joi, 6 iunie 2024

21 de curiozități despre Londra, capitala Marii Britanii

21 de curiozități despre Londra, capitala Marii Britanii



1. Londra a fost primul oraș din lume care a avut un sistem de metrou subteran, care a început să funcționeze în 1863.

2. Cea mai mică statuie din Londra este „Two Mice Eating Cheese” situată pe Philpot Lane, lângă Monument Station.

3. Marele Smog din 1952 a fost un eveniment sever de poluare a aerului care a durat cinci zile, ducând la aproximativ 4.000 de decese și a determinat adoptarea Clean Air Act din 1956.

4. Celebrele cutii telefonice roșii din Londra au fost proiectate de Sir Giles Gilbert Scott în anii 1920, iar câteva sunt acum reutilizate ca mini-biblioteci sau chiar cafenele.

5. Piatra Londrei, o piatra antica misterioasa de origine necunoscuta, este inglobata in peretele unei cladiri de pe strada Cannon.

6. Sistemul poștal din Londra are propriul sistem unic de coduri poștale, cu coduri variind de la EC (East Central) la TW (Twickenham).

7. Podul londonez care traversează astăzi râul Tamisa nu este originalul; a fost vândut unui antreprenor american în 1968 și acum se află în orașul Lake Havasu, Arizona.

8. Cartierul Soho din Londra a fost cândva un teren de vânătoare pentru mistreți în perioada medievală.

9. London Eye, în ciuda aspectului său modern, este cea mai mare roată de observație în consolă din lume.

10. Monumentul Marelui Incendiu din Londra, proiectat de Sir Christopher Wren și Robert Hooke, are exact 202 picioare înălțime, reprezentând distanța până la brutăria unde a început incendiul.

11. „Galeria șoaptelor” din Catedrala Sf. Paul permite vizitatorilor să șoptească pe un perete și să fie auziți clar pe partea opusă, la peste 30 de metri distanță.

12. Tradiția „Pearly Kings and Queens” datează din secolul al XIX-lea, când londonezii din clasa muncitoare și-au împodobit îmbrăcămintea cu nasturi de sidef pentru caritate.

13. Cel mai vechi club de înot din lume, Serpentine Swimming Club, a fost înființat în 1864 și încă înoată în Lacul Serpentine din Hyde Park în fiecare dimineață de Crăciun.

14. Metroul londonez găzduiește mai multe „stații fantomă”, stații abandonate și dezafectate care nu mai sunt în funcțiune, dar încă pot fi văzute din trenurile care trec.

15. Cele șapte nasuri din Soho, o instalație de artă a artistului Rick Buckley, constă din șapte nasuri de ipsos ascunse în jurul cartierului Soho, plasate acolo în anii 1990 ca formă de protest împotriva supravegherii CCTV.

16. Cutia telefonică K2, proiectată de Sir Giles Gilbert Scott, este cel mai emblematic și mai recunoscut design al cutiei telefonice tradiționale roșii, introdusă în 1926.

17. „Piatra Londrei” este un obiect misterios, posibil de origine romană, care a fost asociat cu diverse legende și mituri de-a lungul istoriei.

18. Bariera Tamisa, finalizată în 1984, este una dintre cele mai mari bariere mobile împotriva inundațiilor din lume și ajută la protejarea Londrei de inundații în timpul mareelor ​​înalte și al furtunilor.

19. Sistemul de metrou al Londrei are mai multe scări rulante decât orice alt oraș din lume, cu peste 400 de scări rulante în total.

20. S-a zvonit că nasul ducelui de Wellington a fost furat de mai multe ori de pe statuia din fața Bursei Regale din Londra.

21. Cea mai veche stradă din Londra se spune că este Queenhithe, o zonă istorică de doc de-a lungul Tamisei, datând din epoca romană. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu