joi, 5 martie 2020

Dansul nu este doar mișcare, ci este și filozofie, poezie, narațiune...

Coregraful Andrés Corchero revine la Mercat de les Flors cu două spectacole despre moarte
sursa: elpais.es

Unde își găsește inspirația un coregraf? Dansatorul Andrés Corchero (Ciudad Real, 1957) susține că ideile pot apărea în timp ce ascultați o melodie, citiți o carte sau priviți un tablou. Corchero crede că dansul nu este doar mișcare. Poate fi și poezie, filozofie, narațiune ... În ultima sa lucrare, artistul a decis să privească în interior și să abordeze o temă universală: pierderea unei persoane dragi. Astfel, dansatoarea revine la Mercat de les Flors cu două piese despre moarte. Absencias (între 16 și 18 ianuarie), care este dedicat tatălui său decedat, și La music del teu nom (19 ianuarie), un omagiu adus muzicianului Joan Saura.


În 1995 a creat piesa Camí de silenci dedicată tatălui său la scurt timp după moartea sa. Acum se întoarce spre el doar cu Tatăl. Ce te împinge să dansezi din nou pentru el?
Împlinise 62 de ani. Vârsta la care a murit tatăl meu când a murit. Este o perioadă dificilă pentru mine și am vrut să o exprim dansând. Dar nu este o performanță care se concentrează doar pe experiența mea personală. Spectacolul este despre pierdere, moarte. Și aici toată lumea se poate simți identificată. Programul Absencias leagă Părintele singur cu piesa Camí de silenci, unde recuperez coregrafia pe care am dansat-o în urmă cu douăzeci și cinci de ani, după moartea tatălui meu. Trecerea timpului se alătură celor două coregrafii.

Cum se transmite trecerea timpului prin mișcare?
Nu căutăm să oferim publicului un mesaj narativ. În teatru, există o poveste care are legătură cu timpul. Lucrările prezintă un început, o dezvoltare și un sfârșit. În dans, timpul nu este explicat, ci este intrinsec în actorie. Trecerea timpului este construită din compoziția mișcărilor în spațiu sau din relația dintre tăceri și muzică.

Nietzsche a subliniat că dansul este disciplina care explică cel mai bine timpul.
Dansul este efemer. Puteți dansa aceeași coregrafie în fiecare zi, dar o veți trăi mereu diferit. Publicul de astăzi nu se va simți la fel ca publicul care va veni mâine. Se dansează întotdeauna în prezentul etern. Puteți face o înregistrare video, dar nu va fi niciodată la fel. Nu va putea transmite energie vie.

Cum este acea energie vie?
Cel mai important este să trezești emoții în public. Spațiul dintre dansator și spectatori trebuie să fie plin de energie. Scopul este de a face să se miște ceva în interiorul spectatorilor. Emoția este mișcare. Acest lucru se poate întâmpla și atunci când citiți o carte, ascultați o melodie sau vorbiți cu o persoană care vă atrage din anumite motive și care trezește un interes, o curiozitate.

Inspirația pentru o coregrafie apare și spontan?
Când cineva se confruntă cu un spectacol nou, este mai bine să citești. Dansul nu este doar mișcare. Este și filozofie, poezie, narațiune ... În calitate de dansator, încerc să dobândesc cunoștințe maxime despre subiectul cu care vreau să mă ocup. De exemplu, îmi plac conturile La Vanguardia și le colectez. Filozofii sau teologii care apar ridică întrebări pe care le mut la dans. În cazul programului Absencias, am făcut și un proces de documentare. Poate cea mai relevantă influență este cea a cărții Părintele poetului american Sharon Olds. În timpul spectacolului, vor apărea versetele tale.

Moartea este marea temă a celor mai recente creații ale sale. Cu toate acestea, el apără că vrea să transmită public un mesaj de speranță.
De-a lungul vieții, lași multe persoane dragi. Viața are acel punct de tristețe. Dar tristețea poate trăi cu speranță. Spectacolul continuă. Dacă ați văzut filmul Inside Out, emoțiile sunt personajele din poveste și se dovedește că tristețea este personajul principal. Este o emoție capabilă să activeze diferite mecanisme ale corpului. A fi trist nu este rău. În multe cazuri, îți dă putere. Poate fi un motor pentru creație. Spectacolul are un aer trist, dar există elemente care sugerează că viața continuă. Fiica mea mă va însoți în timpul spectacolului cântând la chitară și recitând versete. Prin ea este ca și cum l-ar găsi din nou pe tatăl meu.

Când ai decis că ceea ce ai vrut să faci în viață este dansul?
A fost o coincidență. Am lucrat într-o companie de electronice. Dar când m-am întors de la serviciul militar eram șomer. Am cunoscut un prieten care cânta la chitară și studia teatru. Am decis să încep studiul muzicii și mi-am descoperit latura artistică. Avea douăzeci și doi de ani. În acea perioadă am studiat și teatru și dans. Nu am dansat niciodată până atunci. Am fost încântat să învăț să comunic cu corpul, să cunosc puterea limbajului nonverbal. Un spectacol al companiei japoneze de dans Sankai Juku dedicat lui Butoh m-a impresionat și am decis să călătoresc în Japonia pentru a afla despre acest mod de înțelegere a dansului.

A învățat alături de Min Tanaka și Kazuo Ohno.
M-au învățat să transform corpul într-un vehicul capabil să manifeste ceea ce este în exterior. La început, butoh a fost reprezentat printr-un gest grotesc. Șoferii săi au căutat să arate întunericul ființei umane într-un mod frumos. Există lucruri care aparent pot fi urâte, dar în profunzime păstrează o frumusețe. Când suntem mici, ne mișcăm foarte rar. Descoperim lumea. Mișcăm degetele și gura în mod ciudat. Cu toate acestea, nu ne putem opri să privim copiii mici care sunt curioși de fiecare obiect, dar Butoh încearcă să găsească această esență. Problema este că uneori unii dansatori rămân la suprafață copiind mișcările care se identifică ca butoh, dar nu se cufundă în filosofia care există în urmă.

Butoh continuă să fie cea mai mare influență asupra modului său de a dansa?
Desigur, învățăturile primilor mei profesori rezonează în ultimele creații. Dar sunt foarte mulți oameni care și-au lăsat amprenta pe drumul meu de a dansa. Cred că dansul merge întotdeauna dincolo de stiluri. Dar, din păcate, trebuie să etichetăm. Când vezi un dansator care nu se încadrează în niciun stil, dar în același timp le are pe toate, doar dansează. Nu-mi place să mă însor cu formele. Modul meu de abordare a dansului este recunoscut de public, dar asta nu înseamnă că nu sunt deschis la alte modalități de mișcare.

Dedici o bună parte din timpul său predării. Ce sfaturi dai noilor generații?
Efortul de a avea criterii și de a privi dincolo de mass-media sunt principalele sfaturi pe care le ofer. Atât studenții Conservatorului Superior de Dans, cât și cei ai Școlii Superioare de Arte Dramatice îmi transmit preocuparea lor pentru puținele oportunități de muncă pe care le au ca dansatori în Catalunya și Spania. Și este adevărat. Dansul este ultimul la rând. Dar există un portofoliu foarte bun de dansatori. Sunt o generație marcată de imediatitate și doresc rezultate rapide. Te sfătuiesc întotdeauna să fugi de productivitate și să încerci să petreci mai mult timp în timp ce te plimbi sau te uiți la mare. Așa apar ideile.

Interviu realizat de Laura Serrat pentru publicația lavanguardia și publicat pe 16 ianuarie 2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu