luni, 13 mai 2024

21 de curiozități despre PERU

21 de curiozități despre PERU



1. Machu Picchu a fost construit fără a se folosi mortar, o tehnică cunoscută sub denumirea de zid. Pietrele sunt tăiate atât de precis încât nici măcar o lamă nu poate fi introdusă între ele, arătând abilitățile avansate de inginerie ale incașilor.


2. Râul Amazon, cel mai mare volum din lume, are unele dintre izvoarele sale în Anzii peruvieni.


3. Liniile Nazca, o serie de geoglife antice mari din deșertul Nazca, sunt încă un mister pentru cercetători. Au fost desemnate ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1994.


4. Peru este locul de naștere al cartofului, cu peste 3.000 de soiuri diferite. Cartofii au fost domesticiți pentru prima dată în Peru în jurul anilor 8.000-5.000 î.Hr.


5. Cusco, cândva capitala Imperiului Incaș, este acum cunoscută pentru vestigiile sale arheologice și arhitectura colonială spaniolă.


6. Lacul Titicaca, cel mai mare lac din America de Sud și cel mai înalt corp de apă navigabil din lume, se află la granița dintre Peru și Bolivia.


7. Amazonul peruan acoperă 60% din țară, ceea ce o face una dintre cele mai diverse zone din lume.


8. Pisco, un tip de coniac, este băutura națională a Peruului și ingredientul cheie al celebrului cocktail Pisco Sour.


9. Peru are trei limbi oficiale: spaniolă, quechua și aymara. Quechua era limba Imperiului Incaș.


10. Condorul andin, una dintre cele mai mari păsări din lume capabile să zboare, este un simbol național al Peru.


11. Orașul Caral, la nord de Lima, este considerată cea mai veche civilizație din America, cu structuri datând din 2600 î.Hr.


12. Imperiul Incaș a fost cel mai mare imperiu din America precolumbiană, iar centrul său administrativ, politic și militar era situat în Cusco.


13. Scena culinară din Peru este renumită la nivel mondial, cu mâncăruri tradiționale precum ceviche (pește crud vindecat în sucuri de citrice) și lomo saltado (carne de vită prăjită).


14. Inti Raymi, sau Festivalul Soarelui, este o veche ceremonie incasă în onoarea zeului Inti (Soarele), sărbătorită în Cusco pe 24 iunie a fiecărui an.


15. Salinale Maras, folosite încă din vremea incașilor, sunt bazine terasate în care sarea este recoltată prin evaporarea apei sărate dintr-un pârâu subteran.


16. Biodiversitatea pădurilor tropicale amazoniene este imensă, Peru fiind gazda unuia dintre cele mai mari specii de păsări din lume și sute de mamifere, reptile și pești de apă dulce.


17. Parcul Național Huascarán din Peru este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și găzduiește Huascarán, cel mai înalt munte din Peru, la 6.768 metri (22.205 picioare) deasupra nivelului mării.


18. Situl arheologic Chan Chan din nordul Peru este cel mai mare oraș precolumbian din America și a fost capitala Regatului Chimu.


19. Túcume, în nordul Peru, prezintă un complex extins de piramide din chirpici, reflectând cultura Lambayeque (sau Sicán).


20. Literatura peruană are o istorie lungă și bogată, laureatul Nobel Mario Vargas Llosa fiind unul dintre cei mai cunoscuți autori ai țării.


21. Poporul Uros trăiește pe insule plutitoare pe care le-au făcut din stuf din Lacul Titicaca. Insulele și casele sunt construite din stuful totora care crește în lac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu