miercuri, 5 iunie 2024

Știați că Valencia are aproape 5 milioane de metri pătrați de zone verzi? Peste 70% dintre valenciani au un spațiu verde la mai puțin de cinci minute de mers pe jos de acasă

Valencia deține, pe tot parcursul anului 2024, capitala verde europeană, o recunoaștere din partea Comisiei Europene care evidențiază perspectiva durabilă pe care orașul Valencia a aplicat-o politicilor sale publice în ultimele decenii. Un angajament de a transforma capitala Turia într-un model de oraș mai prietenos pentru generațiile viitoare, plasându-l ca un far al politicilor ecologice în Marea Mediterană. Iar titlul de Capitală Verde Europeană 2024 recunoaște, pe de o parte, eforturile de îmbunătățire a mediului și a calității vieții cetățenilor, dar, în plus, ține cont atât de numeroasele spații verzi de care dispune Valencia; precum inițiativele de mobilitate durabilă care au fost aplicate în ultimii ani.

Grădina Turia Valencia

Grădina Turia sau Parcul Central sunt, fără îndoială, unii dintre principalii plămâni verzi ai orașului care, alături de ecosisteme unice precum Parcul Natural Albufera – unde flora și fauna autohtonă coexistă cu fermierii care cultivă produse locale și kilometric. zero – au înclinat balanța pentru ca Valencia să devină primul oraș din Marea Mediterană care deține Capitala Verde a Europei. „Verdele naturii și albastrul mării se combină și coexistă în acest fel în „cap i casal”, formând Green Valencia”, explică organizația.

Pier din Albufera


Astfel, cei patru piloni care au făcut ca Valencia să dețină acest statut de capital sunt următorii:


Infrastructură verde și biodiversitate urbană

Peste 70% dintre valenciani au un spațiu verde la mai puțin de cinci minute de mers pe jos de acasă. Și sunt sute de parcuri și grădini care inundă Valencia, creând o moștenire verde extraordinară care nu trece neobservată. Desigur, în acest moment, merită evidențiată grădina Turia, considerată una dintre cele mai mari grădini urbane din Europa care, într-un viitor nu prea îndepărtat, va culmina în parcul Desembocadura, destinat să devină al treilea mare plămân al orașului. oras, dupa gradina Turia si Parcul Central.


Misiune verde și digitală

Merită să ne amintim că orașul Valencia este unul dintre cele 112 orașe selectate de Comisia Europeană în Misiunea sa 100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic. Un proiect ambițios care își propune să facă din capitala Turia un oraș neutru din punct de vedere climatic în 2030. În acest sens, grație fondurilor Next Generation, Europa a finanțat proiecte care se îndreaptă în direcția recuperării spațiului public, digitalizării și eficientizării. transport public. În acest moment, se remarcă acțiuni precum superblocuri, construirea de piste pentru biciclete sau reînnoirea parcului de transport al Companiei Municipale de Transport (EMT) cu autobuze electrice.


Spațiul public și mobilitate

Aceasta este, fără îndoială, una dintre cheile principale pentru ca Valencia să fi fost aleasă Capitală Verde Europeană. Iar orașul are deja aproximativ 200 de kilometri de piste de biciclete sau piste de biciclete, care promovează mobilitatea activă, îmbunătățind astfel calitatea aerului. „În Valencia, ne remarcăm pentru potențialul nostru ca oraș pentru ciclism datorită topografiei, climei și modelului nostru urban”, subliniază organizația.


Grădină și mâncare durabilă

În cele din urmă, Valencia are peste 120 de kilometri pătrați de câmpuri și terenuri fertile, unde se recoltează fructe și legume de calitate superioară, care stau la baza dietei mediteraneene și a gastronomiei noastre. Din acest motiv, livada din Valencia este una dintre cele mai relevante din Europa. Administrațiile publice nu doar lucrează la demnitatea și protecția sa, ci duc la îndeplinire și revendicările necesare pentru a garanta sosirea apei și un preț corect pentru fermieri.

Parcul Central din Valencia


Zonele verzi mari din Valencia

Pe scurt, Valencia este un oraș verde. Și așa cum subliniază organizația capitalei verzi din oraș, „o simți imediat ce ajungi. Trebuie doar să vezi numărul de grădini și spații verzi în care putem evada din agitația urbană și ne putem bucura de natură. De fapt, Valencia are aproape cinci milioane de metri pătrați de zone verzi.”

Astfel, în interiorul orașului, o vizită obligatorie este Grădina Turia, un traseu impresionant de nouă kilometri de grădini și spații de sport și agrement care traversează orașul pe unde curgea cândva râul Turia. Dar, în plus, Valencia are mai multe colțuri ascunse, precum Jardín de Monforte; precum și parcuri în care poți respira liniște, precum Parcul Central, cu peste 100.000 de metri pătrați de zonă verde, sau grădinile Viveros.

De asemenea, nu pot fi uitate nici cele două parcuri naturale incredibile care se află la periferie – ușor accesibile cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicleta –, precum Parcul Natural Albufera, o adevărată oază la doar o jumătate de oră de oraș care, în fiecare an, mii de păsări frecventează zonele umede ale acesteia; dar care oferă și experiențe gastronomice și în aer liber; Este cel mai bun spațiu pentru a explora diferitele sale ecosisteme pe trasee pe jos sau cu bicicleta, pentru a vă relaxa într-o plimbare cu barca și pentru a termina de gustat o paella tradițională valenciană printre câmpurile de orez care au dat naștere acestui fel de mâncare.


Pe de altă parte, urmând cursul râului Turia, se află Parcul Natural Turia, peste 8.000 de hectare de pădure mediteraneană, pe care o poți explora pe jos, cu bicicleta sau călare. În lunile cele mai fierbinți, este un spațiu ideal pentru a te refugia la umbra pinii sau pentru a face o baie în bazinele sale naturale.

În cele din urmă, în Valencia, veți găsi un alt spațiu verde important: Huerta. „În jurul orașului se află 120 km de livezi fertile de legume și fructe care nu sunt doar exportate, ci și aprovizionează restaurantele și piețele locale. Aveți garantat să vă bucurați de bucătăria locală autentică în restaurantele din Valencia, cu produse de sezon care cu greu lasă amprentă asupra mediului”, au conchis aceștia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu