joi, 12 martie 2020

Cum să vorbim în public de Dale Carnegie

Mi s-a părut floare la ureche vorbitul în public până în momentul în care am fost eu pusă în fața faptului. Și am înțeles că trebuie să citesc cărți la temă.

Am decis să încep cu cartea lui Dale Carnegie, Cum să vorbim în public. Cartea a apărut la editura Curtea Veche din București și a fost tradusă în română în anul 2018. Este la a treia ediție și e revizuită. Cartea are 270 de pagini.
Cartea are 12 capitole.

1. Dezvoltarea curajului și a încrederii în sine

Profesorul William James afirma că: pentru a căpăta curaj, purtați-vă ca și cum ați fi deja curajos, cu o voință de fier, și cu siguranță curajul va înlocui teama.
În orice epocă și în orice mediu, oamenii au admirat dintotdeauan curajul. Indiferent cât de tare vă bate inima, pășiți curajos mai departe, stași o clipă nemișcați și purtați-vă ca și cum acest lucra v-ar face mare plăcere.
Apreciați-vă adevărata valoare, de parcă toată lumea aceea v-ar datora bani. Imaginați-vă ca așa ar fi. Închipuiți-vă că s-au adunat acolo ca să vă implore să-i mai păsuiți. Efectul psihologic va fi unul pozitiv.
Nu vă încheiați și descheiați nervos nasturii de la haină, nu vă jucați cu inelul și nu vă frângeți frângeți. Dacă vă trebuie neapărat să faceți un gest nervos, țineți mâinile la spate și învârtiți-vă degetele în așa fel, încât să nu vadă nimeni ce faceți, sau miscați-vă degetele de la picioare.

2. Formarea încrederii în sine
Cum să vă pregătiți discursul?
Alegeți-vă din timp  subiectul ca să aveți răgazul să vă gândiți la el în orice clipă liberă pe care o aveți, de-a lungul întregii săptămâni. Visați-l în fiecare noapte. Să fie ultimul lucru la care meditați înainte de a vă duce la culcare. Gândiți-vă la subiectul respectiv a doua zi când vă berberiți sau când faceți baie, când mergeți cu mașina în oraș sau când așteptați liftul, la prânz, la întâlniri, când călcați sau gătiți. Discutați cu prietenii voștri. Luați-l drept subiect de conversație. Puneți-vă întrebările posibile referitoare la subiect.

3. Cum își pregăteau cuvântările oratorii celebri
Um discurs trebuie să aibă un început și un sfârșit. Începe dintr-un pucnt și merge direct la țintă. Nu trebuie să se abată și nici nu pierde vremea. Trebuie să fie inedit și să aibă personalitate. 

Horațiu scria: 
Nu-ți căuta cuvintele, ci doar gândurile și faptele bune.
Și veni-vor în goana mare vorbele de la sine

4. Îmbunătățirea memoriei
Cea mai importantă regulă a memoriei este: întipăriți-vă temeinic în minte ceea ce doriți să rețineți. 

Ce putem face atunci când nu ne mai putem aminti nimic?
Folosește ultimul cuvânt sau ultima propoziție sau idee pentru a începe alta. 
Contează impresia vizuală. Aceasta rămâne. 

5. Elementele de bază ale discursulu eficient
Nu renunțați!
Cândva, un tânăr care dorea să studieze Dreptul i-a cerut, în scris, sfatul lui Lincoln; acesta a răspuns: „Dacă ești absolut decis să devii avocat, treaba e pe jumătate făcută; nu uita niciodată că hotărârea de a reuși este mai importantă decât orice altceva.” 
Întreaga reușită a celu ce vrea să devină orator depinde de două lucruri – talentul înnăscut și intensitatea dorinței de a reuși.

6. Secretul unei exprimări reușite
Când ții un discurs nu contează numai cuvintele pe care le rostești, ci și farmecul cu care sunt prezentate faptele. „Nu contează atât de mult ceea ce spui, ci cum spui.” 
Sinceritatea și entuziasmul, dar și onestitatea absolută vă vor fi de mare ajutro. Când o persoană este influențată de sentimentele sale, adevărata personalitate iese la suprafață.

Subliniați cuvintele importante și evitați-le pe cele mai puțin importante.
Schimbați tonul.
Variați ritmul vorbirii.
Faceți o pauză înainte și după ideile importante.

Oricine poate să țină un discrus. Dacă nu credeți, faceți o probă. Trântiți-l la pământ pe un om obișnuit. Când se va ridica în picioare, probabil că va avea ceva de spus la adresa dvs și o va face negreșit. De aceeași naturalețe trebuie să dați și voi dovadă în public. Exersați-vă tonul firesc. Nu-i imitați pe alții. Dacă veți vorbi spontan, categoric o veți face altfel decât oricine altcineva pe lumea asta. Folosiți-vă propria personalitate atunci când vă exprimați.

7. Prezența și personalitatea oratorului
Dacă doriți să vă folisiți personalitatea la maximum, mergeți întotdeauna odihnit în fața publicului.

Stârniți curiozitatea.
Oare cine nu-i cade pradă?
Introducerea are două avantaje. În primul rând, un citat al unei persoane eminente are întotdeauna multă greutate în atragerea atenției. În al doilea rând, stârnește curiozitate?
De ce n-ați parafraza o întrebare pusă de o eprsoană celebră?
Legați subiectul vostru de interesele vitale ale publicului






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu