sâmbătă, 3 octombrie 2020
Cum ar trebui să dezinfectăm cărțile în timpul pandemiei de coronavirus
Revista „Bibliotecile americane” a purtat un articol în care specialiștii analizează misterele manipulării materialelor în timpul COVID-19. Astăzi îl împărtășim cu voi toți.
Păstrarea în siguranță a bibliotecilor este importantă atât pentru lucrători, cât și pentru utilizatori. Dar, în timpul pandemiei actuale COVID-19, întrebările despre cum să o faceți, în special în ceea ce privește materialele și suprafețele, au răspunsuri complicate.
Este o situație fără precedent. Curatorii, care au experiență în diagnosticarea și repararea daunelor aduse colecției, spun că lipsesc informații istorice privind dezinfectarea materialelor bibliotecii. În ciuda dovezilor anecdotice dintr-un articol din 2019 din revista Smithsonian, Evan Knight, specialist în conservare pentru comisia comisarilor de bibliotecă din Massachusetts, spune că există foarte puține date istorice disponibile. „[Nu este] nimic publicat sau distribuit din epidemiile anterioare”, spune el.
Este, de asemenea, o provocare examinarea evoluției cercetării. Un studiu din ianuarie din Journal of Hospital Infection a raportat că coronavirusurile similare cu SARS-CoV-2, cauza COVID-19, pot persista pe unele suprafețe neînsuflețite (cum ar fi metalul, sticla și plasticul) timp de nouă zile, iar pe hârtie timp de patru sau cinci zile. Între timp, datele recente de la Institutele Naționale de Sănătate indică faptul că SARS-CoV-2 este detectabil în aerosoli până la trei ore, până la patru ore în cupru, până la 24 de ore în carton și poate doar două-trei zile în plastic și oțel inoxidabil.
De asemenea, pandemia prezintă provocări de natură mai filosofică. „[Este] dificil de a concilia cerințele de sănătate publică ale acestei pandemii cu misiunea noastră”, spune Jacob Nadal, director de conservare pentru Biblioteca Congresului (LC), care a închis publicului pe 12 martie și a anulat evenimentele până pe 11 martie. din mai. „Este sfâșietor să vedem cum această boală ne obligă să facem un pas înapoi exact în momentul în care vrem să facem un pas înainte”.
Timpul este cel mai bun dezinfectant
Cu toate acestea, a face un pas înapoi poate fi cea mai bună apărare împotriva unei amenințări încă în curs de dezvoltare. Cel mai ușor, mai sigur și mai ieftin dezinfectant este timpul. „Această pandemie este o situație unică pentru majoritatea conservatorilor, așa că nu știm prea multe despre dezinfecție în general și despre acest virus în mod specific”, declară Knight. „Opinia noastră este că profilaxia sau măsurile preventive sunt cele mai bune”.
Fletcher Durant, director de conservare și conservare pentru bibliotecile George A. Smathers de la Universitatea din Florida, sugerează că toate bibliotecile urmează recomandarea ALA din 17 martie de a se închide publicului. „Izolarea pentru minimum 24 de ore și, de preferință, 14 zile, este cel mai bun dezinfectant”, spune el. „Este pur și simplu cel mai bun și mai sigur lucru pe care noi, ca bibliotecari, îl putem face chiar acum”. Durant spune că este vorba de protejarea bibliotecilor și a publicului. „Bibliotecile ar putea oferi un vector de risc pentru răspândirea bolilor, care, dincolo de efectele directe asupra sănătății, ar putea reduce încrederea publicului în biblioteci”, spune el.
Asta înseamnă, de asemenea, că bibliotecile ar trebui să planifice să rămână închise până la eliminarea riscului de infecție publică. „Am fi primii care spunem că nu suntem pregătiți să facem recomandări cu privire la virologie, bacteriologie sau probleme medicale”, spune Nadal. „Carantina dincolo de viabilitatea virusului este cel mai bun plan.”
Curățarea și dezinfectarea
Cu toate acestea, unele biblioteci au o misiune care împiedică carantina completă. LC, de exemplu, continuă să sprijine Congresul în timpul sesiunii, necesitând prezența unor angajați. Alte biblioteci întrețin servicii cu cutii de materiale pe trotuar. Asta înseamnă că sunt justificate metode suplimentare de dezinfecție.
Suprafețele interne dure, inclusiv mese, mânerele ușilor, cărțile și computerele, trebuie curățate profesional. Experții observă, de asemenea, că căștile de realitate virtuală au fost marcate ca un factor de risc, iar bibliotecile ar trebui să amâne utilizarea lor. „Dacă este posibil, angajați un serviciu profesionist de curățenie care să aibă pregătirea adecvată și echipament de protecție personală pentru a face această treabă”, spune Nadal. „Acesta este un moment de precauție excepțională”.
Orice angajat, la locul de muncă ar trebui să instituie o spălare amănunțită a mâinilor, mai ales atunci când manipulează cărți sau orice articole partajate în bibliotecă. „Nu există studii care să răspundă în mod specific la cât de transmisibil ar putea fi coronavirusul din cele mai comune materiale ale bibliotecii, [cum ar fi] hârtia acoperită și neacoperită, pânza de carte sau mânecile din poliester”, spune Nadal. „Trebuie să căutăm informații de înaltă calitate și să le evaluăm critic pentru a determina cât de bine se aplică preocupărilor noastre speciale”.
Evitați daunele materiale
Knight spune că bibliotecarii ar trebui să fie precauți atunci când utilizează solvenți de curățare pe cărți și alte materiale de bibliotecă potențial fragile. „Nu sunt conștient de un produs de curățare sau dezinfectant„ mai puțin dăunător ”, în special pentru obiecte de valoare durabile și evidente”, spune el, explicând că riscurile pentru cărțile supuse curățării sau dezinfectării apoase includ deteriorarea apei și articulațiile și articulațiile slăbite. „Cărțile învelite în poliester sau polietilenă pot fi curățate și igienizate mai rezonabil, iar căptușelile puternice din pânză de buckram legate de bibliotecă pot, de asemenea, să reziste curățării îmbunătățite”, adaugă el. "Dar, din nou, dacă intenționați să curățați și să dezinfectați colecțiile, chiar și între volumele acoperite cu polietilenă, trebuie să înțelegeți și să acceptați că vor fi deteriorate colecțiile."
Există dovezi că anumite metode s-ar putea să nu fie oricum eficiente. „Percepțiile greșite obișnuite pot fi că pulverizarea sau curățarea exteriorului unui volum cu lizol, alcool sau înălbitor este suficientă pentru a denatura virusul pe întregul volum”, spune Durant.
Lumina ultravioletă (UV) prezintă, de asemenea, un risc potențial pentru colectarea materialelor datorită intensității sale ridicate. Și din cauza cât de dificil este să confirmăm că fiecare pagină a fost expusă la lumină, efortul s-ar putea dovedi inutil. „Iradierea UV germicidă s-a dovedit, în general, eficientă la expunerea a 2 până la 5 milijouli pe centimetru pătrat [mJ / cm 2]”, spune Durant. „Cu toate acestea, pentru ca această afișare să fie eficientă, trebuie să fie o afișare completă, care este aproape imposibil de realizat cu cărțile legate. Cu siguranță nu este la fel de eficient ca izolarea cărților timp de cel puțin 14 zile. "
Cu toate acestea, chiar dacă bibliotecile continuă să învețe noi proceduri de conservare, rămân anumite constante. „Acesta este un moment bun pentru a ne gândi la rolul bibliotecilor ca administratori ai memoriei și culturii”, spune Nadal. „Vom fi închise pentru o perioadă de timp, iar etica noastră de serviciu constantă va face acest lucru dureros. Păstrarea materialelor în carantină și în afara circulației va fi frustrantă. [Dar] suntem păzitori ai unei istorii îndelungate, iar principala noastră datorie acum este să ne asigurăm că există un viitor lung pentru cunoștințele înregistrate și creativitatea care ne-au fost încredințate. "
Sursa: Cómo debemos desinfectar los libros durante la pandemia de Coronavirus [online] [citat 03.11.20]. Disponibil: soybibliotecario.blogspot.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu