sâmbătă, 1 iunie 2024

8 dintre cele mai bune filme din primele luni ale anului 2024

Criticii de film BBC Culture BBC Culture Nicholas Barber și Caryn James au ales cele opt filme remarcabile ale anului până acum. Lista include un film care înfățișează o America distrusă de război, o călugăriță terifiantă - dar minunat de înfiorătoare - și un thriller scandalos de la Kristen Stewart.



Mai jos, vă spunem mai multe detalii despre aceste filme în mare parte apreciate de critici.

1. Bestia (The Beast / "La bestia")

Am plecat de la vizionarea Bestiei gândindu-mă: „Acesta este cel mai ciudat film pe care l-am văzut de la Poor Things”, dar mi-a plăcut și el. Bertrand Bonello a creat un film îndrăzneț și imaginativ despre dragoste, memorie, durere și inteligență artificială (AI), care se întinde pe trei epoci.

Fiecare dintre aceste epoci prezintă versiuni diferite ale personajelor Gabrielle și Louis, interpretate de Léa Seydoux și George MacKay.



Într-un an dezolan și înfricoșător 2044, inteligența artificială poate fi folosită pentru a șterge sentimentele dureroase, inclusiv o rupere de inimă, dar asta înseamnă să reexperimentați acele amintiri pentru a le șterge.

Gabrielle începe procesul, care o duce la Belle Epoque Paris, unde este căsătorită nefericit, iar Louis este o atracție tulburătoare, și la Los Angeles (Statele Unite) în 2014, unde ea este menajeră și el este urmăritorul ei.


De-a lungul perioadelor de timp, „The Beast” este genul de poveste rapidă care poate nu este înțeleasă clar la început, dar este plină de întorsături neașteptate - ca cea care îi vede pe Gabrielle și Louis prinși într-un subsol inundat de o păpușă fabrica din Paris – ceea ce face ca filmul să fie constant stimulant.


* Recenzie scrisă de Caryn James.

2. Imaculat („Imaculat”)

Sydney Sweeney (care este și producătorul filmului) joacă în acest film de groază minunat de înfiorător despre o călugăriță novice americană care descoperă că nu totul este așa cum pare într-o mănăstire italiană.



Immaculate ar fi putut fi cu ușurință un film B de călugărițe, dar este superior din multe puncte de vedere, de la comentariul îndrăzneț despre tratamentul femeilor de către bărbați până la cinematografia care amintește de arta religioasă a Renașterii.


Cel mai surprinzător lucru la film, însă, este dorința de a duce lucrurile la extreme surprinzătoare.

Sunt nenumărate momente când te uiți la ea și te gândești: „Nu... nu se duc acolo... nu sunt...”. Și apoi o fac.


* Recenzie scrisă de Nicholas Barber.


3. Războiul civil (Civil War /"Guerra civil")

Reacțiile la acest film au fost aproape la fel de polarizate ca țara divizată pe care o înfățișează... un semn sigur că Alex Garland a lovit o coardă cu viziunea sa în viitorul apropiat despre o Americă care a intrat în război civil sub un președinte fascist.

Kirsten Dunst se află în centrul poveștii în calitate de fotojurnalist care, alături de colegii ei - interpretați de Wagner Moura, Cailee Spaeny și Stephen McKinley Henderson - își asumă riscul de a asista și de a raporta ceea ce se întâmplă în jurul lor.



Garland face ca acțiunea să fie viscerală și explozivă, de la arme și tancuri pe străzile din Washington DC până la întâlniri violente unu-la-unu într-un câmp presupus liniștit.

Dar cel mai sfâșietor aspect al filmului este acuitatea și modul în care poziționează în mod convingător ficțiunea la doar un fir de păr de lumea reală din jurul nostru.

Unii telespectatori s-au plâns că Garland nu a creat un conflict politic mai acut în spatele lui, dar pentru mine filmul este deja destul de înfricoșător în viziunea sa despre un viitor rupt de război prea credibil.


* Recenzie scrisă de Caryn James.


4. Dragoste Minciuni Sângerând

Personajul Kristen Stewart are o viață mizerabilă la începutul Love Lies Bleeding, așa cum se întâmplă adesea cu personajele acestei actrițe americane.

Conduce o sală mizerabilă într-un oraș mic, evită tatăl său mafiot (Ed Harris) și încearcă în zadar să-și convingă sora (Jena Malone) să pună capăt căsătoriei ei abuzive.



Dar totul se schimbă atunci când se întâlnește cu un culturist carismatic, interpretat de Katy O'Brian.

Scântei zboară și artificiile sexului transpirat, violenței revoltătoare și nebuniei generale continuă să explodeze.

„Love, Lies and Blood” este un film noir lesbian elegant de la Rose Glass, regizoarea britanică care și-a făcut debutul în lungmetraj cu apreciatul film de groază Saint Maud.

Noua sa creație este cel mai amuzant și mai imaginativ thriller criminal de la Good Time (2017), care, întâmplător, l-a jucat pe partenerul lui Stewart Twilight, Robert Pattinson.


* Recenzie scrisă de Nicholas Barber.


5. La Chimera („Himera”)

Filmele lui Alice Rohrwacher, precum fantasticul și fabulosul Lazzaro felice („Happy Lazzaro”), sunt nuanțate de realism magic.



„The Chimera”, plasat în Toscana anilor 1980, este printre cele mai bune, mergând pe linia dintre realismul bogat texturat și vise.

Josh O'Connor îl joacă pe Arthur, un englez care lucrează cu o bandă de hoți locali care fură artefacte antice din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața neagră.

Semn și trist în aparență, Arthur își revine după pierderea iubirii sale, Beniamina.

După cum spune unul dintre personaje, el caută în subteran „o ușă către viața de apoi” și uneori pare să o găsească.


Rohrwacher are un ochi atent pentru a găsi frumusețea în ruine, fie că este vorba despre casa mare prăbușită în care locuiește mama Beniaminei (Isabella Rossellini) sau Arthur însuși.

Complotul continuă să avanseze, cu pericole, crime și evadări din poliție, dar filmul este modelat de performanța emoționantă, subestimată, dar carismatică a lui O'Connor și de viziunea elegantă a lui Rohrwacher, filmată de marele director de imagine Helene Louvart.


* Recenzie scrisă de Caryn James.


6. Robot Dreams („Prietenul meu robot”)

Robot Dreams ("Prietenul meu robot") este un desen animat ca nimeni altul. Este o producție spaniolă-franceză și totuși este un tribut iubitor adus vitalității New York-ului anilor 80.



Este animat în stilul unei cărți ilustrate 2D care este plină de mici detalii. Nu există dialog, dar filmul este presărat cu inteligență și înțelepciune. Este vorba despre un câine și un robot și este o explorare bogată umană a singurătății și a companiei.

Adaptată după romanul grafic de Sara Varon și regizat de Pablo Berger, această bijuterie nominalizată la Oscar spune povestea fermecătoare a doi prieteni care își găsesc bucurie reconfortantă în compania celuilalt și apoi trebuie să descopere dacă pot învăța să trăiască separat.


* Recenzie scrisă de Nicholas Barber.


7. Io Capitano („I Căpitan”)

Puține drame despre imigranți sunt la fel de emoționante, umane și pline de suspans ca aceasta, care relatează călătoria perfidă a unui băiat de 16 ani care părăsește Senegal în căutarea unei vieți mai bune.



Matteo Garrone a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Veneția din 2023 pentru film. Starul său non-profesional, Seydou Sarr, a câștigat cel mai bun actor tânăr în rolul personajului fictiv Seydou, un băiat amabil hotărât să ajungă în Italia împreună cu vărul său Moussa.

Fiecare etapă a călătoriei băieților prezintă un pericol diferit. Au pornit peste Sahara împreună cu un grup de alți migranți, iar când o femeie moare, Seydou o vede alunecând prin aer, de parcă realitatea ar fi prea greu de înghițit.

În Libia este închis și torturat. În etapele finale trebuie să piloteze o navă plină de imigranți spre Italia, dând filmului titlul, Io Capitano ("I Căpitan").


Cu relativ puține cuvinte, Garrone și Sarr creează un film elocvent și pătrunzător de real despre o persoană a cărei poveste rezonează cu ceea ce trăiesc milioane de oameni din întreaga lume.


* Recenzie scrisă de Caryn James.


8. Zile perfecte

N-ai crede neapărat că cineva care curăță toaletele publice pentru a-și câștiga existența a găsit secretul fericirii... dar Zilele perfecte ale lui Wim Wenders este un argument puternic pentru idee.



Filmul în limba japoneză, scris și regizat de un german, îl urmărește pe Hirayama (Kōji Yakusho) în jurul Tokyo în timp ce își îndeplinește sarcinile de curățenie, își udă plantele, citește romane, ascultă muzică rock americană și face fotografii copacilor. Toate cu aceeași diligență tăcută și mândrie.

Există indicii ici și colo despre cum s-a schimbat viața lui Hirayama și cum s-ar putea schimba ea în viitor, dar miezul filmului este o meditație în stil documentar asupra liniștii unei existențe dezbrăcate la esențial.

În plus, băile publice sunt atât de bine proiectate încât „Zilele perfecte” le-ar putea foarte bine transforma în atracții turistice.


* Recenzie scrisă de Nicholas Barber.


*Numerele din acest articol nu reprezintă clasamente. Obiectivul său este ca informația să fie prezentată în cel mai clar mod posibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu