vineri, 31 mai 2024

Orașul Teruel cu același număr de fântâni ca și locuitori

Orașul Teruel cu același număr de fântâni ca și locuitori. În toată Spania sunt orașe care ascund cele mai curioase mistere, acesta având vreo sută de fântâni și tot atâtea locuitori.

Un oraș cu multe, multe fântâni... / Istock / summerphotos


Nu este banal faptul că Camarena de la Sierra este cunoscută drept „orașul celor o sută de fântâni” – unele mai spectaculoase decât altele. Acest mic oraș din Teruel se poate lăuda cu locuințe pe teritoriul său aproape același număr de fântâni ca și locuitori. Încadrat în regiunea Gúdar-Javalambre, este situat într-o vale deschisă de apele care curg prin râul Camarena. Din aceasta și din Riodeva se hrănesc izvoarele care fac orașul celebru.

Localnicii știu care este mai bine să umple o carafă, care durează mai puțin, care poate fi spălată sau care este pur și simplu un alt decor. Vin în toate formele și dimensiunile, cu una, două, trei sau chiar mai multe robinete, în același oraș sau la munte. Ceea ce este fix în toate este temperatura apei: cu o medie anuală de aproximativ opt grade (unul în ianuarie și 16,5 în august) cel mai logic este că apa este măcar rece, dacă nu înghețată în câteva luni anul.

Fuente de los Baños, centrul balnear al orașului / Istock / Alfredo SÁNCHES GARZÓN


Vechiul spa

Dacă acest număr pare foarte mare, în urmă cu câțiva ani au fost și mai mulți, dintre care au rămas doar rămășițele și amintirea unor vecini. Astăzi, cele mai importante sunt cele din Agua Buena, Peral, Blanquilla, Matamujers sau Zarcillo. Sunt folosite pentru băut de către locuitorii săi, dar există și un centru balnear cu izvor ale cărui ape sunt benefice pentru tratarea bolilor bilei și digestive, care funcționează și atrage mulțimi de oameni încă din 1891.

Galerie foto - aicifoto - aici!

De fapt, până la războiul civil, era foarte obișnuit să vezi „Agua de Camarena” în farmaciile spaniole, deoarece pe atunci găzduia și un hotel destul de prestigios, iar apele sale erau cunoscute la nivel național. Deși centrul spa este deschis în prezent doar în sezonul de vară, puteți practica și alte activități în zonă, de la drumeții sau ciclism montan până la schi în stațiunea Javalambre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu