procedură internă.

Serviciile secrete germane nu fac în nici un caz parte din acel grup mic. De la Oficiul pentru Protecția Constituției (BFV, pentru acronimul său în germană), serviciile secrete interne germane indică prin intermediul unei purtătoare de cuvânt: „Nu am auzit nicio conversație de la cancelarul Merkel”. Amintiți-vă că confidențialitatea comunicațiilor este protejată de articolul 10 din Constituția Germaniei. „În Germania, comunicațiile sunt foarte, foarte protejate. Aici nu s-ar putea [asculta] ”, adaugă purtătorul de cuvânt, care detaliază că numai în cazuri foarte excepționale de terorism ar putea fi înființată o comisie guvernamentală ad hoc care să permită un anumit acces la conținutul conversațiilor. „Ar implica o procedură foarte complicată”, adaugă aceștia din BFV.


Sursa: Quién escucha las llamadas de los presidentes. [online] [citat 03.02.2020]. Disponible: elpais.com

duminică, 13 septembrie 2020

Plăjitură ABRICOS

Ușor, aromat, ei bine, și foarte delicios!

INGREDIENTE:

🔹 Ouă - 3 buc.;

🔹 Zahăr - 200 gr.;

🔹 Smetana - 150 gr.;

🔹 unt - 50 gr.;

🔹 Făină - 260 gr.;

🔹 Caise;

🔹 Vanilie;

Varianta video aici.

Mod de preparare:

Ouăle cu zahăr bat 6-7. minute. Se adaugă smântână, unt (topit) și se amestecă. În continuare cernem ingredientele uscate. Și amestecă-l.

Tăiem caisele și adăugăm la aluat. Punerea în formă (pusă cu pergament)

Și îl băgăm la cuptor la 180 C pentru 40 minute.

După ce se răcește presurăm cu pudră de zahăr.