Ministerul Sănătății spaniol, autoritățile europene pentru sănătate și Organizația Mondială a Sănătății oferă idei pentru a rămâne vigilenți și senini
Coronavirusul lui Wuhan continuă să se răspândească în întreaga lume, iar autoritățile medicale cred că la un moment dat ar putea deveni o pandemie. Deocamdată, însă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că, chiar și în țările din Asia, mai aproape de originea infecției și de regiunea chineză unde sunt înregistrate majoritatea cazurilor noi, șansele de infecție sunt redus și nu a sfătuit să restricționeze călătoriile în zonele respective. Cu toate acestea, situația evoluează rapid.
Autoritățile din domeniul sănătății, în Spania, în Europa și în lume recunosc că există încă multe incertitudini cu privire la natura coronavirusului și chiar la modul în care acesta este răspândit, deși prin analogie cu alte infecții similare, principala sursă ar fi contactul cu secrețiile care ele sunt generate cu tusea sau strănutul unei persoane bolnave. Ceva similar cu ceea ce se întâmplă cu gripa comună, cu care împărtășește cele mai frecvente simptome: febră, tuse sau lipsă de respirație. La fel ca gripa, deși cu o rată a mortalității mai mare (de o medie de aproximativ 2% din coronavirus față de 0,1% din gripă), este, de asemenea, în principal un pericol pentru vârstnici și cu probleme de sănătate. anterior.
Reamintind că este un virus necunoscut și că este necesar să-i urmărim evoluția, autorități precum Ministerul Sănătății, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și OMS oferă câteva sfaturi pentru prevenirea infecției și, de asemenea, paranoia.
Măști pentru bolnavi și îngrijitori
Pentru populația generală nu sunt necesare. Măștile sunt în primul rând un instrument pentru ca persoanele bolnave să nu transmită virusul persoanelor din jurul lor prin tuse. De asemenea, pot ajuta persoanele care au grijă de bolnavi, deși eficacitatea acestora în aceste cazuri este mai mică.
Igiena este esențială, ca și în cazul gripei comune
Spălarea mâinilor bine și deseori și evitarea atingerii gurii, nasului sau ochilor sunt măsuri care vă ajută să prindeți mai puține infecții, cum ar fi gripa și, de asemenea, să lucrați cu coronavirus. Ca măsură optimă, se recomandă să vă frecați mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.
Acoperiți-l când strecurați și păstrați o distanță sigură
Ca și în cazul gripei obișnuite, este mai bine să strecurați în cot decât în palma mâinii, dar și mai bine în țesuturile de unică folosință care nu sunt returnate în buzunar. Atunci când aveți de-a face cu persoane care tusesc, strănută sau au febră, distanța de siguranță pentru a minimiza riscul de infecție ar fi de un metru.
Ce oameni pot transmite boala?
Perioada de incubație, cea care trece între expunerea la virus și debutul simptomelor, este estimată între două și 14 zile. Virusul poate fi transmis atunci când cei infectați prezintă simptome asemănătoare gripei, dar conform unui articol recent din The Lancet, acesta poate fi transmis și înainte de apariția simptomelor.
Când ar trebui să văd un medic pentru a vedea dacă sunt infectat?
Dacă suferiți de o infecție respiratorie acută, cu tuse, strănut și dificultăți de respirație și, în același timp, în cele 14 zile anterioare debutului simptomelor, ați fost în contact cu un caz confirmat de coronavirus, ați călătorit într-o regiune în care există contagii între oameni sau au fost într-un spital cu pacienți tratați pentru boală.
Sfaturi scrise de Daniel Mediavilla și publicat azi în elpais.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu