Bicarbonatul de sodiu nu poate lipsi din casa noastră, întrucât are multiple întrebuințări: acasă, sănătate și chiar frumusețe. Cu toate acestea, nu este întotdeauna inofensiv. Vă spunem cine nu ar trebui să ia bicarbonat de sodiu și riscurile folosirii lui în exces.
Arsurile la stomac, arsurile și indigestia sunt probleme frecvente pe care majoritatea dintre noi le-am experimentat. Pentru a le ușura, apelăm la remedii casnice, dar și la medicamente, unele dintre ele inclusiv bicarbonat de sodiu.
Motivul este că, după cum explică Clinica Universității Navarra din Spania, acest ingredient este o sare capabilă să neutralizeze excesul de acid din stomac. Cu toate acestea, nu rămâne în acest organ, ci trece mai degrabă în sânge, ceea ce poate ajuta la alcalinizarea lui dacă este necesar, dar produce și efecte adverse.
Cum iei bicarbonat de sodiu pentru arsuri la stomac?
Una dintre principalele utilizări pentru sănătate ale bicarbonatului de sodiu este ca antiacid pentru a ameliora arsurile la stomac și indigestia acidă. Insa este important sa o consumi cu atentie si in doza indicata de medicul tau.
Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite, ar trebui să fie luat la 1 sau 2 ore după masă cu un pahar mare de apă, niciodată pe stomacul plin.
Motivul este că ar putea provoca o creștere a producției de dioxid de carbon, provocând distensie gastrică, problemă care în cazuri rare poate perfora pereții stomacului.
În ceea ce privește doza, aceasta va depinde de ceea ce vă indica medicul dumneavoastră. Cu toate acestea, Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate recomandă 1 până la 2 grame pe zi. În unele cazuri, doza poate fi repetată, dar nu depășește niciodată 6 grame.
O alta recomandare importanta este sa nu il folositi mai mult de 2 saptamani fara indicatie medicala si, daca nu amelioreaza simptomele sau acestea se agraveaza, consultati medicul.
Cine nu ar trebui să ia bicarbonat de sodiu?
Deși este considerat un ingredient natural, bicarbonatul de sodiu are și contraindicații și precauții. Primul este să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l lua dacă suferiți de o boală cronică sau luați orice medicament.
De asemenea, utilizarea sa nu este recomandată copiilor sub 12 ani, cu excepția cazului în care este indicat de un medic. În cazul pacientilor cu insuficiență renală, cardiacă sau hepatică, hipercalcemie, hipoclorhidrie, tendința la formarea edemului, care prezinta simptome de apendicita, obstructie intestinala, alcaloza metabolica sau respiratorie, este de asemenea contraindicata.
În fine, dacă suferiți de hipertensiune arterială, ciroză hepatică, sunteți tratat cu diuretice, țineți o dietă săracă în sodiu sau aveți hipersensibilitate, alergii sau ați avut o reacție la utilizarea bicarbonatului de sodiu, evitați să îl luați.
Ce se întâmplă dacă iei prea mult bicarbonat de sodiu?
Fiind disponibil la ghișeu, datorită multiplelor utilizări în viața noastră de zi cu zi, luarea bicarbonatului de sodiu pentru arsuri la stomac a devenit un remediu natural. Dar, ca și în cazul medicamentelor, trebuie luat în doze corecte și trebuie evitat excesul.
Principala recomandare este să evitați să depășiți 6 grame zilnic și să nu o luați mai mult de 2 săptămâni la rând. Motivul este că, utilizarea prelungită poate provoca alcaloză metabolică și retenție de lichide.
Alcaloza apare din cauza excesului de bază în fluidele corpului. Acest lucru este legat de o scădere a nivelului de dioxid de carbon sau, ca în acest caz, de o creștere a nivelului de bicarbonat, ceea ce face ca organismul să fie foarte alcalin, explică Biblioteca Națională de Medicină din Statele Unite.
Confuzie, tremurări ale mâinilor, amețeli, zvâcniri musculare, greață, vărsături, amorțeală sau furnicături la nivelul feței, mâinilor sau picioarelor și spasme musculare prelungite sunt câteva simptome. Dacă le prezentați, consultați-vă medicul.
Deși în majoritatea cazurilor alcaloza răspunde bine la tratament, fără ea ar putea provoca complicații precum aritmii, comă sau dezechilibru electrolitic.
În schimb, dacă pe lângă consumul în exces, se consumă concomitent cu lapte sau derivatele acestuia, poate provoca sindromul lapte-alcalin. Aceasta se caracterizează prin hipercalcemie, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, alcaloză metabolică, crampe, apatie, greață, vărsături, dureri de cap, confuzie și pierderea poftei de mâncare.
Consultați-vă medicul dacă aveți simptome. Tratarea acesteia este esențială, deoarece este reversibilă, atâta timp cât funcția rinichilor dumneavoastră rămâne normală. În caz contrar, puteți suferi insuficiență renală permanentă.
Fără îndoială, bicarbonatul de sodiu ne poate scoate din mai multe probleme, este important să fim atenți atunci când îl consumăm pe cale orală sau în orice alt mod care ne afectează sănătatea. Luați-vă măsurile de precauție și, dacă aveți îndoieli, consultați-vă medicul.
Dacă ți-a plăcut articolul, ești rugat să-l distribui și pe Facebook. Pinterest ori Twitter.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu