joi, 5 septembrie 2019

Cele mai competitive 10 destinații turistice din America Latină

Spania și Mexic sunt stabilite ca fiind cele mai competitive destinații turistice din lume și, respectiv, în America Latină.


Ambele țări reapar în raportul „Competivitate în Călătorii și Turism” (în original: „Competitividad de Viajes y Turismo”) pe care Forul Economic Mondial (FEM) îl publică în fiecare an, și a cărui ediție din 2019 a fost prezentată miercuri.

Clasamentul, format dintr-un total de 140 de țări analizate, ia în considerarea factori precum infrastructura turistică și transportul, securitatea, deschidere internațională, competitivitatea prețurilor sale, capacitățile tehnologice, durabilitatea mediului, și resurse naturale și culturale, printre altele.

Pentru a treia oară consecutiv, Spania este considerată ca lider mondial ca și competivitatea turistică, urmată de Franța și Germania.

„Spania este a doua țară cea mai vizitată din lume și a dezvoltat o economie concentrată în turism, în care aproximativ jumătate din cheltuielile interne al sectorului vin de la vizitatorii străini” se afirmă în raportul FEM.
În ceea ce privește factorii care mențin Spania ca țară lideră în turism, raporul menționează „infrastructuri excepționale”, precum oferta hotelieră, calitatea transportului feroviar, drumurile și porturile, calificate ca „foarte importante” pentru succesul în industria croazierelor

Cele mai competitive 10 destinații turistice din lume


Angola, Mauritania, Republica Democrată Congo, Burundi, Liberia, Chad și Yemen ocupă ultimele locuri în clasificarea mondială  FEM.


Și America Latină?

Pe locul 19 al listei globale (trei locuri mai sus decât în anul 2017), Mexico este țara latioamericană cea mai bine valorificată pentru „atracțiile sale naturale, fauna sa și viața sa sălbatică și fauna sălbatică și numeroasele site-uri protejate”, subliniază raportul.
De asemenea, subliniază faptul că Mexic, asemănător cu Brazilia și India, sunt țările cu „economii cu resurse naturale și culturale excepționale, care se combină eficient” prețuri și competitivitate.

Brazilia, al doilea cel mai bine clasat în America Latină, se remarcă pentru resursele sale naturale și culturale

Din Brazilia, a doua țară cea mai bine clasificată din regiune, FEM rezultă din numeroasele sale stadioane sportive,diversitatea sa culturală digitală or capacitatea sa pentru a găzdui reuniuni ale organizațiilor internaționale.
Costa Rica  se remarcă pentru îmbunătățirea infrastructurii terestre și portuare, în timp ce Panamá a suferit una din cele mai mari căderi comparativ cu clasamentul trecut, după ce a scăzut de la 35 la 47.
Între timp, Perú, se află între 20 de țări cu un număr major de resurse naturale și culturale împreună cu Argentina și Colombia.
În partea de jos a clasamentului țărilor latinoamericane se află Nicaragua (locul 91 din 140), Honduras (94), Guatemala (99), El Salvador (108), Paraguay (109), Venezuela (117) și Haití (133).

Punctele de îmbunătățit
America (care include toate țările continentului) este a treia regiune cea mai valorificată din lume conform raportului, după Europa și Asia-Pacifică.
Raportul evidențiază că America de Sud ca regiune cu o creștere majoră de la ultimul clasament publicat în anul 2017.
Statele Unite  conduc această clasificare regională. De asemenea, Bolivia se remarcă ca fiind țara cu cel mai mare număr de poziții din tabel (de la 99 la 90) în raport cu raportul de acum doi ani.
FEM asigură că  „țările din America depind de multe ori de resursele lor naturale pentru a genera turismul, dar sunt provocate de scoruri mai mici în ceea ce privește crearea de medii adecvate” pentru turism.

Concret, raportul evidențiază modul în care regiunea continuă să fie printre ultimele poziții în ceea ce privește infrastructura aeriană și terestră și sustenabilitatea mediului.
În toată regiunea s-au realziat îmbunătățiri în ultima zonă prin ratificări ale tratatelor de mediu. „Fără îndoială, distrugerea habitatului, evidențiată pentru  defrișarea în creștere și cifrele de creștere ameninațate, va continua să pună în pericol resursele naturale” al acestor țări, se arată în raport.
Fără îndoială, cel mai mare obstacol a regiunii pentru competitivitate se concentrează, conform FEM, a calificărilor sale scăzute în adecvarea mediului, în special mediul de afaceri și securitatea lor.
Impozitele ridicate, procedurile birocratice și sistemele juridice ineficiente au continuat să se agraveze în multe țări, ceea ce ar putea împiedica investițiile în călătorii și turism, spune FEM.
În ceea ce privește securitatea în regiune, deși raportul concluzionează că s-a îmbunătățit în termeni generali, afirmă că „rămâne o rată excepțională de omucideri și servicii de poliție nesigure, care descurajează mulți turiști potențiali”.

Cele mai apreciate din regiune

Pe partea pozitivă, în America se evidențiază în cea mai competitivă în ceea ce privește media mondială, grație a numeroaselor resurse naturale și culturale și a îmbunățirii tehnologice.
Fără îndoială, în regiune, competitiviatea prețurilor este caracteristica cea mai valoroasă (o medie medie de 5,3) cu Colombia în frunte.
Mai mult de jumătate din indicatorii regionali sunt conduși de Statele Unite și Canada. Totuși, Argentina conduce sănătatea și igiena, Chile cu deschidere internațională, Mexic cu resurse naturale și Brazilia cu resurse culturale.

Raportul amintește, desigur, că este important să se țină cont de faptul că performanța și evaluarea indicatorilor variază foarte mult între diferite subregiuni și țări, având în vedere inegalitatea mare din regiune.

Sursa: Los 10 destinos turísticos más competitivos de América Latina [online] [citat 5.09.2019]. Disponibil: https://www.bbc.com/mundo/noticias-49585344?ocid=socialflow_facebook&fbclid=IwAR2ydEoNcrAmM9l_4HvWxuXunFeggr7afIReFzVDDWHMC5tKEOCErZZDLss

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu