joi, 20 februarie 2025

Ce este asocierea și care vin se potrivește cel mai bine cu mâncarea mea?

Există o anumită tendință de a crede că vinul este potrivit doar pentru asociere cu mâncăruri sofisticate, dar nimic nu este mai departe de adevăr decât această afirmație. Poate merge cu ușurință cu o comandă de tacos al pastor, un hamburger, aripioare sau chiar deserturi.




Comunitatea MB prezintă Ghidul simplu pentru vin și asociere; Aceasta este o producție editorială în care integrăm mai mulți experți care ne oferă, în fiecare an, cele mai bune sfaturi ale lor pentru a ne bucura de toată arta și plăcerea de a bea. O altă veste bună este că este disponibil online și este gratuit!


Să facem pas la un pas: Ce este asocierea și de ce este asociată cu vinul?

În linii mari, cuvântul împerechere evocă căsătoria sau unirea unui aliment cu o băutură - fie prin contrast sau asemănare - în așa fel încât ambele își sporesc calitățile.


Este un exercițiu de care să te bucuri, care poate (și în mod ideal ar trebui) să fie făcut în fiecare zi, chiar și cu mese foarte de bază sau simple. Acest lucru te va ajuta să înțelegi și să gestionezi în mod natural în memorie caracteristicile esențiale ale fiecărui lucru pe care îl pui în gură. Poate fi făcut cu orice, de la apă cu lămâie la cea mai bună șampanie.


Vinul este folosit în general pentru exerciții de asociere și de aceea relaționăm automat aceste concepte. Cu toate acestea, tequila, sake-ul și alte băuturi spirtoase încep să devină la modă.


Desigur, gustul personal are foarte mult de-a face cu asta, dar practica și experiența sunt necesare și pentru a ști ce îți place cu ce, asigurându-te că un fel de mâncare nu domină asupra băuturii și că acesta din urmă nu ia din fel de mâncare. De asemenea, este important să acordați atenție senzațiilor pe care le trezește combinația dintre mâncare și vin și să fiți dispus și deschis la experimentare.


Sfaturi de la experții noștri

  • Atunci când faceți alegerea, țineți cont de nivelurile de dulceață, aciditate, amărăciune și sare, precum și de densitatea vinurilor și a alimentelor.
  • Alimentele cu zahăr (dulcerea) vor face ca vinul să aibă un gust mai acid, mai puțin fructat și mai tanic decât este în realitate.
  • Același efect este cauzat de alimentele bogate în umami: al cincilea gust pe care îl putem percepe, pe lângă dulce, sărat, acru și amar. Familia ciupercilor, de exemplu, are mai mult umami și împerecherea este de obicei complicată - dar nu imposibilă. O alegere bună sunt vinurile corpolente, de lungă durată, cu câteva note de lemn și picante.
  • Pentru mâncărurile picante și dulci-amare, alegeți vinuri spumante (seci sau demiseci), vinuri albe (cum ar fi din Alsacia sau Germania) sau rozeuri cu aciditate bună. Vinurile roșii nu sunt recomandate, deoarece taninurile lor se ciocnesc adesea cu chili și elementele picante.
  • Peștele și carnea albă pot fi asortate cu vinuri roșii ușoare, atâta timp cât sosul este corect.
  • Cu cât carnea pe care o asociezi este mai grasă, cu atât vinul ar trebui să fie mai tannic.
  • Pentru o selecție de brânzeturi, un vin alb (Riesling, Sauvignon Blanc sau Chardonnay, de exemplu) va fi întotdeauna mai bun decât unul roșu. Dacă vrei să arăți ca un expert, idealul este un Sautérnes (vin alb dulce), sau un Porto (vin roșu dulce fortificat).
  • Vinul rosu nu este indicat pentru o salata verde; Cel mai potrivit este un vin spumant sau un vin alb.
  • Sosurile sau dressingurile de citrice trebuie asortate cu vinuri tinere albe sau roze, cu o aciditate bună.
  • Vinurile rosé tinere sau vintage se potrivesc foarte bine cu ceviche-uri, aguachiles, tiraditos, fructe de mare în general, preparate din legume crude, hummus, jocoque sau mousse de pește.
  • Când vine vorba de deserturi, este important să luați în considerare factori precum aroma, dulceața și textura. În general, un vin dulce, un vin alcoolizat sau un vin spumant demisec este cel mai potrivit. Cu toate acestea, există roșii uscate (Cabernet Sauvignon, de exemplu) care se potrivesc foarte bine cu ciocolata neagră.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu