duminică, 14 februarie 2021

Coronavirus în Mexic: cum țara a devenit o oază pentru turiștii internaționali pe fondul pandemiei (chiar și pentru cei care trebuie să treacă prin carantine)

Pierre, un tânăr francez care locuiește în New York, nu a avut nicio îndoială când a ales unde să călătorească pentru a petrece câteva zile în vacanță în noiembrie anul trecut.


„Am decis să merg în Mexic pentru că nu au cerut teste covid-19 pentru a intra. Am vrut să mergem în Insulele Turks și Caicos, dar au existat multe restricții. Deci, deși Mexicul nu a fost prima noastră opțiune, am decis că putem merge fără careva probleme”, spune el.

La fel ca el, mii de turiști internaționali – în special din Statele Unite – au văzut în Mexic un fel de oază pentru a călători într-o pandemie datorită restricțiilor sale aproape inexistente din cauza coronavirusului de a intra pe calea aerului.

Guvernul mexican, care a primit multe întrebări cu privire la această poziție aproape fără precedent în lume, insistă asupra faptului că restricționarea intrării turiștilor nu are un efect clar asupra reducerii numărului de infecții într-o țară care depășește 170.000 de decese cauzate de Covid-19.

Această strategie a ajutat să fie una dintre principalele surse de venit din Mexic, reușind să supraviețuiască pandemiei oarecum mai bine decât în ​​alte țări în care turismul a fost, aproape, distrus de virus.

A treia țară cea mai vizitată

Organizația Mondială a Turismului a descris anul 2020 drept „cel mai prost an din istoria turismului” din lume, cu un miliard mai puține sosiri internaționale și o scădere de 74% față de 2019.

Dar în Mexic, în absența datelor pentru sfârșitul anului, cele mai recente estimări ale Ministerului Turismului (Sectur) și ale Consiliului Național al Afacerilor din Turism au scăzut această scădere în țară la „doar” 44% sau 45%.

Potrivit lui Sectur, de fapt, acest impact mai mic ar însemna că Mexicul ar crește de pe locul șapte la al treilea pe lista țărilor care primesc mai mulți turiști internaționali.

Secretarul mexican pentru turism, Miguel Torruco, a declarat că această îmbunătățire este ceva „conjunctural” și posibil „temporar”, până când efectele Covid-19 în turism se vor adapta la noul normal în viitor.


Dar despre ceea ce a fost cauza principală a faptului că Mexicul a reușit să salveze dezastrul turistic mai bine decât alți concurenți, pare să nu existe nicio îndoială.


„Este evident că unul dintre principalii factori pentru care Mexicul a avansat în acest clasament se datorează faptului că autoritățile țineau spații în aer liber, în afară de faptul că are în mod evident atracții turistice care ne fac printre cei mai vizitați din lume”, spune el pentru BBC. Mundo Gustavo Armenta, director de comunicare al Sectur.


„Dacă adăugați la faptul că alte țări concurente, precum cele din Caraibe, și-au închis cerul și au pus restricții, în mod clar sunt factori care au determinat ca turismul să fie canalizat către Mexic”, adaugă el.

Tulum, pe coasta Caraibelor din Mexic, rămâne una dintre opțiunile preferate pentru turiști, tot în pandemie.


„Desigur, puținele restricții de călătorie legate de COVID au influențat turismul internațional către Mexic”, este de acord Stephen McGillivray, șef de marketing pentru Travel Leaders Group, una dintre cele mai mari companii de agenții de turism din SUA și Canada.

Destinații mexicane celebre precum Cancun, care încearcă să recupereze de la impactul pandemiei, au prins interesul turismului în sărbătorile din decembrie.


Majoritatea sosirilor străine cu avionul în Mexic în 2020 au continuat să sosească tocmai din aceste două țări: 65% din total au fost din Statele Unite și 12,3% din Canada, potrivit Sectur.


„Multe dintre cele mai căutate destinații ale călătorilor americani și canadieni au fost orașe din Mexic, precum Cancun, Riviera Maya / Playa del Carmen / Tulum, Los Cabos și Puerto Vallarta”, a confirmat agenției de turism online Expedia din Mexic pentru BBC Mundo.

Zach Rabinor, președintele companiei de turism de lux Journey Mexico, subliniază că, deși activitatea sa a scăzut cu 51% față de 2019, situația din țară ar fi putut fi mai gravă.

„Vizitele în Mexic au beneficiat de restricții în alte latitudini. Aici, afacerea nu s-a oprit complet și pe tot parcursul anului 2020 a fost disponibil un serviciu aerian din principalele orașe din America de Nord”, spune el pentru BBC Mundo.

Spre deosebire de situația din Mexic, agențiile citează destinațiile populare din Europa, cum ar fi Italia, Spania sau Regatul Unit, ca fiind unele dintre cele care au văzut cea mai mare scădere în rândul clienților lor din cauza restricțiilor de călătorie și a închiderii frontierelor lor.

În America Latină, locurile cu mari pierderi de turism au fost „Puerto Rico, Peru și în principal Brazilia, foarte afectate de tulpina braziliană a virusului care i-a determinat pe marii emitenți de turism să își rupă legăturile”, președintele Confederației Organizațiilor Turistice din America Latină (Cotal), Guillermo Schneider.


Dezbatere asupra poziției Mexicului

Strategia Mexicului de a-și menține cerul deschis pe tot parcursul pandemiei a fost pusă la îndoială de la începutul crizei.

Deși frontiera sa terestră cu SUA este închisă pentru călătoriile neesențiale, cum ar fi turismul, aeroporturile sale nu au fost niciodată închise. Călătorilor care sosesc în țară li se cere doar să completeze un formular de sănătate și temperatura lor este luată.

Și, deși marea majoritate a țărilor care își redeschideau frontierele necesită de teste negative covid-19 sau carantine obligatorii pentru a permite intrarea tuturor călătorilor sau a anumitor naționalități, politica Mexicului a rămas aceeași.

Potrivit hărții reglementărilor de călătorie pentru covid-19 al Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA), Mexicul este una dintre puținele țări din lume clasificate drept „nerestrictive” alături de altele precum Afganistan sau Macedonia de Nord.

IATA marchează în albastru deschis cele câteva țări pe care le consideră „nerestrictive” în ceea ce privește reglementările de călătorie pentru covid-19, cum este cazul Mexicului, și în cele mai întunecate cele cu restricții mai mari.


În America, Mexicul este singura țară cu astfel de restricții. Nici Costa Rica, care trăiește în principal din turism, nu necesită dovada covid-19, dar necesită o asigurare medicală pentru străini care acoperă costurile tratamentului dacă boala este contractată și cazarea în caz de carantină.

Dar Hugo López-Gatell, subsecretarul pentru sănătate din Mexic și o față vizibilă a guvernului în fața pandemiei, a exclus din nou că țara va înăspri cerințele de intrare pentru călători.

„Vreau să reiterez faptul că poziția Organizației Mondiale a Sănătății, în concordanță cu recomandările Regulamentelor internaționale de sănătate, nu este favorabilă acestor măsuri”, a insistat el la 1 februarie.


În plus, el a asigurat că contribuția pe care călătorii internaționali ar putea să o aibă în creșterea cazurilor unei țări precum Mexicul care are deja o transmisie activă a virusului pe teritoriul său „este sincer mică”, chiar dacă sosesc din locuri cu o numărul de infecții.


„Printre altele, deoarece este bine documentat faptul că călătorii sunt în general persoane cu risc scăzut sau persoane cu o probabilitate redusă de a avea boli active, tocmai pentru că, în general, oamenii nu călătoresc atunci când sunt bolnavi”, a spus el.


Organizația Pan Americană a Sănătății, însă, a avertizat pe 3 februarie că infecțiile și decesele cauzate de covid-19 în Mexic cresc în special „în statele care au adus un turism semnificativ în sezonul de Crăciun” precum Guerrero, Quintana Roo, Nayarit și Baja California de Sud.

Strategia unică urmată de Mexic este dezbătută de mulți din propriul sector medical din Mexic.

López-Gatell exclude restricțiile tot mai mari la intrarea călătorilor în Mexic, considerând că contribuția sa la creșterea cazurilor este „sincer mică”.


„Toate țările iau aceste măsuri pentru a monitoriza și controla intrarea călătorilor pentru că lucrează și trebuie să prevenim intrarea contagiilor. Dar Mexicul nu dorește daunele pe care le-ar reprezenta pentru turism, pentru importuri, pentru economia țării”, Laurie Ann Ximénez-Fyvie, medic mexican în științe medicale, spune BBC Mundo.

„Dar dacă un om de știință [López-Gatell] spune că o măsură foarte logică și dovedită nu funcționează, atunci nu vorbește în calitate de epidemiolog, nu-i așa? Vorbește ca om politic, apărând poziția președintelui care preferă să nu facă aceste garduri de sănătate pentru că nu vrea să-și asume acel cost ", spune autorul cărții” Daune ireparabile. Managementul penal al pandemiei din Mexic.


Pierre, tânărul francez care a profitat de această facilitate pentru a intra în Mexic pentru a se bucura de o vacanță pe insula Cozumel, în ciuda acestui fapt, nu este clar despre părerea sa despre această lipsă de măsuri.

„Nu pot să vă spun dacă par corecte sau insuficiente. Presupun că va fi pentru că au nevoie de turiști în Mexic, deci nu pun restricții ca alte țări, nu?”

Pierre a călătorit în vacanță în noiembrie din New York, unde locuiește, pe insula mexicană Cozumel.


Soluție de carantină

Dar pe lângă faptul că este o oază pentru turiști, Mexicul a devenit și o soluție pentru cei care doresc să călătorească în alt loc, dar nu pot face acest lucru direct din țara lor din cauza interdicțiilor sanitare actuale.

Astfel, Mexicul este una dintre opțiunile alese de mulți călători pentru a face o „escală lungă” de două săptămâni înainte de a putea continua spre destinația lor, în special către SUA.

Washingtonul continuă să interzică accesul persoanelor care au fost în ultimele 14 zile în Europa, Brazilia, Africa de Sud, China și Iran. Dar călătorii din Mexic sunt bineveniți.



Daniel, un spaniol care a trebuit să călătorească la Miami din țara sa în iulie, a petrecut această carantină obligatorie în Mexico City. Apropierea sa de SUA, având un prieten în capitala mexicană și faptul că era „relativ ieftin” să petreci două săptămâni acolo au făcut ca aceasta să pară cea mai bună opțiune.

Tânărul consideră că această interdicție pentru călătorii din zona Schengen din Europa „nu a avut niciodată sens din punct de vedere științific după primele două luni ale pandemiei”.

„Când am călătorit în Mexic în iulie, aproape că nu existau cazuri de covid-19 în Spania. SUA mi-au interzis să călătoresc dintr-o țară în care practic nu existau cazuri, dar nu a impus niciun fel de restricție pentru zborul din Mexic , unde existau atunci peste 600 de decese pe zi”, critică el.
Daniel a profitat de vizita sa la Mexico City pentru a vedea replica fântânii Cibeles din Madrid.



Dar organizațiile de turism subliniază că există și alte motive pentru care călătorii aleg Mexicul pentru a călători, cum ar fi toate măsurile luate în hoteluri sau alte afaceri din sectorul din țară pentru a proteja sănătatea turiștilor.

Potrivit lui Armenta, de la Sectur, „percepția oamenilor care doresc să călătorească contează foarte mult și, dacă se gândesc să meargă într-un loc și cred că nu există măsuri sanitare, se vor gândi de două ori”.

De la Travel Leaders Group, McGillivray spune BBC Mundo că „Mexicul are unele dintre cele mai bune stațiuni din lume care au adoptat în curând protocoale de sănătate și siguranță. Aceste„ all-inclusive” au devenit și mai atractive într-o pandemie, deoarece nu trebuie să pleci stațiunea sau vă expuneți persoanelor care părăsesc și intră în proprietate.

Francezul Pierre confirmă că s-a simțit „foarte în siguranță” în hotelul din Mexic unde a stat, unde angajații purtau măști de față, peste tot era gel antibacterian și oaspeții își luau temperatura.

„Desigur, când ieșeai la petrecere, în baruri vedeai oameni dansând, îmbrățișându-se și fără distanță. Totul a fost foarte 2019”, își amintește el.

Daniel spune că în timpul șederii sale în Mexico City, în iulie, a fost „plăcut surprins” de gradul de conștientizare a populației cu privire la respectarea măsurilor de securitate comparativ cu Spania sau Statele Unite.

„Măsurile erau atunci puțin mai relaxate decât în ​​Spania, care a ieșit din închisoarea strictă la domiciliu. În ciuda acestui fapt, m-am simțit mai în siguranță în Mexic, deoarece, în ciuda măsurilor mai puțin restrictive, mi s-a părut că sunt respectate mult mai mult”, cred.

Ce se va întâmpla în 2021?
Viitorul pandemiei este incert și la fel este și impactul pe care îl va avea în acest an asupra turismului.

De asemenea, rămâne de văzut cum unele măsuri luate recent de principalele țări de origine ale turismului străin vor afecta Mexicul.

Canada și-a suspendat zborurile către Mexic și Caraibe până pe 30 aprilie din cauza pandemiei, în timp ce Statele Unite impun un test covid-19 negativ din 26 ianuarie pentru a intra în țară pe calea aerului, inclusiv a cetățenilor săi care se întorc acasă.

„Da, vom vedea pentru această cerință o scădere (în călătoriile din SUA), dar sperăm că nu va fi imensă, având în vedere infrastructura de testare care se construiește în Mexic, în special în cele mai populare zone turistice”, spune el, către BBC Mundo Erika Richter, director de comunicare al Societății Americane de Consilieri în Călătorii (ASTA).

De la compania Journey Mexico, președintele acesteia confirmă că după intrarea în vigoare a acestei măsuri „a existat un val scurt de anulări și călătorii amânate” din SUA, dar că activitatea a fost deja regularizată.

În ciuda noilor măsuri, atât Pierre, cât și Daniel intenționează să se întoarcă în Mexic în următoarele săptămâni. Primul din nou în vacanță din New York și al doilea care a petrecut încă o carantină în drum spre Miami din Europa.

Francezii sunt îngrijorați de faptul că acum este necesar un test negativ pentru a reveni în SUA din cauza riscului că acesta ar putea fi pozitiv în Mexic și „să fie blocat acolo”.

Dar spaniolul este de acord că este necesar un test pentru coronavirus înainte de îmbarcare în țara de origine pentru a călători „în siguranță” și, de fapt, consideră că și Mexicul ar trebui să facă acest lucru.

Cu toate acestea, el nu crede că este un factor diferențial atunci când vine vorba de explicarea infecțiilor. „SUA și majoritatea țărilor europene restricționează sever călătoriile internaționale, iar cazurile cresc la fel de mult”, spune el.

Ceea ce este clar este că turismul va continua să fie evitat de incertitudine, așteptând să vadă cum evoluează pandemia.

Schneider, de la Cotal, consideră că acest lucru poate contribui la o „profesionalizare a sectorului” și că călătorii se îndreaptă mai mult către turismul organizat și agențiile datorită ideii că protocoalele lor de sănătate și siguranță le pot reduce posibilitatea de a fi infectați în vacanță.

„Sperăm mai devreme, dar estimăm că 2022 va fi anul activității turistice. Oamenii vor începe să călătorească ca niciodată, deoarece aceasta este o activitate care nu poate fi schimbată în caracterul oamenilor”, conchide el.

Articol scris de Marcos González Díaz şi publicat pe 12 febrero 2021, pe BBC News Mundo en México.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu