luni, 14 octombrie 2024

Ce este epuizarea nutrițională: 5 sfaturi de la un nutriționist pentru a evita căderea într-o obsesie pentru mâncare care ajunge să te epuizeze

Ce este epuizarea nutrițională: 5 sfaturi de la un nutriționist pentru a evita căderea într-o obsesie pentru mâncare care ajunge să te epuizeze.

Se referă la epuizarea care apare din preocuparea excesivă cu privire la alimentația sănătoasă. Mai multe femei suferă de ea decât bărbații, în adolescență și perimenopauză.



Este puțin cunoscut, deoarece se referă în principal la muncă, dar această epuizare a ajuns și în domeniul alimentației. „Burnout-ul este definit ca o natură cronică a stresului la locul de muncă care are ca rezultat epuizare generalizată. Iar termenul de „burnout nutrițional” se referă la persoanele care, după o dăruire excesivă și preocupare pentru alimentația și obiceiurile sănătoase, exprimă atât epuizare fizică, cât și psihică, care poate duce la o tulburare emoțională sau alimentară”, avertizează nutriționistul Salena Sainz, de la Naturae Nutrition.


Comportamentul alimentar al persoanelor care suferă de aceasta se caracterizează prin consumul insuficient de produse lactate, legume, fructe, carne, pâine și cereale. Și s-a văzut că apare la persoanele cu o prevalență a excesului de greutate de 78% și un risc cardiovascular de 91%, conform studiului „Sindromul de epuizare, starea nutrițională și comportamentul alimentar la lucrătorii din domeniul sănătății”.


Cum este detectat?

După cum explică acest expert, apare la pacienții care prezintă următoarele simptome:

  • Epuizare mentală.
  • „Amână sau devii demotivat în a avea grijă de tine”, detaliază nutriționistul. Ceea ce este cunoscut în mod obișnuit ca având suișuri și coborâșuri. Adică, suferind cicluri de maximă grijă pentru ca mai târziu să cadă în apatie.
  • „Vinovație atunci când mănânci ceva în afara ceea ce a fost planificat anterior sau nu te antrenezi”, continuă el.
  • „Preocuparea constantă cu privire la conținutul de calorii al alimentelor”, adaugă Saizn.
  • Obsesia pentru compoziția alimentelor. „Aceștia sunt oameni care se simt inconfortabil să mănânce ceva dacă nu au citit anterior eticheta.”
  • „Tulburarea de alimentație excesivă (sentimentul că nu te poți opri din mâncat) alternează cu alte momente de restricție calorică”, spune Salena Sainz.
  • Oboseală fizică și, în multe cazuri, inflamație cronică de grad scăzut (răspuns imun anormal).
Cine suferă de ea?
Consumul de informații pe rețelele de socializare: „Unul dintre numitorii comuni tuturor pacienților este consumul de material sanitar și sportiv pe rețelele de socializare. Acest lucru determină idealizarea unor vieți perfecte, cu fizice potrivite (după anumite canoane și în multe cazuri cu filtre)”, explică Salena Sainz.
Mai multe femei decât bărbați: „Femeile formează un procent mai mare și, în cadrul sexului masculin, găsim un profil masculin tânăr”, comentează el.
Adolescența și perimenopauza: apare mai mult la „femeile aflate în dezvoltare timpurie alături de cele care suferă modificări din cauza perimenopauzei, care încearcă să contracareze aceste efecte consumând compulsiv acest tip de informații și aplicându-le fără doze. Acest lucru duce la epuizare extremă atunci când este vorba de a trebui să îndeplinească cerințe excesive pentru o viață „perfectă și sănătoasă””, spune expertul.
Cum îl putem evita?
Cheia este să ne stabilim obiective realiste, în funcție de propria noastră condiție fizică, emoțională și de mediu. „Așa le putem realiza fără a ajunge la epuizare din cauza frustrării de a nu le întâlni”, recomandă nutriționistul.

1. Evitați excesul de informații nefiltrate
Trebuie să stabilim limite pentru consumul de material sanitar și sportiv pe care îl facem. „Întotdeauna selectând profesioniști calificați (înregistrați și certificati) cu un istoric și experiență în tratarea pacienților și cu rezultate dovedite. Acest lucru ne va apăra de curentele cu rea-credință și de altele fără o bază științifică care ne-ar putea dăuna”, spune Sainz.

2. Evitați radicalismul și extremismul nutrițional
Organismul are nevoie de actiunea maximului de micronutrienti posibili pentru buna sa functionare, iar pentru obtinerea si bioasimilarea acestora avem nevoie de o combinatie buna a tuturor grupelor de alimente.

„Există alergii și alte circumstanțe pe care un profesionist trebuie să le calibreze pentru a evita deficiențele. Dacă eliminăm toți carbohidrații, mâncăm smoothie-uri sau consumăm doar fructe și legume, ne vom supune organismul unei lipse de nutrienți care, în timp, vor duce la boli”, avertizează expertul.

Pe de altă parte, restricțiile alimentare, pe termen lung, generează tulburări emoționale la pacienți, un sentiment de vinovăție, anxietate, presiune de a se întâlni cu alimente și chiar tulburări de alimentație”, adaugă Selena Sainz.

3. Înțelege de ce și de ce mănânci
În opinia expertului, o dietă echilibrată și variată are două aspecte fundamentale și niciunul dintre ele nu este dispensabil.

Prima este culturală: „Prin cultură, gastronomia este o piesă cheie în dezvoltarea emoțională, atât personală, cât și socială, a tuturor oamenilor. Se descoperă culturi, arome, texturi... Amintiri, preferințe și pasiuni sau animozități sunt generate prin mâncare și rețete”, subliniază el.
A doua este o chestiune de sănătate: „O parte importantă a muncii nutriționiștilor în consultanță se concentrează pe recomandarea unei „diete funcționale”. Adică unul care combină alimente pentru a preveni apariția bolilor sau a le controla pe cele deja prezente”, potrivit Salenei Sainz.
Combinarea acestor două aspecte ale prismei ne va ajuta să găsim echilibrul corp-minte. Și pentru a obține fericirea prin farfurie, potrivit acestui expert.

4. Învață să te relaxezi și să savurezi un fel de mâncare fără vină
Îndoiala și presiunea constantă din cauza nu știi cum să acționezi pentru a duce o dietă corectă și obiceiuri care să asigure echilibru generează pacienți arși.
„Știind că nu ne confruntăm cu alimente otrăvitoare și să fie clar care ar trebui să fie regimul nostru nutrițional ne va elibera de presiune. Dacă mâncăm toți nutrienții de care organismul nostru are nevoie în fiecare zi, nu ar trebui să ne simțim vinovați pentru un fel de mâncare cu mai multe calorii sau cu un anumit conținut de zahăr”, explică el.

„De exemplu, atunci când se confruntă cu un sport intens, aportul anumitor zaharuri va fi esențial pentru recuperarea glicogenului sau în timpul practicării acestuia. Dimpotrivă, dacă urmăm tendințele „anti-zahăr” vom declanșa o luptă internă. între ceea ce este necesar și ceea ce credem că este bine executat”, descrie nutriționistul.

5. Consultați-vă cu un profesionist calificat și, dacă este posibil, cu un membru
Este un fapt: pe rețelele de socializare proliferează conturile și atelierele despre nutriție fără niciun fel de control sau criterii calificate. „Există oameni a căror putere de convingere asupra altora este de așa natură încât pot schimba obiceiurile sănătoase cu unele extreme”, spune Salena.

Pentru a evita căderea în curenți dăunători sănătății noastre fizice și psihice, trebuie să avem ajutorul unor buni profesioniști. „Pentru ca să existe sprijin în spatele nostru ca pacienți, calitatea de membru este un instrument de încredere. Asociația profesională din domeniul sănătății necesită o bază de studii și o anumită etică, precum și asigurare de răspundere civilă”, spune nutriționistul.

Pe lângă căutarea unui medic autorizat, este important ca acesta să fie specializat în nutriție și, de asemenea, să ne ofere sentimentul și motivația de care avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele. Altceva: „Trebuie evitate rezultate rapide, consumul de substanțe nerecomandate sau nedovedite științific și dietele restrictive și/sau generalizate”, conchide Salena Sainz.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu