vineri, 18 august 2023

Expediția care încearcă să demonstreze că Amazonul este cel mai lung fluviu din lume

Războaiele, revoluțiile și alte mișcări politice și economice au schimbat semnificativ geografia în ultimii 30 de ani. Dar de parcă faptul că țări întregi au dispărut de pe hărți și altele au reapărut sau s-au născut nu ar fi fost suficient, o expediție amenință acum să depășească cărțile școlarilor din întreaga lume, încercând să demonstreze că Amazonul este cel mai lung râu al planetei scrie bbc.com.


În aprilie 2024, un grup condus de documentalistul și exploratorul brazilian Yuri Sanada va merge în cele mai îndepărtate limite ale Anzilor peruvieni cu scopul de a cartografi și măsura întregul curs al râului și astfel să demonstreze că acesta este acesta, și nu Nil, deoarece dețin cele mai multe texte, cele mai lungi de pe glob.


Potrivit Encyclopedia Britannica, United States Geological Survey și Guinness Book of World Records, Nilul are o lungime de 6.650 de kilometri, în timp ce Amazonul este aproape cu 6.400 de kilometri.

Cu toate acestea, o serie de investigații și studii efectuate în ultimii cincisprezece ani de instituții braziliene precum Institutul de Geografie și Statistică și, de asemenea, de către unii exploratori americani, au pus sub semnul întrebării aceste date.

O sarcină pe care puțini au acceptat-o

„Vom demonstra că Amazonul se naște în râul Mantaro din Peru”, a declarat Sanada, șeful expediției numită „Amazon, de la gheață la mare”, a declarat pentru BBC Mundo.


În mod tradițional, râurile Apurímac și Marañón, tot în Peru, au fost considerați cei mai îndepărtați afluenți ai Amazonului. Cu toate acestea, cercetările publicate în 2014 de exploratorul american James Contos au coroborat că Mantaro era și un afluent.

O expediție braziliană va căuta să măsoare fluviul Amazon de la izvor până la gura sa, pentru a-i determina lungimea reală.


Situat în centrul țării andine și la vreo 4.000 de metri deasupra nivelului mării, Mantaro ar putea adăuga zeci de kilometri în plus colosului sud-american, ajungând la 6.800 de kilometri, luând astfel primul loc față de rivalul său african, locul în clasament.


„Deși s-a dovedit deja că Mantaro este conectat la Amazon, până acum nimeni nu a făcut o măsurătoare completă pe sol de la Anzi până la oceanul acestui râu”, a spus Sanada, care a fost în multe părți ale râului. Amazon, dar nu a făcut-o niciodată, a călătorit complet.


„Vârful Muntelui Everest a fost atins de aproximativ 4.500 de oameni și 1.500 au traversat Atlanticul cu vâslă, dar doar aproximativ zece persoane au făcut călătoria de la izvorul râului până la gura lui”, a adăugat el pentru a justifica expediția, pe care a făcut-o. estimări Va dura aproximativ șase luni.


Multe dintre cele mai recente studii privind lungimea Amazonului s-au bazat pe imagini din satelit și studii parțiale ale cursului său.

Problema găsirii punctului 0

Sanada a explicat că misiunea va începe în munții peruvieni, unde un grup condus de el va face turul Mantaro cu canoe, în timp ce altul va face turul Apurimac-ului călare. Ambele echipe se vor întâlni ulterior pe râul Ene, tot în Peru, iar de acolo vor continua cu barca spre Amazon.

Expediția va pleca de pe râul Mantaro, din Anzii peruvieni, care este considerat cel mai îndepărtat afluent al Amazonului


Experții consultați de BBC Mundo au recunoscut că în ultimii ani au apărut îndoieli mai mult decât rezonabile cu privire la care este cel mai lung curs de apă de pe planetă.


„Controversa cu privire la care este primul afluent al Amazonului în Anzii peruvieni și care este primul Nil în Africa a existat de mult timp și cred că această dezbatere va fi mereu acolo”, a spus Antonio De Lisio, geograf de la Universitatea Centrală din Venezuela (UCV) și profesor la Centrul de Studii pentru Dezvoltare al acelei instituții academice.


La rândul său, geograful britanic Jeremy Anbleyth-Evans a afirmat că „consensul internațional dintre experți și literatura științifică este că Nilul este cel mai lung, deși există cu siguranță îndoieli și dezbateri în legătură cu acesta”.


„Problema este localizarea izvorului”, a explicat De Lisio.


Criteriile de definire a originii unui râu nu sunt uniforme.


„Discuția principală despre care dintre cele două râuri este mai lung se bazează pe dezbaterea dacă cursul unui râu ar trebui măsurat de-a lungul celor mai mari afluenți sau a celor care sunt de fapt mai lungi”, a explicat David Haro Monteagudo, profesor de hidrologie și resurse de apă. Management la Universitatea Scoțiană din Aberdeen.


„Se discută dacă afluenții barajați sunt validi sau nu, deși cred că nu are prea mult sens, deoarece Nilul are Barajul Aswan chiar la mijloc”, a adăugat profesorul.


De Lisio, la rândul său, a asigurat că faptul că un afluent nu furnizează permanent apă nu împiedică să fie considerat una dintre sursele sale.


„Faptul că un râu este sezonier nu înseamnă că nu este un afluent”, a adăugat el.


Cu toate acestea, Haro a adăugat că originea nu este singura problemă care generează controverse.


„În cazul Amazonului, de exemplu, are o gură atât de largă plină de insule încât este, de asemenea, greu de determinat unde se termină înainte de a deveni Oceanul Atlantic”, a spus el.


Dincolo de a demonstra o teorie

Dar expediția nu va căuta doar măsurarea Amazonului, cu scopul de a determina lungimea reală a acestuia, ci va urmări și alte obiective.


„Această dispută dintre Nil și Amazon este interesantă, dar cel mai important lucru este moștenirea pe care o vom lăsa oamenilor din Amazon, nu numai în Brazilia, ci și în Columbia și Peru”, a spus Sanada.


„Vom documenta biodiversitatea zonei cu camere profesionale și pagubele pe care aceasta le-a suferit din cauza omului, din cauza minerilor ilegali, a traficanților de droguri și a crimei organizate care s-au stabilit acolo (...) Ideea este să facem un Documentar IMAX”, a spus Sanada.


O misiune pe care exploratorul a recunoscut-o este riscantă și, prin urmare, sunt în discuții cu liderii indigeni pentru a le garanta protecție în timpul călătoriei lor.


„Nu sunt îngrijorat de șerpi sau de jaguari, ci de ființele umane care sunt acolo”, a spus el.


Organizațiile criminale au transformat Amazonul într-o zonă mult mai periculoasă decât era deja în mod natural. Între 2016 și 2021, 58 de lideri și rezidenți indigeni au fost uciși în regiunea junglei împărtășită de Brazilia, Columbia, Ecuador și Peru, a relevat o investigație efectuată de 11 organizații de mediu.


Până în prezent, în 2023, patru apărători ai popoarelor indigene au fost asasinați doar în Brazilia, potrivit unui raport al Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului (IACHR).


De asemenea, nu se poate uita că anul trecut lumea a fost șocată de vestea crimelor lucrătorului Fundației Naționale pentru Popoarele Indigene (Funai), Bruno Pereira, și a jurnalistului britanic Dom Phillips, care realizau un documentar despre amenințările pe care le suferă comunitățile braziliene din Amazon din partea fermierilor și a organizațiilor criminale.


Un al treilea obiectiv al expediției va fi testarea bărcilor electrice complet dezvoltate în Brazilia și care, pe lângă faptul că au un cost mult mai mic decât cele fabricate în Germania, sunt și mai rezistente și mai ușor de reparat decât cele chinezești.


„Un motor electric costă aproximativ 5.000 de dolari, dar motorul nostru va costa 500 de dolari”, a spus exploratorul brazilian.


În timpul expediției, vor fi folosite trei prototipuri, a căror construcție este finalizată de Școala de Tehnologie din Sao Paulo.


O controversă care este departe de a fi rezolvată

Deși în Brazilia se ia de la sine înțeles că Amazonul este cel mai lung fluviu, și chiar și așa este predat copiilor în școli, dacă expediția o va confirma acest lucru nu va pune capăt dezbaterii la nivel internațional. Acest lucru a fost confirmat de experții consultați de BBC Mundo.


„Nu cred că este suficient să măsori Amazonul, ar trebui măsurat și Nilul, pentru că egiptenii vor insista cu siguranță că râul lor este mai lung și vor spune că izvorul său este dincolo de ceea ce știm astăzi”, a spus De Lisio.


Această opinie este împărtășită de Carlos Puig Mengual, membru al Comitetului consultativ al Colegiului Oficial de Inginerie Geomatică și Topografie din Spania.


„În cazul Nilului există și loc de îndoială (cu privire la originea lui), întrucât unii experți afirmă așadar că rețeaua hidrologică care alimentează lacul însuși (Victoria, în Tanzania) ar trebui conectată la râul Nil, fiind astfel a acestuia. lungime mai mare”, a explicat el.


Indiferent de rezultatul expediției, locul de onoare pe care îl au ambele râuri pentru planetă va rămâne neschimbat.

Astfel, Amazonul, pilonul pe care se sprijină una dintre cele mai diverse zone din lume și responsabilă de captarea a o treime din toate emisiile de carbon, va continua să fie considerat plămânii lumii.

La rândul său, în cazul Nilului, nimeni nu se va îndoi că acesta a fost motorul unor civilizații precum Egiptul faraonilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu