Ce este mâncatul intuitiv: demontăm miturile din jurul tendinței care te ajută să slăbești fără a ține dietă. A-ți asculta corpul, a mânca ceea ce îți dorești și ceea ce ți se pare bine este cheia pentru a avea o relație bună cu mâncarea și cu corpul tău scrie Victoria Lozada, nutriționistă pentru elle.com.
EDWARD BERTHELOT//GETTY IMAGES |
În cadrul tendințelor actuale de nutriție și sănătate (fără a număra miile de diete-minune care apar în fiecare an ca muștele vara), una dintre cele mai mari este mâncarea intuitivă.
Ca nutriționist, cred că acesta va fi un instrument pe care îl vom folosi foarte mult în viitor, chiar dacă se bazează pe recuperarea abilităților care vin din trecut.
De ce spun asta? Pentru că nu ne-am născut urăndu-ne corpul, nici nu vrem să ținem dietă sau să ne restricționăm tot timpul. Acele comportamente sau gânduri sunt învățate. Deci, din moment ce le-am învățat, le putem dezînvăța. Acesta este ceea ce înseamnă mâncarea intuitivă.
Ce este mâncarea intuitivă?
Este vorba despre reconectarea cu semnalele corpului nostru care s-au pierdut din cauza atâtor diete. Să facem exerciții și să trecem de la plăcere și joacă, nu de la pedeapsă sau compensare, să identificăm ce alimente ne simt bine sau rău și când vrem să ne oprim din mâncat, sau mai degrabă să repetăm un fel de mâncare și multe alte întrebări.
Dar, ei nu vă spun asta pe rețele. Deci, fără alte prelungiri, să trecem la asta:
Mitul 1: Mananca orice iti doresti te va face sa te ingrasi fara control
Știi ce se întâmplă când îi spui unui copil să nu atingă ceva? Exact, o atinge. Mintea noastră funcționează la fel cu dietele restrictive. Interzicerea alimentelor nu face decât să ne sporească dorința pentru ele.
Mâncatul intuitiv ne învață să ne ascultăm corpul și, uau, surpriză, corpul tău știe de fapt de ce are nevoie! Trebuie doar să-l antrenezi cu răbdare.
Când îți permiti sa mananci ceea ce iti doresti cu adevarat, iti dai seama că nu vrei inghetata la fiecare masa.
Mâncatul conștient și fără vinovăție ne duce la o relație mai sănătoasă cu alimentele și cu corpul nostru.
Mitul 2: Mâncatul intuitiv este doar un moft
Mâncatul intuitiv nu este o dietă sau un moft, este o întoarcere la elementele de bază, ascultând și respectând semnalele noastre interne. Bunicile noastre nu aveau nevoie de diete la modă pentru a rămâne sănătoase. Aveau încredere în foamea și sațietatea lor.
Această practică are rădăcini adânci în biologie și psihologie și este susținută de studii științifice care demonstrează beneficiile sale pentru sănătatea fizică și mentală.
Mitul 3: Să-ți asculți corpul este ușor și natural
După ani de diete și mesaje contradictorii despre alimente și cum ar trebui să arate corpul tău, am pierdut legătura cu semnalele noastre interne.
De fapt, nu toți avem acces la aceste semnale atât de ușor, dar asta este pentru un alt articol.
A reînvăța să-ți asculti corpul necesită practică, răbdare și multă, multă compasiune. Cheia este practica și să-ți dai permisiunea de a greși fără să te judeci, pentru că ideea nu este să fii mâncătorul intuitiv perfect, nu despre asta este vorba.
Mitul 4: Mâncarea intuitivă nu este pentru toată lumea
Unii oameni cred că alimentația intuitivă funcționează doar pentru cei care au deja o greutate „ideală”.
Cu toate acestea, această practică este incluzivă și benefică pentru oameni de toate formele și dimensiunile. Promovează sănătatea dintr-o abordare holistică, concentrându-se pe modul în care te simți, mai degrabă decât pe cum arăți. Cu toții merităm o relație pozitivă cu alimentele și cu corpul nostru.
Pe scurt, mâncatul intuitiv este un instrument puternic pentru a vă transforma relația cu alimentele și corpul. A sosit momentul să ne luăm rămas bun de la dietele restrictive și să adoptăm o abordare mai respectuoasă și mai sănătoasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu