vineri, 2 septembrie 2022

Romanul Viața secretă a lui Evie de Catherine Alliot, colecția CHIC

Viața secretă a lui Evie Hamilton de Catherine Alliott.

Anul apariție: 2010. 

Traducere din limba engleza și note: Alina Popescu.



Evie Hamilton este eroina romanului și are un secret. Unul de care încă nici nu e conștientă. Evie este soția unui bărbat chipeș, cu o carieră de succes, și mama unei adolescente cu rezultate excepționale la învățătură, iar cea mai mare grijă a ei pe lumea asta este dacă are sau nu timp să-și programeze o manichiură în timp ce se duce să-și ia fiica de la lecțiile de clarinet. 

Acțiunea romanului are loc într-un sat tipic englezesc. Ant este genul de soț grijuliu care are grijă de familie. Este genul de bărbat care își duce fiica la școală și la lecții particulare de clarinet. 


Caro nu este doar cumnată cu Evie, dar este și cea mai veche prietenă. Evie este conștientă că într-un anumit moment, expresia „cea mai veche” o înlocuise pe „cea mai bună”.  Care și Evie fuseseră, încă din școală, prietene de nedespărțit, și își petreceau timpul fiecare acasă la cealaltă. Deși ambele visaseră la familii fericite, până la urmă, Caro s-a măritat cu Tim, fratele lui Evie.

Ier Evie s-a căsătorit cu Ant, profesor univeristar, peste care dăduse în librăria în cqare lucra. 

Tot Caro a fost răsplătită peste așteptări, căci, la moartea tatei - bruscă, neașteptată, nu în vreun accident de combină, așa cum li se întâmplă unor fermieri, ci liniștit, în somn și, așa cum s-a aflat ulterior, fără să-și fi scris testamentul, ea a primit și ferma.

Deși subiectul romsnului se începe cu înmormântarea tatălui lui Evie, autoarea descrie foarte bine persoanjele care vor fi în centrul atenției pe tot parcursul romanului. Dar, în mod, prioritar, este Evie și familia sa. 

Evie nu se gândește prea mult la alte lucruri în afara celor legate de rutina zilnică a familiei, și asta pentru că pur și simplu nu are timp. Însă toată aceasta stare confortabila de liniște – sau monotonie – e pe cale să se schimbe. Într-o dimineata însorită, Evie se trezește cu o scrisoare de la Oxford, care pare să aibă efectul unei bombe cu ceas. Ceva ce n-ar fi putut niciodată să anticipeze pătrunde în viața ei confortabilă și imaculata și n-are nicicum de gând să dispară. Dar Evie are o fire răzbătatoare și va descoperi cu timpul că e în stare să facă lucruri de necrezut ca să-și păstreze viața și familia așa cum și le dorește. 

Rămâne totuși un mare semn de întrebare dacă lumea întreagă a unei femei poate fi într-adevăr atât de fragilă precum porțelanurile ei cele mai alese...

Evie află că soțul ei are o fiică, deja la vârsta adolescenței. Fiica lor, Ana, când află, evident că are o reacție negativă. Ant, soțul lui Evie, îi destănuie că s-a culcat cu o fostă studentă. Nici nu a știut că aceasta rămăsese însărcinată. Numele fetei e Stacey. Între timp, Ana și Stacey se împrietenesc, reușind să depășească anumite barierie. Mama lui Stacey, a fost diagnosticată cu cancer, iar scopul de a o prezenta pe Stacey a fost ca tatăl să o ia în familie.



Referințe critice:

Viața secretă a lui Evie Hamilton este un chick-lit deosebit de elegant: fără prea multe artificiiși subterfugii ostentative care să-l facă neverosbil, dar cu suficient romantism cât să capteze pe depin interesul cititorilor. Evie însăși este minunată, o femeie adevărată, dar care încearcă în permanență să găsească ceva bun în oamenii din jurul ei.

Daily Express


O carte amuzantă, condusă pe de-a-ntregul de personajele sale fermecătoare. Certuri, gelozii meschine și dezamăgiri din trecut o fac pe Evie Hamilton să devină nesigură în privința drumului ei în viață. Și, totuși, în ciuda conținutului tragic pe care îi dezvoltă, tonul romanului rămâne mereu blând și plin de haz.

Derby Telegraph


Sursa imaginii: polirom.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu