joi, 12 octombrie 2023

9 plante de dormitor care te vor ajuta să dormi mai bine în fiecare noapte

Vei ști cât de utile pot fi plantele de apartament pentru sănătatea ta. Dar, în timp ce aveți multe plante în și în jurul casei dvs., s-ar putea să vă gândiți de două ori să păstrați unele plante în dormitor, probabil pentru că vă faceți griji că plantele pot fi dăunătoare noaptea, deoarece emit dioxid de carbon și absorb oxigen. Cu toate acestea, cercetările sugerează că dioxidul de carbon eliberat de plante este prea scăzut pentru a fi dăunător pentru oameni și că oxigenul pe care îl absorb este destul de mic. 



Dimpotrivă, plantele te ajută să dormi mai bine, să suprime germenii din aer, să elibereze vapori de apă și să îndepărteze poluanții și substanțele chimice din aerul din interior. Așadar, iată cele 9 plante care te vor ajuta să dormi mai bine în fiecare noapte.


1. Lavandă

Beneficiile uleiului esențial de lavandă pentru îmbunătățirea calității somnului sunt recunoscute pe scară largă. Potrivit Fundației Naționale pentru Somn, lavanda vă ajută să vă relaxați corpul prin scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

S-a demonstrat, de asemenea, că aromaterapia cu lavandă reduce nivelul cortizolului din organism, ajutând la relaxare și o mai bună circulație a sângelui. Mirosul de lavandă îi poate adormi chiar și pe cei mai pretențioși bebeluși. Și asta înseamnă vise dulci și pentru noii părinți. De asemenea, poate reduce anxietatea și vă poate îmbunătăți starea de spirit.


Păstrarea unei plante de lavandă în dormitor vă poate permite multe dintre aceste beneficii ca și uleiul esențial de lavandă. Această plantă parfumată cu frumoasele sale flori violete, originară din regiunea mediteraneană, a fost folosită de secole ca ajutor pentru somn. În antichitate, oamenii umpleau perne cu flori și frunze de lavandă pentru a încuraja un somn mai odihnitor. Aroma distinctivă a unei plante de lavandă din dormitorul tău poate facilita un somn mai bun, poate stimula și ridica starea de spirit și poate reduce anxietatea.

Îngrijirea lavandei

Păstrați-vă planta de lavandă lângă o fereastră orientată spre sud, dacă este posibil.

Udați planta ușor ori de câte ori partea de sus a solului din interiorul ghiveciului se simte uscată. Asigurați-vă că nu udați în exces, deoarece rădăcinile de lavandă sunt deosebit de predispuse să putrezească din cauza prea multă apă.

Unele soiuri de lavandă pot crește până la 1 metru înălțime și lățime, așa că asigurați-vă că alegeți o varietate mai mică pentru utilizare în interior.

2. Iasomie

Cu parfumul lor delicios de dulce și florile albe frumoase, plantele de iasomie sunt un plus excelent pentru orice cameră. Pentru a înțelege valoarea păstrării unei plante de iasomie în dormitorul dvs., aruncați o privire la zecile de beneficii pe care le oferă uleiul esențial de iasomie.


Este foarte recomandat pentru a ajuta cu depresie, stres, oboseală și anxietate. De fapt, studiile au arătat că inhalarea uleiului de iasomie transmite semnale către sistemul limbic, o regiune a creierului care reglează emoțiile și afectează sistemul nervos.

Profesioniștii în aromaterapie recomandă, de asemenea, uleiul esențial de iasomie pentru a ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a respirației și pentru a îmbunătăți sănătatea imunitară. Studiile au arătat că subiecții care au inhalat mirosul de iasomie în timp ce dormeau au experimentat un somn mai profund, mai puține mișcări în timpul nopții și, în general, o calitate mai bună a somnului.


Aroma amețitoare și delicioasă a unei plante de iasomie din dormitorul tău poate, prin urmare, să-ți ridice starea de spirit, să te calmeze, să te elibereze de stres, să te amâne ușor și să te ajute să dormi mai bine.


Îngrijirea iasomiei

O plantă de iasomie ar trebui să fie păstrată în mod ideal într-o cameră cu temperaturi mai scăzute, lângă o fereastră orientată spre sud.

Oferiți plantei un suport sau spalier pentru a o ajuta să crească.

Nu permiteți iasomiei să primească mai mult de 3-4 ore de lumină solară.

Fertilizați cu îngrășământ pentru plante de apartament primăvara și mențineți solul umed (nu umed).

Tăiați bine planta la începutul primăverii pentru a controla dimensiunea.

3. Rozmarin

O plantă folosită în mod obișnuit în gătit, rozmarinul vă poate ajuta, de asemenea, să dormiți mai bine. Rozmarinul a fost considerat un stimulent al memoriei de secole în medicina antică. Practicienii de astăzi recomandă uleiul esențial de rozmarin pentru a susține sistemul nervos și sănătatea circulatorie, îmbunătățind concentrarea și ameliorând stresul.


Uleiul esențial de rozmarin vă ajută, de asemenea, să vă reglați starea de spirit și să vă simțiți mai bine. O plantă de rozmarin în dormitor poate ajuta la îmbunătățirea calității aerului și încurajează un somn mai bun.


Îngrijirea Rozmarinului

Adesea vândut în ghivece mici de 6 inci, rozmarinul poate fi cultivat anual în interior.

Poate crește până la aproximativ 1 metru înălțime și lățime, așa că asigurați-vă că o tăiați pentru a controla dimensiunea.

Udați solul când se simte uscat și utilizați un îngrășământ cu eliberare lentă la începutul primăverii.

Plantele de rozmarin necesită aproximativ 6 ore de lumină solară directă pe zi.

4. Sansevieria (Plantă de șarpe)

Nu lăsa numele lui să te sperie. Plantele de șarpe sunt cu adevărat un plus uimitor pentru dormitorul tău. Planta poate filtra toxinele dăunătoare din aerul pe care îl respiri, poate elimina dioxidul de carbon din aer și poate elibera oxigen pe tot parcursul nopții, ajutându-te să dormi mai bine și să te trezești cu energie. Plantele de șarpe sunt recomandate în special celor cu alergii și probleme respiratorii precum astmul.


Cercetările sugerează că aceste plante sunt foarte eficiente în îndepărtarea toxinelor dăunătoare precum benzenul și formaldehida din zonele interioare. Este o plantă extraordinar de rezistentă, considerată aproape imposibil de ucis.


Îngrijirea plantelor de șarpe

Sansevieria nu necesita multa lumina si sunt plante de intretinere relativ redusa.

Ocazional, praf planta pentru a o curata si uda-o din cand in cand.

Nici măcar nu trebuie să-l fertilizați.

5. Panglică (Chlorophytum comosum)

Benzile sau plantele de păianjen sunt considerate benefice pentru utilizare în interior, deoarece se știe că purifică și detoxifică aerul pe care îl respiri atunci când ești în interior. Acest lucru se realizează prin filtrarea contaminanților din aer.


Un studiu NASA a arătat că, la fel ca plantele șarpe, plantele păianjen pot elimina 90% din formaldehida chimică potențial cancerigenă din aer. Planta absoarbe, de asemenea, mirosurile neplăcute și vaporii și este cunoscută că promovează un somn bun.


Îngrijirea plantelor păianjen

Plantele de păianjen sunt foarte rezistente și de întreținere foarte redusă, necesitând doar udare ocazională.

Încercați să le agățați lângă o fereastră într-un coș agățat.

Planta crește rapid și arată frumos ieșind din coșul ei.

Are nevoie doar de o cantitate moderată de lumină solară indirectă și prosperă cu îngrijire minimă.

6. Iedera engleză

Iedera engleză este o opțiune excelentă dacă doriți să adăugați o notă de verdeață camerei dvs. Nu numai că este frumos de privit, dar ajută și la purificarea aerului din interiorul casei tale.


Studiul Clean Air al NASA a constatat că iedera engleză poate reduce numărul de spori de mucegai în mediul dvs. de acasă. Prin urmare, păstrarea unei plante de iederă engleză în dormitor sau oriunde poate ajuta persoanele cu alergii la mucegai care prezintă simptome ușoare până la severe.


Acestea fiind spuse, iedera engleză este, de asemenea, o plantă otrăvitoare și, prin urmare, aveți grijă să o păstrați la îndemâna copiilor și a animalelor de companie care pot fi atrase de frunze și fructe de pădure. Seva plantei poate provoca, de asemenea, reacții ale pielii la unele persoane.


Îngrijirea iederei engleze

Păstrați-vă planta de iedera engleză într-un loc umbrit, unde primește lumină indirectă.

De asemenea, asigurați-vă că îl țineți departe de gurile de aer condiționat și zonele cu curent de aer.

Se știe că această plantă crește viguros, așa că este important să-i controlăm dimensiunea prin tăiere regulată.

Udați planta când solul se simte uscat la atingere.

7. Aloe Vera

Cunoscută popular pentru beneficiile sale de frumusețe, aloe vera vă ajută, de asemenea, să obțineți un somn „frumuseț”. Purifică benzenul toxic și formaldehida din aerul camerei tale și te ajută să dormi bine noaptea.


Ai nevoie de un alt motiv pentru a păstra o plantă de aloe în camera ta? Poate fi folosit și pentru a vindeca mici tăieturi și vânătăi. În plus, se crede că sucul de aloe vera are proprietăți care pot combate diabetul.


Îngrijire Aloe Vera

Păstrați plantele de aloe într-un mediu uscat.

Cel mai bine este să le plantați într-un amestec de pământ pentru ghivece pentru cactus.

Adăugați găuri de drenaj în ghiveci, deoarece plantele de aloe sunt neplăcute față de umiditate.

Deoarece au nevoie de lumină puternică, plasați plantele lângă o fereastră.

Udați planta numai când solul este complet uscat.

8. Gardenia

Una dintre cele mai rafinate plante de apartament cu flori, gardenia este adesea folosită ca arbust ornamental. Studiile indică faptul că cocetina, compusul carotenoid activ din gardenie, poate îmbunătăți semnificativ calitatea somnului.


Cercetările sugerează, de asemenea, că efectele gardeniei le imită pe cele ale medicamentelor psihotrope puternice. Aceasta înseamnă un somn mai bun și o dispoziție mai bună.

Îngrijirea gardeniei

Plantele de gardenie iubesc lumina soarelui, așa că puneți-le în fața unei ferestre.

Păstrați solul umed, dar bine drenat.

Adăugați suficient gunoi de grajd pentru a vă menține gardenia hrănită.

9. Valeriană

O plantă de apartament perenă cu flori, valeriana are flori frumoase și parfumate. Se spune că filosoful roman Galen a prescris valeriana ca leac pentru insomnie. În prezent, este folosit ca ingredient principal în produsele care au efecte sedative.

Descoperirile recente susțin, de fapt, teoria lui Galen, deoarece s-a demonstrat că inhalarea mirosului de valeriană poate crește durata somnului de calitate.


Îngrijirea valeriană

Creșteți planta lângă o fereastră sau într-o cameră bine luminată.

Asigurați-vă că planta primește cel puțin 6 ore de lumină solară directă în fiecare zi.

Udă valeriană la fiecare 2 zile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu