Salata Caesar împlinește 100 de ani. Salata Caesar a fost inventată în 1924 de restauratorul italo-american Caesar Cardini din Tijuana, Mexic.
Acest fel de mâncare clasic, făcut în mod tradițional cu salată romană, crutoane, brânză parmezan și un sos distinctiv de usturoi, suc de lămâie, ou și sos Worcestershire, a trecut testul timpului și rămâne favorit printre pasionații de salate din întreaga lume.
Creația salatei este, în general, atribuită restauratorului Caesar Cardini, un imigrant italian care a operat restaurante în Mexic și Statele Unite. Cardini locuia în San Diego, dar conducea unul dintre restaurantele sale, Caesar's, din Tijuana, Mexic, pentru a atrage clienți americani care doresc să ocolească restricțiile Prohibition. Fiica lui, Rosa, a povestit că tatăl ei a inventat salata la restaurantul Tijuana, când o grabă din 4 iulie în 1924 a epuizat proviziile din bucătărie. Cardini s-a descurcat cu ceea ce avea, adăugând flerul dramatic al aruncării de lângă masă de către bucătar. Alte relatări ale istoriei afirmă că Alex Cardini, fratele lui Caesar Cardini, a făcut salata și că salata a fost numită anterior „Salata de aviatori”, deoarece a fost făcută pentru aviatorii care au călătorit în timpul prohibiției. Câțiva membri ai personalului Cardini au spus, de asemenea, că ei au inventat felul de mâncare. Un mit alimentar popular îi atribuie invenția lui Iulius Caesar.
Bucătarul și scriitorul american Julia Child a spus că în tinerețea ei a mâncat la restaurantul Cardini, în anii 1920, o salată Caesar, făcută cu frunze întregi de salată romană, care trebuiau să fie ridicate de tulpină și mâncate cu degetele, aruncate cu măsline. ulei, sare, piper, suc de lamaie, sos Worcestershire, oua racite, parmezan si crutoane facute cu ulei infuzat cu usturoi. În 1946, editorialistul ziarului Dorothy Kilgallen a scris despre un Caesar care conține hamsii, diferit de versiunea lui Cardini.
Într-un interviu din 1952, Cardini a spus că salata a devenit populară în 1937, când Manny Wolf, editor de povești și șef de departament al scriitorului Paramount Pictures, a oferit rețeta restaurantelor de la Hollywood.
În anii 1970, Child a publicat o rețetă în cartea ei From Julia Child's Kitchen, bazată pe un interviu cu fiica lui Cardini, în care ingredientele sunt prăjite pe rând cu frunzele de salată. Fiica lui Cardini și alte câteva surse au mărturisit că rețeta originală folosea doar sos Worcestershire, nu hamsii, muștar sau ierburi, pe care Cardini le considera prea îndrăznețe ca aromă. Rețetele moderne includ de obicei anșoa ca ingredient cheie și sunt adesea emulsionate sau pe bază de maioneză.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu