Cu siguranță, de mai multe ori, cineva ți-a spus că „ar trebui să iei fibre”. Este o expresie pe care o folosim des, dar nu suntem foarte conștienți de ce înseamnă și cu atât mai puțin de modul în care ne afectează corpul. Și avem clar că ne ajută digestiv, dar nu cunoaștem în profunzime toate beneficiile sale. Pentru început, trebuie să plecăm de la un concept de bază: ce este fibra. Publicația online woman.elperiodico.com explică.
Este un carbohidrat care nu poate fi digerat de corpul nostru și, în plus, poate fi solubil (și, prin urmare, metabolizat de intestinul nostru) sau insolubil. Deși, trebuie să clarificăm că multe alimente le conțin pe ambele. Dar cum acționează asupra corpului nostru? Potrivit experților, fibra are trei beneficii fundamentale:
- Controlează glicemia, deoarece, deoarece alimentele bogate în fibre necesită mai mult timp pentru a fi metabolizate, glucoza nu ajunge la fel de repede în sânge.
- De asemenea, reduce colesterolul, deoarece corpul nostru absoarbe mai puțin.
- Combate constipația, deoarece accelerează digestia și, întrucât organismul nostru nu o digeră, dă volum tubului digestiv, stimulând mișcarea intestinelor, ceea ce reduce constipația, ceea ce previne disconfortul și inflamația digestivă.
- Previne cancerul de colon.
- Previne sindromul colonului iritabil.
- Reduce mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare, infecțioase și respiratorii.
Potrivit Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), ar trebui să consumăm aproximativ 25 de grame de fibre pe zi. Totuși, potrivit Linei Robles, nutriționist la Sanitas, „în Spania, consumul mediu de fibre este de 12,5 grame pe zi”, deci este problema noastră în așteptare în nutriție. În plus, potrivit acestuia, „în general, cei care consumă cele mai multe fibre sunt persoanele cu greutate normală, cu o medie de 13,4 grame pe zi”, în timp ce persoanele care consumă cele mai puține fibre la noi sunt cele care „sunt supraponderale ( 12,3 grame pe zi). grame pe zi), sunt obezi (11,8), au obezitate abdominală (12) și au exces de greutate și/sau obezitate abdominală (12,2), conform unui studiu publicat în „Nutrients” și coordonat de Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN)» . Desigur, trebuie să țineți cont de faptul că este și important să consumați în medie doi litri de apă pe zi pentru a preveni ca fibrele să provoace inflamații și gaze.
Dacă trebuie sa facem un „clasament” al alimentelor cele mai bogate in fibre, fructele, legumele, nucile si leguminoasele nu pot lipsi. Printre acestea se remarcă produse precum măslinele, anghinarea, lupinul, avocado, migdalele, precum și dovleacul, broccoli și zmeura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu