Mulți oameni își plantează grădinile fără să se gândească la ce plante cresc bine împreună. Secretul unei grădini uimitoare, totuși? Plantare însoțitoare!
Plantarea însoțitoare nu numai că ia în considerare absorbția nutrienților, dar ia în considerare și protecția culturilor, managementul dăunătorilor și găzduirea pozitivă (denumită în continuare creșterea populației de insecte benefice care vă vor ajuta la gestionarea populației dumneavoastră dăunătoare).
Ce este plantarea însoțitoare?
Plantarea însoțitoare este practica de a planta două sau mai multe plante împreună pentru beneficii reciproce. De exemplu, anumite plante pot fi cultivate împreună pentru a se ajuta reciproc să-și îndeplinească cerințele nutritive, obiceiurile de creștere sau abilitățile de respingere a dăunătorilor.
Un exemplu clasic de plantare însoțitoare vine de la trio-ul Three Sisters – porumb, fasole cățărătoare și dovleac de iarnă – care au fost adesea plantate împreună de diferite națiuni indigene din America de Nord.
Beneficiile plantării însoțitoare
Pe lângă faptul că pune nutrienții la dispoziția altor plante (și astfel le face să aibă un gust mai bun), plantarea însoțitoare realizează și următoarele:
1. Minimizează riscul
Dacă o cultură eșuează sau este afectată de vreme nefavorabilă, dăunători sau boli, randamentul total al parcelei dumneavoastră poate fi crescut prin limitarea răspândirii. Pentru a minimiza riscul, veți dori să vă concentrați pe crearea celor mai bune modele naturale de creștere și diversitate în spațiul dvs. Evitați monoculturile mari (de exemplu, o parcelă uriașă de roșii într-o singură secțiune) și concentrați-vă în schimb pe policulturi care imită modul în care plantele ar crește în natură.
2. Protecția culturilor
Plantarea însoțitoare poate oferi adăpost de vremea nefavorabilă (cum ar fi mult vânt sau prea mult soare) la plante mai delicate. Cultivarea plantelor delicate lângă altele mai consistente, care au frunzișul și puterea de a rezista la astfel de condiții, va garanta succesul creșterii plantelor dvs. mai mici.
3. Decuparea capcanelor
Plantarea însoțitoare oferă, de asemenea, cel mai bun management organic al dăunătorilor. Dacă o cultură este mai susceptibilă la infestarea cu dăunători, încercați să plantați plante benefice lângă acea cultură care disprețuiește dăunătorii. Acest lucru va ajuta la protejarea plantelor vulnerabile la dăunători.
4. Gazduire pozitiva
Prin plantarea fructelor și legumelor lângă plante (cum ar fi anumite flori) care produc un surplus de nectar și polen, puteți crește populația de insecte benefice, ajutându-vă în același timp să vă gestionați populația dăunătoare.
Diagrama de plantare însoțitoare
Folosiți această diagramă de plantare însoțitoare ca ghid, astfel încât să vă puteți proiecta grădina pentru a avea un succes mai bun!
Amarantul ar trebui să fie plantat cu porumb pentru a umbri solul și a reține apa. De asemenea, ajută la atragerea gândacilor de pământ prădători.
Sparanghelul poate fi plantat cu busuioc, coriandru, marar, galbenele, nasturtium, oregano, patrunjel, ardei, salvie, cimbru si rosii. Sparanghelul respinge de fapt nematozii care atacă plantele de tomate, iar roșiile resping gândacii de sparanghel.
Merele și caisele le place în mod surprinzător să fie plantate lângă usturoi, dar are sens. Usturoiul ajută la respingerea dăunătorilor, cum ar fi puietul pomilor fructiferi, afidele și acarienii. Rădăcinile copacilor absorb și sulful produs de usturoi, făcând copacul mai rezistent la ciuperci, mucegai și pete negre. Gălbenelele sunt un alt câștigător pentru pomii fructiferi, deoarece ajută la atragerea polenizatorilor (care apoi polenizează florile pomilor fructiferi). Aceste flori ajută și la descurajarea nematodelor din sol, ceea ce este benefic pentru pomii fructiferi.
Busuiocul este o plantă excelentă de plantat lângă roșii, pentru a le îmbunătăți aroma. De asemenea, ajută la respingerea afidelor, gândacul sparanghel, acarienii, muștele, țânțarii și viermele de corn de roșii. Din acest motiv, ar trebui să fie plantat și lângă sparanghel. Busuiocul funcționează bine și atunci când este plantat lângă oregano și ardei.
Fasolea este toți fixatori de azot ai solului, așa că ar trebui să fie plantate lângă plante din familia Brassica, morcovi, țelină, mătg, porumb, castraveți, vinete, mazăre, cartofi, ridichi și căpșuni. Evitati sa plantati langa arpagic, usturoi, praz si ceapa (nu le plac!). Sfecla și fasolea ar trebui, de asemenea, evitate una lângă alta, deoarece se pot împiedica una pe cealaltă.
Sfecla poate fi plantată lângă fasole, brassica, porumb, usturoi, guli-rabe, praz, salata verde, mentă și cartofi. Evitați să plantați sfeclă lângă fasole.
Borja este o floare minunată și însoțitoare pentru multe plante. Descurajează viermele de roșii și omizile de molii de varză – așa că asigurați-vă că le plantați lângă roșii și varză! Borajul atrage și polenizatorii, așa că plantați-l în jurul plantelor care au nevoie de polenizare, cum ar fi dovleceii, pepenii și castraveții. De asemenea, este grozav pentru sol și compost.
Bok Choy poate avea o creștere și o sănătate îmbunătățite dacă este plantat alături de sfeclă, fasole, morcovi, mușețel, mătg, castraveți, mărar, kale, salată verde mentă, nasturțium, cartofi, salvie și spanac.
Brasicale precum broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, gulița, gulii, guli-rabe și napii beneficiază de mușețel, coriandru, mărar, mentă, rozmarin și salvie. Broccoli îi place în special să fie plantat lângă cartofi pentru o aromă îmbunătățită (cu toate acestea, unele site-uri web notează că cele două preferă pH-ul solului diferit – așa că încercați singur această combinație pentru a vedea cum funcționează!). De asemenea, conopidă îi place să fie plantată lângă țelină, deoarece parfumul puternic al țelinei ajută la respingerea fluturii Brassica care pot distruge adesea o întreagă recoltă de conopidă!
Morcovii se plantează bine cu fasole, brassica, arpagic, praz, salată verde, ceapă, ardei, fasole, ridichi, rozmarin, salvie și roșii (înlăturați planta însoțitoare!). Evitați însă să plantați lângă mărar, păstârnac și cartofi. Roșiile vor scoate în evidență aroma morcovilor, dar morcovii tăi pot fi mai mici, deoarece roșiile și morcovii concurează pentru nutrienții din sol.
Cireșele iubesc usturoiul la fel ca merele și caisele (și din aceleași motive). Usturoiul ajută la respingerea dăunătorilor, cum ar fi puietul pomilor fructiferi, afidele și acarienii. Rădăcinile copacilor absorb și sulful produs de usturoi, făcând copacul mai rezistent la ciuperci, mucegai și pete negre. Gălbenelele au plantat bine și cu cireșe, ajutând la atragerea polenizatorilor.
Arpagicul se descurcă de minune când este plantat lângă roșii și morcovi, deoarece ajută la scoaterea în evidență a aromelor acestora. De asemenea, funcționează bine atunci când este plantat lângă Brassicas. Arpagicul resping afidele, muștele ruginii morcovului și gândacii japonezi. Nu trebuie să fie plantate lângă fasole și mazăre.
Coriandrul respinge afidele, gândacii de cartofi și acarienii.
Porumbul este un însoțitor pentru fasole, sfeclă, castraveți, mărar, pepene galben, pătrunjel, mazăre, cartofi, dovleac și floarea soarelui. Nu trebuie plantat langa telina sau rosii. Amarantul poate fi plantat și între rândurile de porumb pentru a crește mulcirea (conserva umiditatea solului) și pentru a reduce buruienile.
Castraveții adoră să fie plantați lângă sparanghel, fasole, brassica, țelină, porumb, mărar, guli-rabe, salată verde, ceapă, mazăre și ridichi. Totuși, nu ar trebui să fie plantate lângă cartofi sau salvie. Porumbul și floarea soarelui funcționează ca un spalier pe care castraveții se pot atașa și cresc în sus. Mararul va ajuta castraveții prin atragerea insectelor răpitoare, iar nasturtiums îmbunătățesc aroma și creșterea castraveților.
Mararul îmbunătățește sănătatea verzei și a altor Brassica precum conopida și varza kale. Este un companion excelent pentru porumb, castraveți, salată verde și ceapă. Evitati sa plantati langa morcovi si rosii! Mararul atrage gărgărițele, viespii parazitoide, siristele, albinele și păianjenii de grădină (făcându-l o plantă de grădină foarte benefică).
Vinetele este un bun însoțitor pentru amarant, fasole, gălbenele, mazăre, ardei, spanac și cimbru. Nu planta langa fenicul!
Usturoiul este o plantă însoțitoare excelentă pentru trandafiri pentru a ajuta la respingerea afidelor. Este bogat în sulf, așa că ajută și la scăderea dăunătorilor precum muștele albe, gândacii japonezi, larvele rădăcinilor, musca rugina morcovului și alte insecte nebenefice. Este un însoțitor excelent pentru sfeclă, brassica, țelină, pomi fructiferi (cum ar fi caise, mere și cireșe), salată verde, cartofi, căpșuni și roșii. Nu plantați lângă mazăre.
Salata verde cum ar fi rucola, radicchio, salata verde, romaine, cum spuneți, le place să fie plantată lângă sfeclă, brassica, morcovi, țelină, cervil, castraveți, mărar, usturoi, ceapă, ridichi, spanac, dovleac și căpșuni.
Gălbenelele produc substanțe chimice care resping muștele albe, gândacii de fasole mexican, nematozii nodul rădăcinii și nematozii cu leziuni ale rădăcinii. Sunt grozave pentru plantarea în jurul pomilor fructiferi, dar nu ar trebui să fie plantate în jurul fasolei.
Maghiranul crește bine lângă toate plantele și se crede că stimulează creșterea plantelor din jurul său. Sparanghelul iubește în special sparanghelul. Este foarte atractiv pentru albine și alți polenizatori, așa că este minunat plantat lângă plante care au nevoie de polenizare precum castraveții și dovleceii.
Menta ajută la atragerea râmelor, a muștelor și a viespilor prădătoare. De asemenea, respinge moliile de varză, afidele și gândacii de purici. Menta este invazivă, așa că cel mai bine este plantată singură în recipiente din jurul unei grădini. Nu plantați lângă pătrunjel.
Nasturtiums acționează ca o mare capcană pentru afide și, de asemenea, ajută la scăparea de muștele albe, gândacii de castravete, gândacii de dovleac, gândacii de cartofi de Colorado și gândacii de fasole mexicană. Este o floare însoțitoare excelentă pentru Brassicas, castraveți, pepeni, ridichi și roșii. Acestea oferă o bună acoperire pentru gândacii și păianjenii de pământ și ajută la atragerea multor polenizatori diferiți, cum ar fi albinele și fluturii.
Ceapa adoră ierburile mușețel și cireasa de vară pentru a le îmbunătăți aroma. De asemenea, funcționează grozav alături de sfeclă, brassica, morcovi, mărar, guli-rabe, praz, salată verde, căpșuni și roșii. Nu plantați lângă sparanghel sau mazăre. Ceapa ajută la respingerea ruginii morcovului, de aceea ar trebui să fie plantată lângă morcovi.
Pătrunjelul îi place să fie cultivat alături de sparanghel, morcovi, arpagic, porumb, salată verde, ceapă și roșii. Permiterea unor pătrunjel să înflorească va ajuta la atragerea muștelor și viespilor prădătoare.
Păstârnacul este grozav atunci când este cultivat alături de mazăre verde, fasole, ardei, roșii, salată verde, rozmarin și salvie. Cu toate acestea, unor legume și ierburi nu le place păstârnacul și acestea includ morcovi, țelină, mărar și fenicul.
Mazărea este însoțitoare minunată pentru fasole, morcovi, țelină, porumb, castraveți, vinete, pătrunjel, păstârnac, ardei, cartofi, ridichi, spanac, căpșuni și lalele. Evitați să plantați lângă ceapă.
Ardeii sunt plante însoțitoare bune pentru sparanghel, busuioc, morcovi, castraveți, vinete, andive, oregano, pătrunjel, rozmarin, dovleac, smog și roșii. Nu plantati langa fasole, Brassica sau fenicul.
Cartofilor le place să fie plantați lângă sfeclă, fasole, țelină, porumb, usturoi, gălbenele, ceapă și mazăre. Evitați să plantați lângă sparanghel, castraveți, guli-rabe, pepeni, păstârnac, rutabaga, dovleac, floarea soarelui și napi.
Ridichile sunt vecine bune pentru fasole, sfeclă, morcovi, țelină, cervil, castraveți, salată verde, mentă, păstârnac, mazăre, spanac, dovleac și roșii. Evitați să plantați chiar lângă cartofi. Plantarea ridichilor în jurul dovleceilor le va permite să crească mai bine și să înflorească și, de asemenea, va preveni majoritatea dăunătorilor de dovlecei și castraveți.
Rozmarin adoră să fie plantat lângă fasole, brassica, spanac și morcovi. Rozmarinul ajută la respingerea molii de varză, gândacii mexicani de fasole și muștele ruginii morcovului.
Salvia respinge moliile de varză și muștele ruginii morcovului și, de asemenea, ajută la îmbunătățirea sănătății păstârnacului. Nu plantați lângă castraveți, care nu vă plac ierburile aromatice.
Spanacul este un însoțitor excelent pentru Brassicas, vinete, praz, salată verde, mazăre, ridichi și în special căpșuni. Nu plantați lângă cartofi.
Dovleceii nu numai că îi place să fie plantați lângă porumb, dar funcționează de minune și lângă salată verde, pepeni, mazăre și ridichi. Evitati sa plantati langa Brassica sau cartofi. Se spune că borajul îmbunătățește creșterea și aroma dovleacului. Gălbenele și nasturtium ajută la respingerea multor dăunători diferiți ai dovleceilor.
Căpșunile răspund bine atunci când sunt cuplate cu fasole, borage, usturoi, salată verde, ceapă, mazăre, spanac și cimbru. Evitați să plantați lângă Brassicas, fenicul și guli-rabe.
Se spune că floarea soarelui mărește producția de porumb atunci când este plantată lângă rândurile de porumb. Folosiți floarea-soarelui ca mijloc de a atrage polenizatorii către alte culturi, în special dovleceii și dovlecii, și orice altă cultură care necesită insecte polenizatoare.
Roșiile sunt sensibile când vine vorba de plantarea însoțitoare, dar ele beneficiază în mare parte de sparanghel, busuioc, fasole, melc, morcovi, țelină, arpagic, guligă, usturoi, salată verde, gălbenele, mentă, nasturțiu, ceapă, pătrunjel și ardei. Nu plantați lângă mărar, brassica, porumb sau guli-rabe. Cartofii pot răspândi roșii, așa că nu plantați în apropiere. Nici roșiile nu sunt cele mai bune prietene cu castraveții, deoarece ambele necesită multe resurse în sol. În timp ce unii oameni au succes plantându-le împreună, alții nu. Încercați să evitați să le plantați în același spațiu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu