miercuri, 3 iulie 2024

Ce recomandă o nutriționistă să mănânci pentru a reduce celulita înainte de a merge la plajă

Dr. Mar Mira, absolventă în nutriție și co-director al clinicii Mira+Cueto, dă dieta cheie pentru a îmbunătăți (pe cât posibil) celulita. Când vine vara, celulita este una dintre principalele preocupări împărtășite în conversațiile dintre grupurile de prieteni. Mai ales că această afecțiune a pielii nu dispare niciodată. Este o inflamație a țesutului conjunctiv subcutanat din cauza acumulării de toxine, care apare în anumite părți ale corpului, cum ar fi coapsele. Este o problemă genetică și/sau hormonală. Nu poate fi eliminat, deși poate fi înmuiat.



Una dintre modalități este utilizarea cremelor și a tratamentelor anticelulitice, dar mai există încă ceva la îndemâna noastră care poate reduce celulita: dieta.

Acest lucru este confirmat de dr. Mar Mira. Este licențiată în medicină și chirurgie de la Universitatea din Navarra. În plus, are o diplomă în Nutriție Clinică de la Spitalul Clinic din Barcelona. De fapt, este chiar clar despre meniul complet pe care o persoană cu celulită ar trebui să-l facă pentru a-l îmbunătăți.


Ce ar trebui să mănânci pentru a reduce celulita?

Întrucât este o inflamație a țesutului, idealul va fi reducerea și eliminarea cât mai multor toxine. De aceea, este esential să avem o alimentatie care să nu ne facă să retinem lichide sau sa ne inflameze, sa eliberam usor acele toxine care se acumuleaza, și care să nu le incurajeze.


În plus, pentru aceasta este necesară și circulația sanguină optimă și nu favorizează acumularea de grăsime. Deși celulita nu este sinonimă cu excesul de grăsime, poate promova celulita deoarece provoacă apariția toxinelor și degenerarea țesutului adipos.


„Este important să includeți o cantitate suficientă de proteine ​​(carne slabă, pește, ouă, leguminoase, nuci etc.) pentru a promova masa musculară. Astfel, celulita va fi mai puțin evidentă. Măriți cantitatea de fibre pe care o consumați zilnic pentru a combate constipația. Se găsește în special în cerealele integrale și legumele cu frunze verzi. Și adăugați fructe și legume proaspete în alimentația bogată în fibre, vitamine și minerale (anghinare, sparanghel, ceapă, roșii, praz, căpșuni, kiwi, ananas și papaya)”, adaugă ea.


Dar dacă vorbim despre alimente specifice, preferatele ei sunt cele care ar fi incluse într-o dietă mediteraneană completă:


Cartoful: „Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, are vitamina C şi facilitează eliminarea toxinelor”, subliniază el.

Proteine ​​animale: „Cel mai bine este să le alegem pe cele cu cea mai mare valoare biologică (proporția de proteine ​​absorbite și sintetizate de organismul nostru) și sărace în grăsimi, precum peștele și ouăle”, sugerează el.

Proteine ​​vegetale: „Le poți folosi pe cele cu valoare proteică mai mare, cum ar fi leguminoasele și soia”, spune el.

Grăsimi: „Cel mai recomandat este uleiul de măsline extravirgin, care îmbunătățește circulația sângelui și previne bolile cardiovasculare”, spune expertul.

Căpșuni și fructe roșii: „Datorită conținutului de apă și potasiu sunt diuretice, datorită fibrelor sunt laxative și datorită conținutului mare de vitamina C și fier au efect antioxidant” Și cel mai bine este să le luați crude deoarece ele mențin mai bine aceste proprietăți.

Pepene verde și pepene galben: „Sunt fructe bogate în fibre și apă, deci au un efect sațios și diuretic”, explică el.

Citrice: „În special kiwi, care are multă vitamina C, făcându-l un bun antioxidant; are și proprietăți laxative și diuretice”. El recomandă să le luați întregi, mai degrabă decât în ​​sucuri.

Ananas și papaya: „Datorită conținutului de enzime care facilitează digestia proteinelor, îmbunătățesc procesele digestive. Au și proprietăți antiinflamatorii și diuretice care favorizează eliminarea lichidelor și a toxinelor. Luați-le în mod natural, niciodată în sirop,” recomandă ea.

Sparanghelul: „Stimulează rinichii, facilitând eliminarea lichidelor și a toxinelor”, admite ea.

Anghinarea: „Are funcție de detoxifiere a ficatului și a rinichilor. De asemenea, facilitează eliminarea lichidelor și digestia grăsimilor", spune ea.

Ceapa, roșia și prazul: „Sunt perfecte în caz de celulită, deoarece îmbunătățesc circulația sângelui și facilitează eliminarea substanțelor reziduale”, adaugă ea.

Ovăz rulat: un element de bază în fiecare mic dejun chiar acum, deoarece „îmbunătățesc circulația sângelui și combate constipația”, explică ea.

Fenicul: „Bogat in vitamine A si C si minerale cu calciu, potasiu, magneziu, fier si zinc. Are efect diuretic”, spune Mira.

Telina: „Are proprietăți sațioase și diuretice”.

Morcovul: „Este bogat in vitamina A, îmbunătățește pielea și mucoasele. Este un laxativ datorita continutului de fibre”, spune medicul.

Usturoiul: „Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui”, conchide el.


Ce să eviți să mănânci

Pe lângă aceasta listă de cumpărături, cel mai bine este sa pregatesti mâncărurile la gratar, la abur sau prajite si sa eviti intotdeauna mâncărurile prăjite. De asemenea, recomandă reducerea grăsimilor saturate și a carbohidraților absorbiți rapid, care se găsesc de obicei în special în alimentele procesate și produse de patiserie.


„Aportul excesiv de grăsimi și carbohidrați produce o creștere a conținutului total de grăsime corporală, și mai precis în zona gluteo-femurală”, avertizează expertul în nutriție. Dar asta nu înseamnă eliminarea tuturor grăsimilor: „20% din lipide trebuie să fie polinesaturate (bogate în omega 3 și omega 6 ca peștele gras)”, adaugă el.


Se recomandă „reducerea aportului de sare pentru că te face să reții lichide (ceea ce afectează celulita pentru că acumulează mai multe toxine). Atenție la alimentele instant care de obicei conțin multă sare. Pentru a o înlocui se recomandă utilizarea diferitelor condimente. Evitați vindecat. brânzeturi, alimente sărate, alimente conservate și deshidratate”, avertizează el.


Nici „folosirea excesivă a ardeiului și a altor mirodenii puternice, deoarece irită stomacul și contribuie la acumularea de toxine”.


Și adaugă „evitați băuturile carbogazoase, mai ales dacă acestea conțin cofeină (poate crește nivelul de stres și cortizol cu ​​creșterea ulterioară a grăsimilor și agravarea celulitei). Băuturile carbogazoase (soda, cola etc.) conțin ingrediente chimice care nu numai că lipsesc. nutrienti, dar contribuie si la umflarea organismului si la adaugarea de mai multe toxine, accentuand si mai mult celulita.


Dieta perfectă anticelulitică

Medicul recomandă un meniu tipic pentru a putea continua și a ajunge la plajă cu celulita la distanță:


La micul dejun „alegeți între lapte de vacă degresat sau lapte de soia cu sau fără cafea sau decofeinizat cu îndulcitor, sau un iaurt natural sau arome 0% grăsime. Decideți între un muesli de cereale fără zahăr, pâine prăjită din grâu integral cu curcan, șuncă serrano slabă. sau brânză proaspătă sau două linguri de fulgi de ovăz amestecat cu iaurt cu conținut scăzut de grăsimi”.


De exemplu, „luni poți să bei cafea sau ceai cu lapte semi-degresat și un mini sandviș (50 g pâine) de roșii și ton”, sugerează nutriționistul. Apoi, marți sau miercuri, „un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și o felie de pâine integrală cu o felie de șuncă Serrano”.


La mijlocul dimineții și gustare, „bea ceai verde sau ceai roșu sau și o infuzie anticelulitică (coada-calului, de exemplu) cu îndulcitor și o bucată de fructe la alegere: ananas sau papaya (minim 3 zile), pepene verde, grapefruit, kiwi, căpșuni, mandarine, portocale, pepene galben sau fructe roșii”.


Un exemplu de gustare bună ar fi un castron mic de căpșuni sau ceai verde cu câțiva biscuiți din cereale integrale dacă ai băut cafea dimineața.


„La prânz, idealul este să-ți faci alimentația cât mai variată. De exemplu: luni, miercuri, vineri, sâmbătă și duminică poți avea o salată verde, anghinare, dovlecei, roșii sau spanac cu proteine. Și marți și joi, poți combina legumele cu carbohidrații”, explică ea.


Și contrar a ceea ce crezi când iei dietă, nu, desertul nu este interzis. „Poți bea fie lapte de vacă degresat, cu sau fără cafea, dar fără zahăr, fie un iaurt fără grăsimi 0%”, subliniază el.


Nu sări peste cină si „amesteca legumele cu proteine ​​si lactate”. Și, da, „nu bea niciodată carbohidrați noaptea”. Ce zici de un gazpacho și o omletă de dovlecei cu salată?


Este mai bine să mănânci mai multe mese pe zi (cinci) cu cantități mai mici decât să mănânci deodată și să nu mănânci nimic altceva toată ziua. Acest lucru ne va ajuta să nu gustăm între mese, „sunt calorii în plus care nu reduc pofta de mâncare”, recunoaște Mira. Bea întotdeauna cel puțin doi litri de apă pe zi pentru că ajută la eliminarea toxinelor.


Trebuie avut în vedere că reducerea celulitei este o meserie care depinde de mai mulți factori și că doar cu o dietă adecvată sau cu exerciții fizice nu poate fi redusă pentru că, așa cum am spus deja, nu este neapărat sinonimă cu excesul de grăsime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu