joi, 7 martie 2024

ŞTIINŢĂ ŞI SPAŢIU // Când și unde va fi văzută următoarea eclipsă totală de soare? Tot ce trebuie să știi

Dacă ați ratat eclipsa inelară care a creat un „cerc de foc” peste America în octombrie 2023, nu vă faceți griji: o altă eclipsă este pe drum și va oferi un alt spectacol. În 2024, observatorii cerului nord-americani se vor bucura de o eclipsă totală de soare care va trece prin Mexic, Statele Unite și Canada.



Evenimentul celest mult așteptat nu va avea loc până pe 8 aprilie, dar fanii eclipsei fac deja rezervări la hoteluri pentru a coincide cu traseul eclipsei totale, iar experții vă sfătuiesc să vă faceți planuri acum pentru a nu o rata.


Asta pentru că o eclipsă totală de soare nu va mai fi văzută în Statele Unite până în august 2044. (Au trecut aproape șase ani de la „Marea eclipsă americană” din 2017.) Și o eclipsă inelară nu va apărea din nou în această parte a lumea până în 2046.


Iată tot ce trebuie să știi despre viitoarea eclipsă.


Ce este o eclipsă totală de soare?


O eclipsă totală de soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, blocând complet fața Soarelui.


Oamenii care se află pe calea totalității, adică în locurile în care umbra Lunii acoperă complet Soarele, vor vedea o eclipsă totală de soare. Oamenii din afara căii totalității vor putea vedea o eclipsă parțială de soare, în care Luna blochează doar o parte a feței Soarelui.


În timpul unei eclipse totale de soare, cerul se va întuneca ca în zori sau în amurg și există mai multe faze ale eclipsei pe care observatorii cerului ar trebui să le anticipeze.


Luna nu apare brusc între Pământ și Soare, ci mai degrabă fenomenul începe cu o eclipsă parțială în care Luna pare să „mușcă” Soarele, făcându-l să arate ca o semilună. În funcție de locația dvs., eclipsa parțială poate dura între 70 și 80 de minute, potrivit NASA.


Pe măsură ce Luna începe să traverseze în fața Soarelui, razele soarelui vor străluci în jurul văilor orizontului lunar, creând picături strălucitoare de lumină în jurul Lunii într-un fenomen numit mărgele Baily.


Pe măsură ce eclipsa totală se apropie, margelele lui Baily vor dispărea rapid până când rămâne un singur punct de lumină, asemănător cu un inel uriaș cu diamante strălucitoare.


Inelul cu diamant va dispărea atunci când eclipsa este totală și nu mai există nicio urmă de lumina directă a soarelui. Stele sau planete strălucitoare pot străluci pe cerul întunecat, iar temperatura aerului va scădea pe măsură ce Soarele dispare. Întunericul brusc face ca animalele să tacă.


Cromosfera, sau o parte a atmosferei Soarelui, poate străluci într-un cerc subțire roz în jurul Lunii în timpul totalității, în timp ce atmosfera exterioară fierbinte a Soarelui, sau corona, va apărea ca lumină albă.


Pe măsură ce Luna își continuă călătoria peste fața Soarelui, inelul cu diamante și margelele lui Baily și eclipsa parțială de soare vor apărea pe partea opusă a Lunii până când Soarele va reapare complet.


Unde pot vedea eclipsa?

Eclipsa totală de soare va fi vizibilă în anumite părți din Mexic, Canada și mai mult de 10 state din SUA, în timp ce o eclipsă parțială de soare în formă de semilună este de așteptat să apară în 49 de state, dacă vremea o permite.


Eclipsa va apărea pentru prima dată peste Oceanul Pacific de Sud și va începe călătoria prin America de Nord. Coasta Pacificului mexican va fi primul punct de eclipsă totală de pe traiectorie, programată pentru ora 08:00. ora Miami.


Traseul va continua prin Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire și Maine. Apoi va traversa Canada prin sudul Ontario, Quebec, New Brunswick, Insula Prințului Eduard și Nova Scoția, terminându-se pe coasta atlantică a Newfoundland la ora 03:46 p.m. ora Miami.


Cum îl pot urmări în siguranță?

Singurul moment în care este sigur să vedeți Soarele fără protecție a ochilor este în timpul „totalității” unei eclipse totale de soare, sau momentele scurte în care Luna blochează complet lumina Soarelui și nu este vizibilă nicio lumină solară, potrivit POT.


În caz contrar, utilizați ochelari de eclipsă certificați care respectă ISO 12312-2 sau un vizualizator solar portabil înainte și după totalitate și în orice moment în timpul unei eclipse parțiale.

Pe de altă parte, puteți observa Soarele cu un telescop, un binoclu sau o cameră care are în față un filtru solar special, care acționează în același mod ca ochelarii de eclipsă.


Privirea directă la soare poate cauza orbire sau tulburări de vedere. În timpul eclipsei totale de soare din 2017, o tânără a fost diagnosticată cu retinopatie solară, leziuni retiniene prin expunerea la radiația solară, la ambii ochi după ce a văzut eclipsa cu ceea ce medicii credeau că sunt ochelari de eclipsă care nu îndeplineau standardul de siguranță. Retinopatia solară nu are tratament. Se poate îmbunătăți sau mai rău, dar este o afecțiune permanentă.


Ochelarii de soare nu vor funcționa în locul ochelarilor de eclipsă sau ale vizoarelor solare, care sunt de 100.000 de ori mai întunecate și respectă standardele internaționale de siguranță.


Lentilele ochelarilor pentru eclipsa solară sunt fabricate din polimer negru sau rășină infuzată cu particule de carbon, care blochează aproape toată lumina vizibilă, infraroșie și ultravioletă, potrivit The Planetary Society. Ochelarii de soare nu blochează radiațiile infraroșii.


Pentru producătorii și distribuitorii de încredere de ochelari de eclipsă și filtre pentru dispozitive optice, inclusiv camere și smartphone-uri, consultați lista întocmită de Societatea Americană de Astronomie.


Puneți-vă ochelarii de eclipsă înainte de a privi în sus și amintiți-vă să vă îndepărtați de Soare înainte de a-i scoate.

Dacă purtați în mod obișnuit ochelari, lăsați-i pe ei și plasați ochelarii de eclipsă peste ei sau aveți în fața lor un vizualizator de mână, potrivit Societății Americane de Astronomie.

Nu priviți Soarele prin niciun dispozitiv optic nefiltrat - lentile camerei, telescop, binoclu - în timp ce purtați ochelari de eclipsă sau folosiți un vizualizator solar portabil, potrivit NASA.


Razele soarelui pot continua să ardă prin filtrul ochelarilor sau al vizierei, având în vedere cât de concentrate pot fi printr-un dispozitiv optic și pot provoca leziuni oculare grave.


Dacă ați achiziționat ochelari de eclipsă pentru a vedea „cercul de foc”, păstrați ochelarii de eclipsă și telespectatorii pentru eclipsa totală de soare din aprilie la temperatura camerei într-un plic sau ambalajul lor original pentru a preveni deteriorarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu